Szabadidő

Lazulás, balzsam, gyógyír – Harkányban minden együtt van!

Csakis azok utazzanak az ország déli csücskében fekvő kisvárosba, akik szeretik a harmóniát, a kényelmet és a test és lélek együttes kényeztetését.

Harkány tényleg egy varázslatos hely: wellness-hotelek, termálfürdők és gyógyvizek, fantasztikus táj és enyhe időjárás vár minden erre tévedőre – nem véletlen, hogy két évszázada ez Magyarország egyik kedvenc fürdővárosa. A hévizek gyógyító erejét filmbe illő körülmények közt fedezték fel: „1823-ban a lecsapoláskor a mocsarakban dolgozó egyik munkás; egy Pogány János nevű jobbágy, a mocsárból felbuzgó meleg vízben áztatva fájós lábát, attól meggyógyult. Gyógyulásának hamar híre ment a környéken, és az uradalom is felismerte a gyógyvíz hatását” – olvashatjuk az interneten.

Forralt bor és relaxmasszázs

További fotókért kattints a képre.
További fotókért kattints a képre!

 

A csodás gyógyvíz hatásait a Dráva Hotel Thermal Resortban**** egészen magas fokon élvezhetjük: a szálloda közvetlenül a gyógyfürdő szomszédságában található, teljes nyugalmat és feltöltődést kínál vendégeinek. Ráadásul az ünnepek közeledtével délután süteménnyel, különleges teavariációkkal és forralt borral kedveskedik az itt kikapcsolódóknak. Azt pedig külön érdemes kiemelni, hogy a szálloda éttermében a szakértelem és a főzés szeretete a meghatározó: ez varázsolja művészetté az ételkészítést a Dráva Hotelben. A szálloda családbarát, nem véletlen kínál Mikulás-napi programokat a kicsik számára.

A wellness részleg széles körű gyógy- és wellness-szolgáltatásokkal várja a pihenni vágyókat, kicsiket és nagyokat egyaránt: a masszázst és a regeneráló kádfürdőt vétek volna kihagyni! Az aktív kikapcsolódás barátai pedig vadászhatnak, horgászatnak és lovagolhatnak a környéken.

A szálloda izgalmas programlehetőségek sorát kínálja, annál is inkább, hiszen a vidék gazdag látnivalókban: felkerekedve nemcsak Harkány, de Villány és Pécs, Siklós és a Duna–Dráva Nemzeti Park kincseitől is feltöltődhetnek az ide látogatók. Siklós, amely az ország egyik legépebben megmaradt várkastélya, decemberben karácsonyi vásárral várja a látogatókat. Villányban zenés adventi hétvégével készülnek az ünnepekre.

Látogass  el te is a Dráva Hotel Thermal Resortba, tekintsd meg a szálló ajánlatait a www.dravahotel.hu weboldalon.

Mediterrán hangulat az ősfák között

További fotókért kattints a képre.
További fotókért kattints a képre.

 

A Thermal Hotel Harkány**** gyógy-, wellness- és konferenciaszálloda a városközpont és a gyógyfürdő közelében, egy ősfákkal szegélyezett park kellős közepén várja vendégeit, a frissen felújított szálloda elegáns és modern atmoszférája pedig igazán feledhetetlenné teszi az itt töltött napokat.
Vegetáriánus vagy? Vagy épp ellenkezőleg, rajongsz a zamatos húsokért? A hotel éttermei bőséges és változatos ételkínálatot nyújtanak, a személyzet pedig barátságos és szakszerű. A közeli villányi borvidék kitűnő borai pedig valóban fejedelmivé teszik az itt elfogyasztott ételeket.

