Szabadidő

Csináljatok olcsó, buta tévét!

A kutyafáját neki. Megy ezerrel a spórolás, és szokás szerint a picit is okosabb műsorokat darálják be – az RTL Klubon három is eltűnik. Íme, a javaslataink a további megtakarításokra.

Elsőként az RTL esett neki fűnyíróval a műsorújságnak, és persze nem a pornósok meg ex-prostituáltak tűnnek el a képernyőről („fenekem a címlapon”), hanem egy olyan oázis, mint a XXI. század című műsor. Az ok a spórolás, hivatalosan a gazdasági válság miatt – nem hivatalosan pedig a TV2 bénázása okán. Igen, a konkurencia bukása is okozhat leépítést a vezető csatornánál, mivel nincs indok a tulajdonostól több pénzt kérni – a kilincsre önnön spermáját kenő tulokkal szemben bármi jó. A jelek szerint a jövő egy butulási versenyt ígér, ahol ki ezért, ki azért (a TV2 nem tud, az RTL nem kényszerül rá), de egyként nem költ okosabb műsorokra.
Úgy gondoltuk, segítünk a programigazgatóknak, és javaslunk pár műsort a most kialakuló lyukakba. Két szempontot vettünk figyelembe: egyrészt olcsó, másrészt pedig semmiféle szellemi kihívást nem támasztó produkciók érkezzenek.

Tiger, a sztár

Mintául egy kilenc évvel ezelőtti TV2-produkció szolgált. Emlékeztek még a Span című műsorra? Mondom a koncepciót, nagyon bonyolult, úgyhogy figyeljetek! A képernyőt függőlegesen kettéosztották, az egyik oldalon állt Tiger, a Viasat3 Bár című műsorából ismert („ismert”) figura, a másikon meg a műsorba beküldött SMS-ek sorakoztak. Tiger felolvasta az SMS-eket, és válaszolt rájuk! A maga nemében zseniálisan tufa koncepció, és önfenntartó: az emeltdíjas SMS-ek árából ki lehet fizetni Tiger órabérét meg azt a kétfős technikai személyzetet.
Mikor azonban kiderült, hogy egyetlen tényezővel, az úgynevezett nézettséggel nem számoltak a tervezés során, hatalmas bővítést eszközöltek, a műsor címe is más lett: Span Tigerrel és Áronnal! Ugyanis a jobb sorsra érdemes Kovács Áron is beállt Tiger mellé, így már ketten olvasták az SMS-eket.
Oké, semmi baj, oka van annak, hogy nem emlékeztek erre a televíziótörténeti mérföldkőre.
Ha az a cél, hogy az okos műsorokat száműzzük, és a helyükre valami olcsó butaság jöjjön, akkor ezen a vonalon érdemes haladni tovább. Az első javaslatom a kihasználatlan lehetőségek felkutatásáról szól.

Kamerák a gólyabálon

Elég lenne bekamerázni pár általános iskola és gimnázium dísztermét
Elég lenne bekamerázni pár általános iskola és
gimnázium dísztermét

Teljesen fölösleges például drága tehetségkutató licencet venni (például X-Faktor), vagy többféle külföldi műsorból összefrankensteinezni egy „saját” szuperprodukciót (Csillag Születik, Megasztár, Szombat esti láz), amikor ingyen is van alapanyag. Elég lenne a Való Világban már tökélyre vitt módszerrel bekamerázni pár általános iskola és gimnázium dísztermét, auláját és sportcsarnokát, aztán az évnyitó, szalagavató, gólyabál, évzáró és egyéb iskolai ünnepséget idején megnyomni a REC gombot. Ingyen tehetségkutató, drága barátaim, szavalnak, énekelnek, mókás jelenetet adnak elő, mi kell még? Ha elég mély a merítés, a most futó X-Faktor egy-két versenyzőjénél még jobbat is találunk – sőt, ez visszafelé is igaz: akik ma jók, nyilván annak idején is énekeltek már ezeken az ünnepségeken. Ezzel a módszerrel pedig még meg lehetne csípni őket, mielőtt aláírnak mindenféle papírt a tévéknek, hogy csak engedéllyel mondhatják el, hogy kibe szerelmesek és miért nem.

