Szabadidő

Grimm-gyalázás: Piroska és a vérfarkas

Az Alkonyat-filmek misztikus romantikájának és Tim Burton Az Álmosvölgy legendája című filmje látványvilágának furcsa szerelemgyereke született meg a Piroska és a farkas új filmváltozatának képében, de a héten a mozikban köszönthetünk egy szexi, kalapácsos istenséget és egy család minden tagjával szexelő lánykát is.

A lány és a farkas

Grimm-gyalázás: Piroska és a vérfarkasSzerinted ez a tökéletes vígjáték?

A Grimm-mesék gyerekeknek szóló mivoltuk ellenére többnyire kicsit sötét hangulatúak, és nem áll távol tőlük egy-két bizarr momentum (pl. emberevés) sem, így egyáltalán nem halva született ötlet gótikus horrort készíteni a művek alapján. Az első Alkonyat-mozi rendezője, Catherine Hardwicke olyannyira darabjaira szedte a klasszikus mesét, hogy szinte csak utalásokból (Valerie piros köpenye, az álom a nagymamával…) ismerünk rá, helyette pedig kapunk egy sztorit egy lányról, akinek választania kell gyerekkori igaz szerelme (Robert Pattinson után szabadon), valamint a szülei által rákényszerített, de azért szimpatikus jófiú (Taylor Lautner után szabadon) között, miközben a faluban egy vérfarkas szedi áldozatait, és még valami inkvizítorféle is megjelenik, hogy gatyába rázza a csürhét. A lány és a farkas egyszerre próbál tiniknek szóló vadromantikus dráma, farkasemberes horror, izgalmas krimi (vajon ki lehet a vérfarkas?) és társadalomkritikus mozi lenni, de a végére rájövünk, hogy csak egy súlytalan tiniblődlit láttunk, innen-onnan összeollózott pillanatokkal.

 

Tudd, hogy értsd:
Az alkotók eredetileg Taylor Lautnert akarták megszerezni a férfi főszerepre, de úgy aztán már tényleg senki nem mosta volna le róluk az Alkonyat-párhuzamokat…

Rendezte: Catherine Hardwicke
Szereplők: Amanda Seyfried, Gary Oldman, Virginia Madsen, Shiloh Fernandez
Eredeti cím: Red Riding Hood
A film honlapja: http://redridinghood.warnerbros.com/
Forgalmazza: InterCom

Chloe – A kísértés iskolája
Ez a hét a Mamma Mia! sztárjáról, Amanda Seyfriedről szól a magyar mozikban, hiszen az ártatlan Piroska mellett a nagyon nem ártatlan Chloe nevű prostituáltat is eljátssza egy másik filmben, ami leginkább a kilencvenes évek első felének erotikus thrillereire (Elemi ösztön és társai) emlékeztet. A mindig lenyűgöző Julianne Moore egy olyan nőt játszik, aki nehezen bízik meg a diáklányok között feltűnően népszerű, amúgy egyetemi profként dolgozó férjében (Liam Neeson), ezért ráállít egy gyönyörű luxusprostit, hogy próbálja meg elcsábítani, majd számoljon be neki a próbálkozás eredményéről. A lány azonban érzelmileg az egészségesnél kicsit jobban belekeveredik a melóba, a végére pedig olyan elmebeteg fúriává változik, hogy Rebecca De Mornay A kéz, aki a bölcsőt ringatjából megirigyelhetné. A film amúgy egy francia mozi remake-je, és egészen a nevetségesen eltúlzott fináléig kifejezetten élvezetes, nosztalgikus darab (bónuszként full pucér leszbijelenettel a pasiknak), és csak azt sajnáljuk, hogy Sharon Stone már kiöregedett az efféle gonosz csábító szerepkörből.

 

Tudd, hogy értsd:
Liam Neeson nem épp az élete alakítását nyújtja a filmben, ami leginkább annak köszönhető, hogy a forgatás közben halt meg a felesége, és miután hazautazott a temetésre, pár nap múlva már ment is vissza forgatni.

Rendezte: Atom Egoyan
Szereplők: Amanda Seyfried, Julianne Moore, Liam Neeson
Eredeti cím: Chloe
A film honlapja: http://www.sonyclassics.com/chloe/
Forgalmazza: Corner Film

Thor

Ha nem a Shakespeare-drámák értő kezű filmadaptációiról ismert Kenneth Branagh ült volna a rendezői székben, eszünkbe nem jutott volna, hogy bármi jót várjunk egy skandináv mitológiai istenségből lett szuperhősről szóló filmtől, de ez a kellemesen abszurd kombináció még a mi fantáziánkat is megpiszkálta. Családból kitagadott fiú, ármánykodás a trónért, az apa kegyeiért küzdő fiú: mintha csak a nagy Shakespeare találta volna ki a Thor sztoriját, így egyáltalán nem véletlen Branagh neve a stáblistán. Amin viszont csodálkozunk, az a rendezői kézjegy teljes hiánya: vele a fedélzeten sem sikerült a Thor sztorijából egy felejthető popcornmozinál többet kihozni. A lebutított és szájba rágott intrikák (vajon ki ármánykodhat a trónért, ha ez mindössze egy embernek áll érdekében???), a kicsit meseszerű látványvilág, vagy a Jöttünk, láttunk, visszamennénkből ismerős poénok semmi újat nem kínálnak, a Portman (ő mit keres itt?) és Hemsworth között szövődő románc igencsak halovány, a 3D-s csatajelenetek pedig izgalmas helyett inkább csak fárasztóak. Szerencsére legalább a film tempója jó, és gyorsan elszáll az a moziban töltött két óra, sőt Hemsworth izomvillantásai esztétikai élménnyel is kecsegtetnek, de Kenneth Branaghtól ennél azért többet vártunk.


Tudd, hogy értsd:

Érdemes a moziteremben maradnunk az egész stáblista alatt, ugyanis utána egy pluszjelenetet kapunk kitartásunk jutalmaként.

Rendezte: Kenneth Branagh
Szereplők: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Anthony Hopkins, Tom Hiddleston
Eredeti cím: Thor
A film honlapja: http://thor.marvel.com/
Forgalmazza: UIP-Duna Film

További heti mozipremier:

Ketten a hullámban

Dokumentumfilm a francia újhullám két legnagyobb alakjáról, François Truffaut-ról és Jean-Luc Godard-ról.
Rendezte: Emmanuel Laurent.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top