Buzgárok, nyakzuhanyok és ellenáramoltatók gondoskodnak róla, hogy ne csak egészséges, de szórakoztató is legyen a szálloda élménymedencéje, ami ráadásul úszásra is kiválóan alkalmas. Nem csoda, hogy minden lubickolni vágyó valóra válthatja álmait, hiszen a szállodának saját gyógyvizes kül- és beltéri medencéje van. Sőt: szaunák, infraszauna, gőzfürdő és napozóterasz segíti a további ellazulást, és akinek ez sem elég, az egyedülálló alpesi szaunafaluban eresztheti ki a hétköznapok feszültségét. Ha mindehhez hozzá vesszük, hogy a szálló gyógyrészlege a régióban egyedülálló gyógyprogramot tud ajánlani reumatikus és psoriasisproblémákra, ahol állandó orvosi felügyelet mellett, kvalifikált szakszemélyzettel magas színvonalú kezeléseket biztosítanak, akkor már tényleg csak azt kell eldönteni, hogy mikor is induljunk!

A mediterrán hangulatú parkban, lombos fák árnyékában és a szökőkút csobogása mellett te is újjászülethetsz a Thermal Hotel Harkányban, mert itt kicsik és nagyok, gyógyulni vágyók, egészségüket megőrzők egyaránt jól érezhetik magukat. Itt ugyanis nem csak szobát és medencét kapnak, hanem élményt és életérzést is.

További részletek a www.thermalhotelharkany.hu weboldalon.

Gyógyító kénszemcsék a gőzölgő hévízben

A természet gyógyító erejét élvezhetjük az Európában egyedülálló Harkányi Gyógy- és Strandfürdőben: az alkáli-hidrogénkarbonátos–kénes gyógyvizű fürdő családosokat, felfrissülni és gyógyulni vágyókat egyaránt szeretettel vár.

A harkányi gyógyvíz 50-70 méteres mélységekből, átlagosan 62 oC hőmérséklettel tör a felszínre. Ásványianyag-tartalma literenként több mint 1000 mg. Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a 2 vegyértékű kénvegyület, a karbon-szulfid (COS), amely gáz alakban a vízben oldott állapotban nyomás alatt van. A kifolyó vízben, nyomás alól felszabadulva azonnal bomlani kezd, átalakul kénhidrogén-gázzá, amely jellegzetes szagát adja.

A vízben apró szemcsékben kiváló elemi kén jól megfigyelhető a medencében is oldalfényben. 1 liter gyógyvízben 12 mg körüli mennyiségben található a karbonit-szulfid. Ezt a vegyületet egyébként korábban nem ismerték, az 1860-as években itt fedezték fel, a gyógyvíz kémiai elemzésekor. A bőrön át és belélegezve egyaránt igen aktívan szívódik a szervezetbe: felszívódása 150-szeres a négy vegyértékű kénvegyületekkel (szulfátokkal) szemben.

Szervezetünkben, az ízületi porcok felépítésében olyan szerves molekulák vesznek részt, amelyeknek fontos eleme a két vegyértékű kén. A mozgásszervi betegek 90%-a degeneratív ízületi és gerincbántalmakban szenved. Elsősorban a teherviselő ízületek: csípők, térdek, bokák üvegporcai mennek tönkre. A mechanikai túlterhelés (mint pl. a nagy testsúlynál), fokozott klinikai tünetekben – fájdalom, duzzanat, mozgás-korlátozottság – nyilvánul meg. A porcot alkotó kéntartalmú vegyületek ismételt felépülésében, pótlásában jut fontos szerephez a szervezetbe jutó kén, amely bizonyítottan be is épül a porcokba. Ez a gyógyvíz kémiai hatása. Ezen kívül részt vesz még a gyógyításban a víz felhajtóereje, a hidrosztatikai nyomás, amely révén a vízben csökken a testsúly, azaz a teherviselő ízületek terhelése is. Krónikus nőgyógyászati gyulladásokban szenvedőknek is ajánlják a kénes vizet: korábbi vizsgálatok szerint a harkányi gyógyvízzel kezelt meddő nők 30%-ának sikerült megfogannia.

Kattints a www.harkanyfurdo.hu oldalra további információkért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top