Szabadidő

Feküdj le a haveroddal!

Az idei romkomok legnagyobb dilemmája, hogy szabad-e lepedőakrobatikázni az ember ellenkező nemű barátjával, vagy sem. Natalie Portman és Ashton Kutcher után most Justin Timberlake és Mila Kunis erősíti meg a tételt, hogy a baráti kufircokból bizony előbb vagy utóbb úgyis szerelem lesz.

Barátság extrákkal

Justin Timberlake az egyik legokosabb sztár Hollywoodban. Miután a popszakmában elért mindent, ami elérhető, egy kis fazonigazítással áttette székhelyét a filmiparba. Míg azonban a legtöbb kollégája egyetlen, jól irányzott csapással (Álmok útján, Díva, Glitter…) akarta bevenni az Álomgyárat, addig ő apró lépésekkel közelített a célhoz. Amíg a kolleginák rendre elhasaltak a csilivili főszerepeikkel, addig Timberlake szándékosan olyan több főszereplős mozikban tesztelte magát, ahol nem csak őt terhelte anyagi felelősség a film sikere/sikertelensége miatt. Miután a mellékszerepekben már megszoktuk az arcát a mozivásznon, lassacskán előrukkolt a főszerepekkel, és ekkorra már mindenki elfogadta őt filmszínészként. Az első igazán nagy dobása a vásznon a Barátság extrákkal című romantikus komédia, amit egy olyan színésznővel (Mila Kunis) az oldalán kellett elvinnie a hátán, aki még szintén a feltörekvő csillagok kategóriába tartozik. Bár a cselekmény szinte egy az egyben megegyezik a februárban látott Csak szexre kellesz című filmével, filmjük mégis sokkal szórakoztatóbb annál. Ennek a legfőbb oka az, hogy hőseink jóval természetesebbek a Kutcher–Portman duónál, és egyszerűen működik köztük a kémia, valamint a jópofa dumákat sem spórolták ki a szájukból. Igazi nagyvárosi, modern love storyt látunk, olyan arcokkal, akikért jólesik szurkolni. És még az se zavarja meg a film élvezetét, hogy valódi konfliktushelyzeteknek bizony teljesen híján vagyunk.

Rendezte: Will Gluck
Szereplők: Justin Timberlake, Mila Kunis, Woody Harrelson
Eredeti cím: Friends With Benefits
Forgalmazza: InterCom
Értékelés: 4/5

Elhurcolva

Bajban vannak a pasik. Míg korábban az akciófilmek biztos mentsvárnak számítottak a romkomokkal szemben, mostanra már ezt a műfajt is elkezdték a tinilányok számára készíteni. Az egyik első jelentkező a zsáner megreformálására az a Taylor Lautner, akit leginkább a Twilight-mozik folyton félmeztelen Jacobjaként ismerhetünk, de mostantól az a jelző is beugorhat róla, hogy ő minden idők egyik legbambább arcú akcióhőse. A srácnak kb. két arckifejezése van: a bambán bámuló és a tinédzseresen duzzogó, és ezt a kettőt variálja közel két órán át. Közben CIA-ügynökök és szabadúszó kémek elől menekül nagy elánnal, miután megtudja, hogy a szülei nem azok, akiknek látszanak. Menekülőtársa is van a szemöldökben erős Lily Collins (Phil Collins kislánya) képében, hogy a két fiatal nagyokat romantikázhasson két üldözési jelenet között, és Lautnernek legyen kit átkarolnia a méretesre gyúrt karjával. A film a sok felesleges gimis jelenet alatt az istennek nem akar beindulni, és a főszereplőhöz hasonlóan mi is bambán bámulunk az unalomtól, amikor végre lemészárolják hősünk családját és kezdetét veszi a nagy hajsza. Hollywoodban még mindig azt hiszik, hogy az egész világ megfigyelhető biztonsági kamerák és mobiltelefonok segítségével, így amikor valami gond van a sztorival, a buktatót valami technikai halandzsával intézik el. Az Elhurcolva kb. annyira izgalmas, mint egy telefonkönyv olvasgatása két órán keresztül, és ezen még az sem segít, hogy Lautnert Hollywood legjobb karakterszínészeivel (Sigourney Weaver, Alfred Molina, Jason Isaacs…) vették körbe.

Rendezte: John Singleton
Szereplők: Taylor Lautner, Lily Collins, Sigourney Weaver, Alfred Molina
Eredeti cím: Abduction
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelés: 2/5

Srác a biciklivel

 

Ha abba a kategóriába tartozunk, akik azonnal könnyeket csöpögtetnek egy elhagyott, árva gyerek láttán, akkor a Srác a biciklivel jó választás, de ha nem tudunk egyetérteni a „minden gyerek jó” elmélettel, akkor nem árt az óvatosság. A Dardenne fivérek Cannes-ban ünnepelt filmje ugyanis a világ egyik legrosszabb gyerekéről szól, aki annyira szörnyű, hogy még az apja is elhagyta rémületében. Ő bizony próbálja visszaszerezni a fatert, de az nem adja be a derekát a kis égetnivalónak. Elvileg együtt kéne éreznünk a kissráccal, de ehelyett csak mérhetetlenül idegesek leszünk a hisztijei és dühkitörései láttán, azonosulás híján pedig nem lehet mit kezdeni ezzel az elvileg megértésről és szeretetről szóló mozival.

Rendezte: Jean-Pierre és Luc Dardenne
Szereplők: Thomas Doret, Cécile De France, Jérémie Renier
Eredeti cím: Le gamin au vélo
Forgalmazza: Mozinet
Értékelés: 2/5

Így ért véget a nyaram

Szergej, a tapasztalt meteorológus, és nemrégiben diplomázott kollégája, Pavel hónapokat töltenek el az Északi-tenger övezte szigeten egy, a világtól elzárt állomáson. Teljes izoláltságban töltik mindennapjaikat az emberpróbáló, extrém időjárási körülmények között az egykor stratégiai jelentőségű kutatóbázison. Egy napon Pavel fontos rádióüzenetet kap, amit továbbítania kellene Szergejnek. Ám a félelem, a hazugságok és a gyanakvás kezdi megmérgezni körülöttük a levegőt.

Rendezte: Aleksei Popogrebsky
Szereplők: Szergej Puszkepalisz, Grigorij Dobrigyin
Eredeti cím: Kak ya provyol etim letom
Forgalmazza: Vertigo Média

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top