Szabadidő

11 dolog, amiért felnőttként is szeretjük a meséket

Számos oka lehet annak, hogy egy adott napon akciófilm, dráma vagy egyéb komoly kísérletek helyett mesefilmre váltunk jegyet. Összegyűjtöttünk 11-et.
11 dolog, amiért felnőttként is szeretjük a meséket

1. Mindig a jó győz

Egy igazi mese megnézése után néha még ma is azt érezhetjük, hogy a dolgok a helyükön vannak. A jók elnyerik a királyságot vagy a felét, a rosszaknak pedig levágják a fejét, börtönbe kerülnek vagy kővé válnak. Ha tiszta a lelkiismeretünk, akkor ez pont nekünk való.

2. Menők lehetünk
Saját és mások gyerekeinek az elismerését is kivívhatjuk, ha képben vagyunk, hogy miért is olyan jófej az aktuálisan legdivatosabb mesehős, pláne, ha mi is tudunk rajongani érte, és hát miért ne tudnánk, hiszen pont erre találták ki őket.

3. Nem kell gondolkodni
A gyerekfilmek többnyire egyszerűek, a karakterek eltúlzottak, és ezért gyorsan és egyszerűen megtudjuk az úgynevezett igazságot, vagyis a végkifejletet. Nem úgy, mint a filmeknél, ahol néha sejtelmes a végkifejlet.

4. Végre megértjük
Ha olyan filmet nézünk, amit gyerekkorunkban már láttunk, nemegyszer ér minket az a felismerés, hogy voltaképpen eredetileg szinte semmit nem értettünk a történetből, és a szereplők legjobb mondatainak is inkább csak a csengését szerettük, most viszont a gyerekkori élményt integrálhatjuk az újba.

5. Irreális világ
A magyar népmesékben a királylányoknak mindig csillag van a nemi szervei helyén; van, akinek három szeme van vagy nyolc lába, és ez egy idő után természetesnek tűnik, ha elég sok mesét nézünk, így legalább nem leszünk földhözragadtak.

6. Dalolnak
A mesékben teljesen normális, hogy időről időre teljesen bugyuta dalok csendülnek fel, és senki nem kérdőjelezi meg ezeknek a létjogosultságát.

11 dolog, amiért felnőttként is szeretjük a meséket

7. Szabad rajta sírni
Ha az Isaurán sírunk, nem biztos, hogy életünk párja értékelni fogja, de ha a Vuk miatt nyúlunk a zsepiért, az majdhogynem aranyosnak minősül. Sőt, talán néhányan közülünk azt sem bánja, ha egy férfi érzékenyül el rajta.

8. Emlékek
Ha gyerekkori kedvenc mesénket felütjük a könyvben, és meglátjuk az akkori kedvenc képünket, akkor ugyan már egy kicsit másképp néz ki, de ha nagyon koncentrálunk, még elő tudjuk halászni azt az érzést, amit akkor éltünk át; és ez vonatkozik a filmekre is, csak ott nem lehet fenntartani az élményt.

9. Klubtagok leszünk
Ha azokat a meséket nézzük, amik gyerekkorunkban népszerűek voltak, azonnal titkos klub tagjaivá válunk. Ezért is vannak olyan csoportok a Facebookon, hogy „Én is a Kacsameséket néztem, amikor Antall József meghalt”.

10. Memoriter
Bármilyen más filmnek tudjuk kívülről a szövegét, az ultrakínos, de ha mondjuk a Macskafogóból idézünk, akkor mindenki lehasal tőlünk, hogy milyen szellemesek vagyunk. Ezért aztán vannak közöttünk olyanok, akik egy egész estén keresztül tudják a beszélgetéseikbe adaptálni ezeket a vicces mondatokat.

11. Mert jó dolog
Ha valakinek egész életében az a munkája, hogy rajzfilmeket csinál, mint például Walt Disney-nek, akkor mi is megtehetjük, hogy legalább nézzük őket. Minél többet, mert még ha nem is mindegyikben van heppiend, akkor is mindig nyugtatóan hatnak a lelkünkre.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top