Az emberekhez hasonlóan szenvednek az egyedül hagyott kutyák

Az egyedül a lakásba zárt kutyák ugyanolyan magányosnak érzik magukat, mint a szüleik által elhagyott gyerekek egy friss kutatás szerint.

Sok kutyatulajdonos a napi munkaidő alatt bezárja kedvencét otthonába. Az egyedüllét azonban az állat számára fájdalmasabb, mint hinné. Számtalan ilyen kutya állandó depresszióval küzd és szorongás gyötri, ha egyedül hagyják.

A kutyák úgy szenvednek a magánytól, mint a gyerekekJohn Bradshaw, a Bristoli Egyetem kutatója, aki 25 éve tanulmányozza az állatok viselkedését, munkacsoportjával videokamerákat szerelt fel 20 olyan kutyatulajdonos otthonába, aki azt állította, hogy kedvence teljességgel boldog, ha egyedül marad otthon, miközben ő dolgozik. Nos, kiderült, hogy ez óriási tévedés: valójában sok vizsgált kutya zihálva és nyüszítve keringett a lábtörlő körül, az egyikük pedig olyan rosszul viselte az egyedüllétet, hogy állatpszichológushoz kellett vinni.

Bradshaw júliusban megjelenő In Defence of Dogs (Kutyák védelmében) című könyvében leírja, amint Bruno nevű fekete labrador kutyája, amikor egyedül maradt otthon, megrágta az ágyát, a bútorokat és a tapétát is. Extrémebb helyzetekben a kutyák képesek az öncsonkításra is – figyelmeztet a szakember, aki azt tanácsolja a gazdiknak, hogy ne büntessék meg az állatot, ha egyedüllétekor kárt okoz, mivel az nem érti, miért lett lehordva.

„Másképp jár az agyuk... Nem képesek a múltban gondolkodni, és felmérni, mit tettek egy órával korábban, amiért gazdájuk mérges rájuk” – idézte Bradshaw-t a The Daily Telegraph című brit napilap. Segíteni kell nekik abban, hogy el tudják viselni a magányt. Ehhez jó módszer lehet, ha a gazdi rövid idő múlva visszatér, és figyelemmel halmozza el a kutyát, vagy egy kis jutalomfalatot ad neki. Majd lassan növelni kell a távollét hosszát egészen addig, amíg a kutyát egész napra magára lehet hagyni – tanácsolja a szakember.

Kutyatulajdonosok, mi a véleményetek?

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_494056 2011-07-06 11:45

Kb. egy hónapja megjósoltam, hogy lesz ilyen topic. Ahol egymásnak ugrasztják a kutyás - nem kutyás szekciót.

 

De most azért sem dőlök be. Van kutyám 58 nm-en és nem szenved ennyi, pont. 

Torolt_felhasznalo_934398 2011-07-06 11:40

Talán mert nem hóbort, hanem van, aki szereti az állatokat, szereti a közelségüket... talán jobban is, mint az emberekét... 

 

Nyilván arról beszélek, aki rendesen gondozza, ellátja az állatkákat. Csak azért kutyát-macskát szerintem kevesen tartanak a lakásban, hogy "legyen". Vagy ha igen, ők azok, akik miatt ilyen sok kóbor állat van. :'(

 

Torolt_felhasznalo_934398 2011-07-06 11:34

Nálam ketten jól elvannak. Kertes házunk van, de két kistestű kutyus és két cica a házban él. (Gyakran kiengedjük őket, mielőtt valaki "beszólna".) Egyik sem depressziós, szerintem azért, mert mindig társaságban vannak. Egyetlen kutyust én nem tartanék, az biztos, sokkal jobb nekik is, ha többen vannak.

harangocka 2011-07-06 11:33

Igazságszerint sosem fogom megérteni ez az állattartási hóbortot! Mire jó? Egy állat csak nyűg, takarítani kell utána, büdös, tönkretesz dolgokat a lakásban, viszi a pénzt és nem lehet tőle kimozdulni 15 óránál tovább vagy agyalni kell, kinek lehet odadni, míg nyaralunk.

 

Kertesházban, kinti macska vagy kutya tartása jó dolog. A szisza még vadászhat is a környéken.De bezárva, 40-50-60-70 nm-re?? 

harangocka 2011-07-06 11:27

Ezért nem tartanék se kutyát, se macskát lakásban. Hülyeség! Az ember úgyis kénytelen elmenni dolgozni, akkor meg minek az állat otthonra? Barátnőmék mondjuk megoldják, ő már évek óta nem dolgozik, szülei tartják el, de ő vigyáz a kutyára. Az az eb még nem volt 2 óránál többet egyedül. Ezért ez sem normális! 

Torolt_felhasznalo_308966 2011-07-06 11:27

Nem tartok kutyát pont ez miatt, mert naponta több órát egyedül lenne, de mint laikus megkérdezném a tapasztaltabb állattartóktól, hogy akkor is ugyanez a helyzet, ha 2 kisállatka marad egyedül, vagy akkor ők ketten jól elvannak?

birerzsi 2011-07-06 11:20

A szomszéd bérházban is volt egy kutyus, aki napi 8-10 órán át folyamatosan nyüszített pár évvel ezelőtt, nyáron. Valószínűleg GYES vagy hosszabb munkanélküliség után állhatott munkába a gazdája. Nem tudom, ő tudott-e a kutyus lelki fájdalmáról, szólt-e neki valamelyik szomszéd. Kb. 1 hónapig ment ez így, aztán nem tudom, hogy oldódott meg a probléma. Mindenesetre nekünk borzalmas volt hallgatni napokon keresztül a többórás nyüszítést, sírdolgálást.

Barátnőméknek egy olyan macskát adtak oda lelki terápiára, akinek a gazdája üzletkötő volt, és szinte csak aludni járt haza. No meg, volt, amikor több napig is odavolt valahol. A macska szemmel láthatóan depressziós lett, nem engedett magához nyúlni, ellenségesen viselkedett. Barátnőmék befogadták a 2 macskájuk közé, de azokat is bántotta, elzavarta. A családtagok is hiába beszéltek hozzá, "nem vette a lapot". Aztán vissza lett a cica adva az eredeti tulajdonosának, és nem tudom, hogy alakult a további sorsa. Állatot tartani mindenesetre felelősség, ez derül ki mindebből.

Egyébként a napi több órára egyedül bezárt gyerekekből is szorongó, gátlásos felnőttek lesznek, akik senkitől nem mernek semmilyen segítséget kérni, mert megszokták, hogy a kéréseik úgysincsenek teljesítve, mivelhogy nem hallotta azt senki, míg egyedül voltak.

N?k Lapja Café 2011-07-06 11:20

Az egyedül a lakásba zárt kutyák ugyanolyan magányosnak érzik magukat, mint a szüleik által elhagyott gyerekek egy friss kutatás szerint.

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>