Szabadidő

Csillag születik és társai: kell-e nekünk ennyi tehetségkutató?

Öt Megasztár után, arccal a harmadik Csillag születik felé, két X-Faktor között indokolt a kérdés. Van-e és elfér-e ennyi "tehetség" nálunk? Indokolt-e egymásra ereszteni a tehetségkutatókat és teremtményeiket?
Csillag születik és társai: kell-e nekünk ennyi tehetségkutató?A Nagy Duettről

Ha csak a nézettségi adatokat nézzük (márpedig egy kereskedelmi tévénél ez a döntő szempont), akkor hogyne, persze, nagyon is. A TV2 a Megasztár első három szériájával nagyot dobott, és a negyedik is igen jól muzsikált – bár a kifulladás jeleit jól mutatja, hogy a győztes Király Viktor ma kevésbé fontos szereplője a poppiacnak, mint az előző Megasztárok másod-harmad vonala akár. A legutóbbi meg… hát, nem hiszem, hogy túl merész dolog azt jövendölni, hogy nincs, és nem is lesz Tolvai Renáta nevű állócsillag a magyar könnyűzene egén. Bocs, Reni, de tényleg hova már?

Az RTL esetében is felemás a kép: a Csillag születik első évada szépen muzsikált, de Utasi Árpád (azért se fogom árpizni, elnézést) győzelme igazi lakmuszpapír volt a kereskedelmi tévék felelősségtudatán és megfontoltságán – a szerencsétlen gyerek úgy esett hanyatt az egész bulváros, médiás keszekuszaságban, úgy verte oda magát, hogy igen soká gyógyul belőle. Jelenleg 19 éves, mezőgazdasági gépszerelőnek tanul: a „kiscsillag” (végtelenül utálom ezt a modoros megjelölést) felfedezése nem igazán volt sikeres.

Fotó: Sanoma Archív/Tóth Beáta
„Pityu, a fene egyen meg, legyél már férfi!”
Fotó: Sanoma Archív / Tóth Beáta

A második széria hatalmas siker volt, nézettségi csúcs, zászlóshajó, meghatározó igazodási pont a műsorújságban, és igen, én is Tabáni Istvánnal örülök, hogy teremőrből végre énekes lehetett, szép, megható történet. Az már egyéni ízlés kérdése, hogy én az első pityergésnél vágtam volna hátba, hogy „Pityu, a fene egyen meg, legyél már férfi!”. Ami fontos, hogy most így körbenézve azért azt sem látom, hogy akár Tabáni fenekestől felforgatta volna a könnyűzenét.

Csinált tehetségeink ugyanis egyre sápadtabbak, egyre halványabban fog az indigó, egyre gyorsabban kéne egyre jobbat alkotni. Magyarország erőforrásai és piaca egyaránt véges: vegyük észre, hogy már a kiváló Rúzsa Magdi is import – és igen, nagyon helyes, hogy megtaláltuk, de őt már nem a szűken értelmezett belföldi merítés hozta. Sőt Tolvai Renit és az első X-Faktor egyik döntősét, Nikolast is a határon túlról hoztuk. Nem baj, de tény.

Sőt Nikolas példája már átvezet minket egy másik problémához is. A felfedezésre váró amatőrök sokszor enyhén szólva nem a hímport rebegtetik a szárnyukon: köztudott, hogy Nikolas egy élő lemezszerződéssel, tévében játszott videoklippel a háta mögött adta elő a felvidéki amatőrt. Tolvai Reni is nyert már hasonló versenyt Romániában, és a sor még ennél is hosszabb. Csak egy aktuális példát említve, itt van a kiváló operaénekes, Buzás Viktor, aki a Csillag születik selejtezőjén megszeppent testépítőként tűnt fel, aki bicepszkidobós pólójában elsőre komikusnak tűnt operaéneklési szándékával. Aztán persze feltört a gyönyörű, gyanúsan kimunkált hang, mindenki elájult, lám, itt egy tehetség a semmiből, egy éneklő testépítő!

Dehogy. Buzás Viktor is profi: a Bartók Béla Konzervatóriumban végezte a tanulmányait, Richard Wagner-ösztöndíjas is volt, több száz előadáson énekelte a leghíresebb operaáriákat. Csak ugye az operát éneklő testépítő érdekesebb a tévében, mint a kondizó operaénekes… nem folytatom, mert az összes ilyen mankó, a beépített Bolyki testvértől az aktuális klipes dalukat felfedezetlen tehetségként előadó SID zenekarig ugyanazt mutatja: most fogytunk ki, most kéne megállni, szünetet tartani. Megvárni, amíg a mai 10–12 évesek megnőnek, hogy tényleg új, friss vér áramoljon. (Csak zárójelben teszem hozzá: szerintem semmi keresnivalója nincs a gyerekeknek ilyen műsorokban. Utasitól Tóth Lüszin át Hienig mindenkinek jobb lett volna, ha még pár évet vár.)

Fotó: Sanoma Archív/RTLKlub Sajtóklub
Krizbai Terézia
Fotó: Sanoma Archív / RTL Klub Sajtóklub

Sőt, ha már itt tartunk, azt is szögezzük le: nincs annál nagyobb gonoszság, mint elesett, valamilyen szempontból sérült embereket fogyatékosságukat mutogatva magasra emelni, majd onnan leejteni. A most futó szériában Krizbai Terézia, egy fiatal, vak lány az, aki miatt ezt külön is le kell írnom – és bár elsőre úgy fog tűnni, én vagyok a leggonoszabb a történetben, de azt kérem, gondoljátok végig, amit írok. Amikor ez a valóban szép hangú lány legközelebb fellép a műsorban, csukjátok be a szemeteket, és képzeljetek oda mást. Bárkit, aki lát, akit nincs miért sajnálni – és mondjátok azt, hogy csupán a zenei élmény is annyira frenetikus, hogy szerintetek csillag született.

Mert ha nem, akkor itt rohadt nagy árulás van, és egy vak lányt épp arra treníroznak, hogy a fő produkciója ne az éneklés, hanem a vakság legyen; ez pedig elfogadhatatlan. Egyébként is: vagy megnyeri, vagy valaki vigye annak felelősségét, hogy kirúgtak egy vak lányt.

Mindemellett pedig természetesen vannak kifejezetten hasznos és helyes következményei ezeknek a műsoroknak. Nélkülük sose ismernénk Molnár Ferenc Caramelt, Rúzsa Magdit, nélkülük Oláh Ibolya még mindig csak egy nagyon nehéz körülmények között élő roma lány lenne, aki a csempéknek gitározgat. A magyar underground szegényebb lenne Bocskor Bíborkával, a musicalek világa pedig Puskás Petivel. Kár lenne – de talán itt és most már mindenkit „megtaláltunk”, és többet egyelőre nem is tudnánk megjegyezni. Pihenni, erősödni kéne kicsit…

…de nem fogunk, ugyanis most pörög a Csillag születik harmadik szériája, és rögtön utána indul az újabb X-Faktor is! Hogy oda már tényleg ki az anyámat találnak, arról fogalmam sincs. De nézettség, az lesz.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top