Szabadidő

Fogyatékkal élők a tévében: előny vagy hátrány a fehér bot, a kerekes szék, a testi hiba?

A legújabb Csillag születik tehetségkutatón is megmutatta magát több olyan fiatal, aki fogyatékkal él, testi hiba vagy egyéb hátrány keseríti az életét. De vajon felelősen bánunk-e velük?
 
 10 film, amit nem hagyhatsz ki az idén nyáron

A tehetségkutatók általában a legjobbat, legérdekesebbet, legegyedibbet próbálják bemutatni. A szerkesztői motiváció egyértelmű: minél több nézői figyelmet kiváltó, beszédtémát adó figurát felvonultatni. Ezek a kritériumok pedig sokszor nem az objektív „legjobb” versenyző preferálását jelentik. Amikor az RTL műsorában megjelent Farkas György Gyula, azaz Mc GyuFa, akkor a bemutatkozás során még úgy tűnt, ő is egy lesz a könyörtelen közönség által néha joggal, néha bántó módon kiröhögött, szerencsétlen lúzerek közül, akik minimális önkritikával sem rendelkezvén ország-világ előtt csinálnak hülyét magukból. De az élőbeszédben gyerekkori epilepsziája maradványtüneteként dadogó fiatalember (az ilyen problémákkal küzdőre jellemző módon) rapprodukcióját dadogás nélkül adta elő.
Ez egy létező jelenség, például a Supernem zenekar énekese, Szabi szintén dadog, aminek éneklés közben szintén semmi nyoma. Tudjuk azt is, hogy bizonyos beszédhibák teljesen eltűnnek, ha az attól szenvedő idegen nyelven szólal meg.

Mc GyuFa
Mc GyuFa
Fotó: RTLKLub Sajtóklub

A Csillag születik zsűrije az első rostán továbbjuttatta Mc GyuFát, és az indoklásban kivétel nélkül arra hivatkoztak, hogy a produkción kívül dadog, míg rap közben nem. A rappeléssel egyébként saját bevallása szerint hat hónapja foglalkozó fiatalember, mondjuk ki, egy szimpatikus műkedvelő szintjén űzi az ipart. Hangozzék bármilyen kegyetlenül, de Gyuri igazi produkciója nem a rap, hanem a dadogás és a dadogásmentesség különbsége. Ezzel együtt is becsülendő, hogy színpadra és kamerák elé állt, hogy erőt adott a sorstársainak, hogy a szeméremre, sőt szorongásra szocializáló beszédhibától sújtottakat „képviselve” jelent meg.
Hogy ugyanakkor egy tehetségkutató-e az az eszköz, ahol az RTL-nek ezzel a problémával foglalkoznia kell, abban már nem vagyok teljesen biztos. Az objektív produktum ugyanis messze elmaradt a szintén rap és fogyatékosság kettőséről megjegyzett MC DC korábbi működésétől – ami nem is csoda, hiszen utóbbi fiatalember hosszú évek óta rendszeres és sikeres szereplője volt a rap jameknek, freestyle versenyeknek. Nyilvánvaló, hogy a bicegő rapper figurája is a fogyatékossággal volt teljes, így, egyben jegyezte meg a nyilvánosság; de Robi legfeljebb „közvetett misszióként” bicegett.
Ha bizonytalan vagyok az azóta kiesett GyuFa kapcsán, akkor még több kérdőjelem van a vak énekes-zongorista lány, Krizbai Teca ügyében. Lehet engem ezért utálni, de csak megkérdem: biztos, hogy Teca látóként is továbbjutott volna a műsorban? Vagy másképp kérdezve: Tecának csak az éneklés-zongorázás a produkciója, vagy a zsűri ilyenkor „beszámítja” azt is, hogy ez a 15 éves lány vak? És ha az utóbbiról van szó, akkor vajon ez a helyes megoldás? Főleg úgy, hogy a jelek szerint a szerkesztők rá is pakolnak erre az érzésre. Hatásvadász és unfair dolog pont Demjén Ferenc A szabadság vándorai című számával előjönni, egy vak kamaszlánnyal olyan dalt énekeltetni, ahol minden költői kép a látás – nem látás, a lassú szem és a sötétség előli szökés fonalára van felfűzve.