Szintén maradva az aranyásásnál, a fapados repülőjegyek korában már igazán invesztálhatnának egy-egy utat a tévék távoli országokba, filmet szerezni-lopni. Emberünk kimegy, mondjuk, Rigába, és álnéven kikölcsönöz pár DVD-t lett filmekkel, vagy felvesz ilyeneket a szállodai tévé műsorából. Pár nap múlva hazajön, és már meg is van az ingyen másfél (hüvelygombával és omlósszal két-) órányi szórakozás. Gondoljunk bele: ugyanígy nem tudnánk, ha mondjuk Vilniusban a közelmúlt méltán borzalmas magyar mozifilmjeit vetítenék valamelyik csatornán. Meghódítja Litvániát a Szuperbojz! Tarol Kaunasban a Csudafilm! Ugye.

Villantás a biztos

Keresztes Ildikó is okkal pityereghetne, amikor VV Csaba előtte riszálja a fenekét.
„Keresztes Ildikó is okkal pityereghetne, amikor
VV Csaba előtte riszálja a fenekét”

Vagy lopjanak saját maguktól, az se szégyen. Miért ne lehetne még többször bekapcsolni élő adásba a Való Világ kameráit, random, amikor épp valami lyuk van a programban, kivettek egy Híradót, megszűnt egy magazinműsor, bármi, akkor jöjjön az élő adás a villából. Sőt, menjen be a teljes RTL Klub a villába, a TV2 meg az ÖsszeEsküvők közé, vegyüljenek, racionalizálódjanak. Majd Azurák Csaba leül a kanapéra Kalandvágyó Zsanett mellé, aki az unalmasabb híreknél villant egyet, a villámkezű Marián pedig Tvrtkónak adja a kilincset. A villába pedig bevonulhatna az X-Faktor, az énekesek majd a villalakóknak adják elő a produkciót – és legalább Keresztes Ildikó is okkal pityereghetne, amikor VV Csaba előtte riszálja a fenekét.

De ott van a mulatós-modell is. Nem titok, hogy egy-egy tévés mulatós műsorban (értve ez alatt minden olyan produkciót, ahol rossz hangú, rossz mozgású, rossz arcú, ámde önkritikának is híján lévő szerencsétlenek lépnek fel) a fellépők fizetnek azért, hogy megjelenhessenek a színpadon. Na, hát ezt is át lehet ám emelni! Adjuk el a hírműsorok perceit, kinek éri meg, hogy a sajtótájékoztatója legyen a headline? Mennyit fizet harminc másodperc saját hangú nyilatkozatért? Adjuk el az X-Faktor és a Megasztár helyeit is (a Való Világban volt már fizetős bekerülő, direkt nem árulom el a nevét, mert érdekel, hányan emlékeztek rá – 2,5 milliót perkált azért, hogy a VV harmadik szériájában szerepelhessen). Adjuk el a Keresztes feliratú széket! Adjuk el a Mokkában Kárász Róbert helyét, felárért még azzal is megelégszünk, ha ugyanúgy, ugyanolyan gyakorisággal köti át a kérdéseket azzal a jolly joker fordulattal, hogy „azt árulja el nekem”!

1997 őszén Pintér Dezső, a TV2 első elnöke azzal indította útjára a csatornát, hogy a család televíziója akarnak lenni. Ha most előveszek egy tévéújságot, nem sok olyan produkcióra tudok rábökni, ami elé a család le tud ülni. Az RTL Klub pedig az évek óta töretlen piacvezető szerepét sem arra használja, hogy a pénzt mellett némi presztízst, reputációt is építsen, sőt: lefaragja az okosabb részeket, és belefekszik az olcsó, „gazdaságos” megoldásba. Kár érte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top