Szabadidő

Top 5 hétvégi program

Programot csinálni nehéz. Mindig elhatározzuk, hogy most már aztán tényleg kimozdulunk, aztán többnyire úgyis csak a törzshelyeinkig jutunk el. Tudjuk-e például, hogy mi az a "lehalászás"? E heti programajánlónkból kiderül.

Top 5 hétvégi programMi? Magyar Koronázási Mise – koncert
Mikor? Október 15., szombat
Hol? Mátyás-templom, Budapest
Mennyi? Ingyenes

Először is lassan véget ér a 2011-es Liszt-év. Ha mostanáig nem sikerült intim viszonyt kialakítani a hányatott identitású zongoravirtuóz és komponista műveivel, akkor tegyünk egy utolsó próbát. A Koronázási mise Ferenc József császár és neje, Sissy magyar királlyá, illetve királynévá koronázására készült, és  annak ellenére, hogy ez egy mise, vagyis arra számíthatnánk, hogy végeérhetetlen, egymással küszködő szólamokkal terrorizálták a királyi párt, mégsem unalmas. Liszt fél óra alatt lezavarta az egészet a Kyrie-től az Agnus Deiig, úgyhogy érdemes egy próbát tenni vele.

Mi? Szabadesés – színdarab
Mikor? Október 15–16., szombat–vasárnap, 19 óra
Hol? Bárka Színház
Mennyiért? 2500 Ft

Top 5 hétvégi programÉl Amerikában egy Jill Bolte Taylor nevű neurológusnő, aki úgy kapott agyvérzést, hogy közben tudatánál volt, és foglalkozásából adódóan pontosan meg is tudta figyelni, hogy mi történik vele az említett stroke közben. Ezt aztán el is mondta egy előadás keretében, miután nyolcéves rehabilitáció során visszanyerte az összes képességét, különös tekintettel az előadóiakra. (Ezt is érdemes megnézni a YouTube-on.) Michael West ír drámaíró pedig ebből az előadásból kiindulva írta meg történetét egy férfiról, aki agyvérzést kap, és a tudatán kívül minden képességét elveszti, így nincs más választása, mint hogy összerakja a saját életének a sztoriját, azokkal a limitált eszközökkel, melyek az embernek egy stroke után rendelkezésére állhatnak. Egyrészt a nagy mélységekben vájkálóknak ajánljuk, a drámaíró nekik szánta, de medikál-fétisben utazók is megkaphatják a magukét egy estére.    

Mi? Első Hortobágyi Lehalászási Ünnep – fesztivál
Mikor? Október 15–16., szombat–vasárnap
Hol? 33-as úton, Nádudvar felé, Elep mellett
Mennyiért? 1000 Ft (gyerekeknek ingyenes)

Top 5 hétvégi programAz ember azt hinné, hogy a lehalászás egy nem létező szó, pedig de. Azt jelenti, hogy a tél beköszöntével fázni kezdő halakat egytől-egyig kifogják a Hortobágyi Halgazdaság tavaiból, és átteszik őket egy úgynevezett telelőtóba, ami valójában egy medence. Lehet, hogy nem komfortos, de legalább elodázza a szegény halak mélyhűtött állapotba kerülését. Az ilyesfajta műveletek többnyire nem kapnak nagy nyilvánosságot, mert nem túl esztétikusak, ha egyébként nem vagyunk tájékozottak a horgászati szaksajtóban, és elriasztanak minket a combközépig érő gumicsizmák és a tátogó, horgon himbálózó nyálkás halak. Amellett, hogy ezt a programot beépíthetjük hétvégi terveinkbe, találkozhatunk Oszter Sándorral a halfőző versenyen, illetve Wolf Katival, aki énekelni fog. Figyelem, a programok napnyugtakor véget érnek, mert a nemzeti park területén nem szabad zavarni az esti pihenőhelyükre vonuló darukat.

Top 5 hétvégi programMi? Heaven Street 7 – koncert
Mikor? Október 14., péntek 21.30
Hol? Miskolc-Egyetemváros, Rocktóber Feszt
Mennyi? 1900 Ft

A HS7 új lemezen dolgozik, ezért mostanában kevesebbet koncerteznek.  A hétvégén Miskolcon kaphatjuk el őket, ahol nagyon sok egyetemista él, akiket ugye ott is szórakoztatni kell valahogy. Így jött létre a Rocktóber Feszt. És mivel már rég kipihentük a nyári fesztiválokat, ha lehetőségünk van szétnézni Kelet-Magyarországon, a helyi érdekeltségű Edda mellett, ami úgyis telt házas lesz miskolci ősrockerekkel, nézzük meg a HS7-t is.

Mi? Guano Apes – koncert
Mikor? Október 15., szombat
Top 5 hétvégi programHol? Budapest, Club 202
Mennyiért? 7900 Ft

Nem feltétlenül ajánlanánk német rockzenekart, ha nem pont a Guano Apesről lenne szó, melynek itthon furcsa módon elég nagy rajongótábora van. Talán emlékszünk is rájuk a kilencvenes évek közepéről, vagy bármely olyan helyről, ahol DJ rockot játszik, és elmúlt harminc. Az Open your eyes az eddigi legnagyobb slágerük, és az énekesnő annak idején Gwen Stefaninál is kúlabb volt. Bizonyos tekintetben ez ma is igaz, mert a Guano Apes például nem érezte szükségét annak, hogy minden lélegzetvételét lemezre vegye és ki is adja, úgyhogy esélyes, hogy nem véletlenszerűen összetákolt lagymatag koncertet adnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top