Szabadidő

A férfi, aki tízszer robbant fel

Hősi halált halni egy bombamerénylet megakadályozása közben nemes dolog, de tízszer megtenni ugyanezt már kicsit necces. Jake Gyllenhaalnak mégis ez a sors jut az év talán legizgalmasabb és legtrükkösebb thrillerében, a Forráskódban, mi pedig ezt örömmel nézzük a moziban.

Forráskód

Kell ennyi tehetségkutató műsor?

Gondolom sokan emlékeztek még az Időtlen időkig című vígjátékklasszikusra, melyben Bill Murray minden reggel ugyanarra a napra ébred, és ezt csak úgy tudná elkerülni, ha sikerülne rendbe hozni az eddigi életét. Valami hasonló történik Jake Gyllenhaallal a Forráskód című filmben, csakhogy neki nem egy teljes napot, hanem csupán nyolc percet kell újra meg újra átélnie, hiszen egy forráskód nevű program segítségével egészen addig kell visszajárnia egy merényletben elhunyt férfi testébe, amíg rá nem jön, hogy ki volt az elkövető, hogy ezáltal megakadályozzanak egy második bombatámadást. Hogy ez nagyon csavarosnak tűnik? Az is, de épp az a jó a filmben, hogy a történet összetettsége ellenére van szíve és lelke, és a rendező eléri, hogy végig ökölbe szorított kézzel szurkoljunk elveszett főhőséért. Mindeközben egy bájos útitárs képében egy szerelmi szál is befigyel, az meg már csak a hab a tortán, hogy ez is működik.

Tudd, hogy értsd:
A filmet David Bowie fia, Duncan Jones rendezte, aki egy egyszereplős, alacsony költségű, de nagyon jól sikerült sci-fivel, a Magyarországon is bemutatott Holddal érte el a privilégiumot, hogy Hollywoodban dolgozhasson.

Rendezte: Duncan Jones
Szereplők: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga
Eredeti cím: Source Code
A film honlapja: http://www.enterthesourcecode.com/
Forgalmazza: Pro Video

Élve eltemetve
Ryan Reynolds azt nyilatkozta, hogy még soha nem gondolta, hogy klausztrofóbiája lenne, de egy koporsóba zárva még belőle is előjött ez a lelki betegség. Nem csoda, hiszen napról napra több homokkal kellett megosztania azt a szűk kis helyét. Scarlett Johansson expárja az Élve eltemetve című filmben egy Irakban dolgozó kamionsofőrt alakít, aki egy támadás közben eszméletét veszti, majd egy idegen mobillal a zsebében ébred a sivatagban eltemetve. Levegője és az aksi strapabírása is fogytán, neki pedig nem ártana kijutnia valahogy…
Rodrigo Cortés rendező merész csávó, hiszen egy egyszereplős, rendkívül szűk helyszínen játszódó, minden látványosságot nélkülöző filmet forgatott, ahol minden a színészi játékon és a dialógusok hitelességén múlik, és még azt is eléri, hogy a film nézője a játékidő végére maga is kicsit klausztrofóbiássá váljon. Izgalmas mozis kísérlet ez, ami egyáltalán nem sikerült rosszul.

Tudd, hogy értsd:
A filmet mindössze tizenhét nap alatt forgatták le egy stúdióban, ez alatt az idő alatt pedig hét koporsót sikerült elhasználniuk.

Rendezte: Rodrigo Cortés
Szereplők: Ryan Reynolds
Eredeti cím: Buried
A film honlapja: http://experienceburied.com/
Forgalmazza: Budapest Film

Eljő a napunk
Vannak olyan filmek, amiket egyszerűen kényelmetlen nézni. Elementáris erővel hatnak a nézőre, ám mégis olyan gondolatokat és érzéseket váltanak ki belőlünk, amelyekkel nem szeretnénk szembesülni. A lázadásról és a faji megkülönböztetésről (is) szóló Eljő a napunk ilyen mozi. Egy vörhenyessége miatt magát kitaszítottnak érző tinédzser és az ő pszichológusának utazása ez a vörösek földjének számító Írországba, ám az utazás során annyi mindent kell átélniük, hogy a néző alig győzi feldolgozni a látottakat. Ők ketten szembefordulnak a társadalom normáival, aminek egyértelmű következménye, hogy az emberek szemében veszélyes bűnözővé válnak. Vincent Cassel alakítása átütő erejű (kopaszon, szemöldök nélkül egészen félelmetes), és bár nagyon tiszteljük és becsüljük a rendező bátorságát, az Eljő a napunkat sajnos nem jó nézni. De talán bennünk van a hiba.

A férfi, aki tízszer robbant fel

Tudd, hogy értsd:
A film címe egyben az IRA nevű terrorszervezet jelmondata is.

Rendezte: Romain Gavras
Szereplők: Vincent Cassel, Olivier Barthelemy, Justine Lerooy
Eredeti cím: Notre jour viendra
Forgalmazza: Mokép

Rio
Nem mondható túl bátor lépésnek egy animációs filmeket készítő stúdiótól, ha egy cuki és nagyon színes állatról készít filmet, de a Jégkorszak alkotói azért vannak olyan rutinos rókák, hogy még a sablonos ötleteket is megtöltsék élettel. A jeges vidékek helyett ezúttal a napfényes Rio de Janeiro a helyszín, ahol egy minneapolisi arapapagáj próbál megtanulni repülni egy szép papagájlány segítségével. A humorfaktor és a jó tempó kipipálva, az aranyos és nagypofájú mellékalakok szintén, tehát a FOX nem tett mást, csak hozta a kötelezőt, viszont a profizmusuk nem vitatható el tőlük.

Tudd, hogy értsd:
Az eredeti angol nyelvű változatban olyan nagynevű sztárok kölcsönzik a szereplők hangjait, mint Anne Hathaway, Jamie Foxx és Jesse Eisenberg.

Rendezte: Carlos Saldanha
Eredeti cím: Rio
A film honlapja: http://www.rio-themovie.com/
Forgalmazza: InterCom

További mozipremierek a héten:

A HR manager
Egy izraeli pékség HR-managerének el kell kísérnie bombamerényletben elhunyt exalkalmazottja koporsóját Romániába.
Rendezte: Eran Riklis
Szereplők: Reymond Amsalem, Mark Ivanir, Gila Almagor

Norvég erdő
Egy japán szerelmespár tragédiával teli története a hatvanas évek végi Tokióból.
Rendezte: Anh Hung Tran
Szereplők: Matsuyama Kenichi, Rinko Kikuchi, Mizuhara Kiko

Földünk, a műanyag bolygó

Milyen veszélyeket hordoz magában a minket mindenütt körülvevő műanyag? Izgalmas dokumentumfilm, ami a bőrünkről szól.
Rendezte: Werner Boote

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top