Fogyatékkal élők a tévében: előny vagy hátrány a fehér bot, a kerekes szék, a testi hiba?
 A Vakvágta blog szerzője írja a vak tehetségekről

A konkurens csatorna sem volt sokkal szívbajosabb persze annak idején, kerekes székes, vagy épp sebhelyes arcú énekes volt hivatott a produkció mellé behozni a drámát, az „igen, de”, meg az „ahhoz képest” effektust.  Máskor viszont egészen normális koncepcióval készült a Megasztár egy fogyatékkal élő, konkrétan egy siket lány szerepeltetésére. A Rúzsa Magdival fellépő Weisz Fanni az énekesnőre hagyta az éneklést, és szinkronban eljelelte a dalt. Egy ilyen együttműködés sokkal jobban szolgálja a reklámozni kívánt Kerülj Közelebb mozgalom céljait, mert Fanni azt csinálta, amihez tényleg ért, amiben jó, amiben otthonosan mozog, és nem kellett közben végig azt éreznie a nézőnek, hogy a produkció helyett itt most egy „ahhoz képest” történet zajlik.
Kár, hogy a produkció alatt szinte csak a sztárt mutatták, a jelelő lányt alig-alig. De akkor is itt kezdődik a pozitív példa – és tudjátok, hogyan folytatódik?

Teca, a Csillag Születik 3 adásában
Krizbai Teca
Fotó: RTLKLub Sajtóklub

Hát úgy, hogy a fogyatékkal élők nem valamiféle csodabogárként jutnak szerephez a tévében, hanem önjogon, hasznos emberként. Több bulvárcímlapot ér Teca története, ez egészen nyilvánvaló, de amíg a produkciót a vaksággal „adják el”, addig esély sincs arra, hogy magától is megáll a lábán a zenei élmény. Nem akkor vagyok szolidáris, ha egy ilyen ügyből kihozom a legtöbb bulvárpotenciált, hanem akkor, ha például egy valóban virtuóz zenészt ültetek be az Esti Showder zenekarába, aki egyébként vak, de ez zenélés közben legfeljebb a fekete szemüvegéből derül ki. Ugyanígy nem attól vagyok jó fej és elfogadó, ha egy kerekes szék néhány szimpátiaszavazatot hoz a zsűritől, hanem ha például egy valóban felkészült és tehetséges híradós műsorvezetőt alkalmazok, aki egyébként kerekes székben ülve olvassa a híreket. Miért mindig csak a fogyatékosságuk okán látjuk ezeket az embereket, miért zárjuk be mi is őket a skatulyába, miért állítjuk azt, hogy ők csak a vigaszágon képesek eredményeket elérni?
A döntés a tévék, a szerkesztők, vagy adott esetben a zsűritagok kezében van. Láttam példát már kifejezetten okos hozzászólásra is: az előző Megasztárban egy olyan otromba koncepcióval induló haknibrigád is fellépett, ahol a két normális testmagasságú énekes között egy kisember állt, és playbackra tátogva utóbbi ember tulajdonságát, törpenövését taglalták – Friderikusz Sándor pedig határozottan helyretette őket, hogy ilyesmivel nem szokás viccelni.

Félreértés ne essék: én is azt szeretném, ha Teca és GyuFa egyaránt boldog és sikeres emberek lennének. Úgy lenne jó, ha a jövőben inkább ők használnák sorsuk jobbítása érdekében a reflektorfényt, és nem az használná a nézettség növelése érdekében e fiatalok fogyatékosságát. Ugyanakkor ha nem egyéni sorsokat, hanem en bloc a világot, és benne a fogyatékkal élők sorsát szeretnék a tévék javítani, akkor nem kuriózumként, színesítő elemként kezelik ezeket az embereket, hanem valódi feladatokat és lehetőségeket adnak nekik. SMS-szavazatoktól függetlenül.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top