Szabadidő

“Utálnék A katedrális idejében élni”

Ken Follett, a népszerű televíziós sorozat, A katedrális alapját jelentő regény írója nem szeretne abban a korban élni, amikor műve játszódik. Viszont szívesen építene dómokat – az író minderről a Nők Lapja Cafénak adott interjújában tegnap, budapesti látogatása során beszélt.

Miért akart több évszázaddal korábbra visszanyúló történeteket írni?

Az egész A katedrálissal kezdődött, az én érdeklődési körömből, kíváncsiságomból táplálkozott. Mielőtt megírtam a regényt, számos dómban  jártam. Lenyűgöznek ezek az építmények, mindig sok olyan kérdés járt a fejemben, hogy vajon kik, hogyan és pontosan miért építették őket? Felmerültek bennem olyan gondolatok is, hogy vajon milyen lenne, ha én építenék egy katedrálist, hogy nézne ki a város, amelyben ezt létrehozzuk, milyen problémákkal kellene szembenézni a munkálatok során? Ezekből az elmélkedésekből született meg az az elképzelés, hogy a témából jó történetet is lehetne írni. Az hiszem, ez volt a legjobb ötletem, amely valaha támadt.

Még mindig látogatja az ilyen építményeket?

Ha európai országokban járok és van egy kis időm elszabadulni a megszervezett, hivatalos programok mellett, akkor mindig ellátogatok valamelyik székesegyházba. A kedvencem a kölni dóm. Oda gyakran van lehetőségem bemenni, mert a német kiadóm székhelye nincs messze tőle. De természetesen nagyon szeretem az Angliában lévő katedrálisokat is.

„Utálnék A katedrális idejében élni”

Ez a harmadik alkalom, hogy Magyarországon jár. Volt már bármelyik nevezetes épületünkben?

Ken Follett, A titánok bukása című könyvének díjátadására érkezett Magyarországra. A GABO Kiadó gondozásában megjelent regény a magyar olvasóktól elnyerte az Aranykönyv-díjat. A mű egy a 20. század történelmét feldolgozó trilógia első része, a sorozat 2014-re válik teljessé. A következő két rész címe: Winter of the World, Edge of Eternety. A walesi születésű író további megjelent könyvei között van A katedrális, Az idők végezetéig, A harmadik iker, Az ígéret földje, a Kaland Afganisztánban és az Alattunk az óceán is. 

Sajnos nem, mert mindig nagyon rövid időre jöttem. Most is csupán másfél napot töltök itt. Ma délután a díjátadón vettem részt, holnap pedig el kell látogassak Az idők végezetéig forgatására.

Élne abban az időben, amikor A katedrális vagy Az idők végezetéig játszódik?

Azt hiszem, utálnék akkor élni. A középkorban az emberek sokszor koszosak voltak, az ételekkel sem hiszem, hogy elégedett lennék és a borok minősége is elég silány volt akkoriban. Na meg a ruhák, hát azok sem lennének a kedvenceim. Ráadásul a könyvek is rettenetesen sokba kerültek. Minden, amit szeretek, az akkoriban tulajdonképpen még nem létezett vagy elérhetetlen volt.

Mégis van valami, amit szeretne a középkorból?

Talán az egyetlen dolog, hogy építhetnék katedrálisokat. Na, az már valami lenne, nem igaz?  

De akkor nem lenne író, a könyveiből pedig nem készülnének sorozatok, filmek. Szereti a műveiből készült adaptációkat, például A katedrálist?

Van amelyik nagyon jól sikerült és nagyon szeretem, de akadnak olyan feldolgozások is, amelyek szerintem rosszak lettek. A katedrális remekül sikerült.

„Utálnék A katedrális idejében élni”

Meg szokta mondani a készítőknek a véleményét, ha nem tetszik a feldolgozás?

Ez egy nehéz ügy. Az egyik a rosszak közül a Kaland Afganisztánban filmes változata volt, amely a Vörös Sas címet kapta. Nem sokkal azután, hogy bemutatták, találkoztam a főszereplő Timothy Daltonnal. Egy partin futottunk össze. Amikor észrevettem őt a terem másik végében, felmerült bennem, hogy vajon mit is fogok neki mondani. Az járt a fejemben, hogy mit kéne tennem, legyek-e udvarias és csináljak úgy, mintha egy jó alkotásról lenne szó? De megelőzött engem. Odajött hozzám és a következőt kérdezte: „Ön Ken Follett, ugye? Mit gondol, nem volt az a sorozat rettenetesen rossz?”

A titánok bukása
Az Évszázad trilógia első része. A három kötetben az író arra vállalkozik, hogy elmesélje a 20. század európai és amerikai történetét öt család életén keresztül, akiknek sorsa egymásba kapcsolódik, összefonódik.
Az 1. kötet, A titánok bukása a 20. század első éveitől az első világháború végéig, a Párizs környéki békekötésekig terjedő időszakban játszódik.
A 2. kötet (megjelenés 2012) a két világháború közti időszakról és a második világháborúról szól, szereplői az 1. kötet hőseinek gyermekei.
A 3. kötet pedig (megjelenés 2014) a következő generáció életét mondja el a hidegháború időszakában.

Jelenleg Az idők végezetéig című könyvéből készülő televíziós sorozatot forgatják Magyarországon. A széria egyik szereplője Cynthia Nixon. Nem félt attól, hogy a nézők nem fognak tudni elvonatkoztatni a Szex és New York-beli szerepétől?

Cynthia kitűnő színésznő, nemhogy nem féltem, hanem nagyon izgatott lettem, amikor kiderült, hogy játszik majd benne.

A mostani látogatása során átvehette az Aranykönyv-díjat, amelyet a magyar olvasók A titánok bukása című alkotásáért ítéltek Önnek. Egy olyan világhírű írónak, mint ön, mennyit jelent egy ilyen kis ország közönségétől kapott elismerés?

Évekkel ezelőtt eldöntöttem, hogy híres, kedvelt író szeretnék lenni. Arra vágytam, hogy az emberek szeressék a munkáimat, beszéljenek róluk, foglalkozzanak velük, szájról szájra járjon a hírük. Éppen ezért nagyon fontos és rengeteget jelent nekem egy kis ország közönségdíja is, hiszen ez azt bizonyítja, hogy sikerült elérnem, amit szerettem volna. A pici országokba is eljutottak a műveim és szeretik őket az olvasók.

Egy ideje népszerűek a történelmi krimik. Figyelemmel követi a többiek, például Dan Brown és Steve Berry mukásságát?

Ó, igen, figyelem, hogy mások mit csinálnak és szeretek tanulni is tőlük. Örülök, hogy Dan Brownt említette. A Da Vinci-kód zseniális, egy mestermű. Az ember minden egyes résznél rácsodálkozik arra, amit olvas, hihetetlenül izgalmas mű, amely az elejétől a végéig tökéletesen felépített. Úgy érzem, az a könyv tényleg megérdemelt minden elismerést, amit megkapott.

Érdekelne Ken Follett legújabb könyve? ITT megrendelheted!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top