Szabadidő

Szoknyában kell versenyezniük a női bokszolóknak?

A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség be akarja vezetni, hogy a nemzetközi versenyeken a női bokszolóknak szoknyát kelljen viselniük a ringben.

Szoknyában kell versenyezniük a női bokszolóknak?A női ökölvívás jövőre, Londonban debütál majd az olimpiai játékok programjában. A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) ez alkalomból azt szeretné elérni, hogy a női ökölvívóknak a mérkőzéseken a megszokott boksznadrág helyett kötelező legyen sportszoknyát viselniük. A szövetség azzal érvel, hogy a szoknya „nőiesebb és elegánsabb” holmi, és segít megkülönböztetni a női sportolókat a férfiaktól.

A szoknyaviselést egyébként már több ország – így például Ukrajna és Lengyelország – ökölvívó-szövetsége bevezette. A női ökölvívók többsége azonban inkább tiltakozik ellene. A háromszoros világbajnok ír Katie Taylor szerint a szoknya kifejezetten kényelmetlen viselet a ringben. „Szégyen, hogy arra akarják kényszeríteni a nőket, hogy miniszoknyában versenyezzenek. Nekünk is ugyanúgy jogunk van nadrágban versenyezni, ahogy a férfiaknak. Nem vagyok hajlandó felvenni a szoknyát. Akkor sem hordok minit, ha szórakozni megyek, a ringben pedig pláne nem fogok” – szögezte le a sportoló. „Mindig is nadrágban bokszoltunk. Nem értem, miért kellene szoknyára váltanunk csak azért, mert nők vagyunk” – mondta Nicola Adams brit ökölvívó.

A tervezett változtatást számos szakember ellenzi, mondván, hogy a sportolók számára lehetővé kell tenni, hogy a versenyzés szempontjából legcélszerűbb öltözéket viseljék, függetlenül attól, hogy az elegáns-e vagy sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top