Szabadidő

Szerény, de határozott – Kassai Viktort, a világsztár bírót kérdeztük

Különleges dolog, hogy egy magyar bíró vezethette a híres Bajnokok Ligája döntőjét! A sármos, fiatal játékvezetőt, Kassai Viktort a foci érzelmi oldaláról is kikérdeztük.
Fotó: Sanoma Archív/Czagány Balázs
Fotó: Sanoma Archív / Czagány Balázs

Egyszer azt nyilatkozta, hogy egy játékvezetőnek legalább annyira kell értenie a pszichológiához, mint a focihoz. Miért gondolja így?

Amikor a játékosok kifutnak a pályára, teli vannak érzelemmel. Nem futballozó robotok, hanem hús-vér emberek. Máshogy éreznek, amikor nyerőben a csapat, és máshogy, amikor vesztésre áll: ők is dühösek vagy jókedvűek. Nekem meg volt már mindenféle helyzetben részem, és ezeket mindig biztos diplomáciai érzékkel, határozottan kell tudnom kezelni.

Honnan meríti a határozottságot?

Nyilván segít a sok év rutinja. Másrészt édesapámtól, Kassai Istvántól is ezt láttam. Ő szintén játékvezető.

Akkor elmondhatjuk, hogy az édesapját példaképnek tekinti?

Tény, hogy a határozottság rá is jellemző volt. De ha az ember kimegy a pályára, akkor nem tud mindig valaki mást kopírozni. Ha elkezdődik a meccs, a saját személyiségem viszem bele a játékba.

Érezni, hogy szívvel-lélekkel átadja magát a futballnak! Vissza tud emlékezni legalább egy olyan esetre, amikor boldog volt a pályán?

Csak egyre? Rengetegre! Hiszen felemelők az első pillanatok, amikor kifutunk bemelegíteni egy nyolcvanezres arénába, és a lelátókon már tapintható a feszültség, ahogy mindenki a meccsre vár. De amikor a csapatok élén kivonulunk a mérkőzés kezdetén, és felzúg a szurkolók tömege, az is egy különleges dolog.

És még azt se felejtsük, hogy a sikeres meccsek végén a csapatok megköszönik a játékvezető munkáját. Ez is jó érzés, mert ebből tudhatom, hogy becsülik a teljesítményemet.Ezekért a pillanatokért éri meg feláldozni a hétvégéket, végighajtani a heti 3-4 edzést!

Olyan lelkesítően beszél a futballról, hogy kedvünk lenne most azonnal a lelátókra vonulni! Engedjen meg egy utolsó kérdést: tud-e arról, hogy az olvasóink nemcsak a kiváló játékvezetőt, de a szexi férfit is látják önben?

Hát ez igazán megtisztelő, de bevallom, engem nem az ilyenfajta dicséretek motiválnak. A játékvezetők máshogy vannak drótozva, mint a rockzenészek és más hírességek. Nem célom, hogy beszéljenek rólam, nem szeretem a felhajtást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top