Szabadidő

Az ember, akinek négy számjegyű az IQ-ja

Szeretnél új nyelveket megtanulni mindössze néhány nap alatt? Szeretnél lexikonnyi tudást a magadévá tenni mindössze egyszeri elolvasás után? Szeretnéd úgy átlátni a tőzsdei mozgásokat, hogy pár nap alatt megsokszorozd a pénzed? Eddie Morának mindez összejött egy új, speciális tablettának köszönhetően. Eddie Mora a Csúcshatás című e heti mozipremier főhőse.

Csúcshatás

Az ember, akinek négy számjegyű az IQ-jaJohnny Depp exluzív videó

Bizonyított tény, hogy az emberek mindössze tíz–húsz százalékát használják ki az agykapacitásuknak. Ha a gyógyszeripar meg tudta oldani a férfi potenciazavart és eredményesen tudott fellépni sok halálos betegség ellen, miért ne jöhetne neki össze, hogy agyunkat rábírja a fullos működésre? A filmben a lúzer írópalánta Eddie Morának (Bradley Cooper) sikerül a nagy mutatvány egy illegális, új drog segítségével, mellyel pillanatok alatt a csodagyerekek és a piszkosul gazdagok között találja magát.

Csakhogy a szernek csúnya mellékhatásai is vannak, ráadásul akadnak páran, akik mindent megtennének a kis tablettákért… A sok agyatlan látványparádé után Hollywood végre ismét kiizzadt magából egy sztorit, ami a gondolkodó felnőttekhez szól. Ötletes látványvilággal fűszerezett, feszült és tempós thriller ez, melyben az erkölcsi mondanivalót ugyan lehúzták a WC-n, és akad néhány logikai baki is, de végeredményben egy szórakoztató és elgondolkodtató mozit tettek le az asztalra.

Tudd, hogy értsd:
A világ legmagasabb IQ-ja eddig 228 pont volt, összehasonlításképp pedig Einstein 160-as intelligenciahányadossal rendelkezett. Képzeljük el, ehhez képest mire lehet jó egy négy számjegyű IQ…

Rendezte: Neil Burger
Szereplők: Bradley Cooper, Robert De Niro, Abbie Cornish
Eredeti cím: Limitless
A film honlapja: http://www.iamrogue.com/limitless
Forgalmazza: Pro Video

A mestergyilkos

A magányos bérgyilkosnál unalmasabb sablonfigura kevés akad Hollywoodban, ám érdekes módon az iparosok mellett még a nagy művészfilmrendezők (pl. Jim Jarmusch, Anton Corbijn) is előszeretettel veszik elő ezt a lerágott csontnak számító karaktert. A mestergyilkosnak egyáltalán nincsenek művészi ambíciói. Előcitálja a témában megszokottnak számító árulás fordulatot (annyit csavarnak azért a dolgon, hogy nemcsak hősünket árulja el a megbízója, hanem ő is a legjobb barátját), Jason Statham mellé ad egy fiatal, feltörekvő tanítványt (Ben Foster ismét bizonyítja, hogy ő a generációja egyik legfrankóbb színésze) és kész is a történet, de egy jó akciófilmhez nem kell több. Ha eredeti sztorit nem is, azt mindenesetre megköszönhetjük Simon West rendezőnek, hogy A szállító és a Crank című agyatlan adrenalinlöketek után Jason Stathamet visszarántotta a földre, és itt végre a sablonok ellenére is egy hihető figurát alakít, sőt az akciójelenetek sem sci-fibe illők.

Tudd, hogy értsd:
A mestergyilkos egy azonos című 1972-es Charles Bronson akciófilm remake-je. Az eredeti film bemutatója idején Jason Statham mindössze 66 napja volt a világon.

Rendezte: Simon West
Szereplők: Jason Statham, Ben Foster, Donald Sutherland, Tony Goldwyn
Eredeti cím: The Mechanic
A film honlapja: http://www.themechanicmovie.co.uk/
Forgalmazza: Fórum Hungary

Maci Laci
Elsőre talán bír némi szenzációértékkel, hogy Bubu hangját Justin Timberlake szolgáltatja az eredeti verzióban, Maci Laci pedig Dan Aykroyd hangján kel életre, de mivel Magyarországon szinte senki nem néz eredeti nyelven animációs filmeket, az ő teljesítményüket nyugodtan át is ugorhatjuk. A Maci Laci film nyugodtan beilleszthető abba a rémisztő sorba, ahol Garfield vagy az Alvin és a mókusok félig élőszereplős változatait is találhatjuk. Nem annyira idegesítő, mint a fent említett elődök, de az ismét kiderül, hogy az élő szereplők és a rajzfilmfigurák találkozásából csak valami gyerekes idiotizmus sülhet ki (az egy szem kivétel Roger nyúl a pácban csak erősíti a szabályt). Maci most a vadőrrel karöltve próbálja megmenteni a Jellystone parkot egy gonosz polgármestertől, de a piknikkosarak ötletes fosztogatása helyett itt a fő hangsúlyt inkább a fingós poénokra helyezték.

Tudd, hogy értsd:

A Maci Laci az első élő szereplős mozi, ami a Hanna-Barbera életműből készült, mióta a rajzfilmes duó mindkét tagja (Foxi Maxi, a Scooby Doo vagy a Flinstone család megalkotói) elhunyt, William Hanna 2001-ben, Joseph Barbera pedig 2006-ban.

Rendezte: Eric Brevig
Szereplők: Anna Faris, Tom Cavanagh, T.J. Miller
Eredeti cím: Yogi Bear
A film honlapja: http://yogibear.warnerbros.com/
Forgalmazza: InterCom

Womb – Méh
A vérfertőzés a magyar filmekben olyan elengedhetetlen pillanat, mint hollywoodi akciófilmben az autós üldözés. A Womb – Méh ugyan csak a rendezőjének köszönhetően hazai, de tartalmát tekintve le sem tagadhatná magyar gyökereit. A dolog meg van spékelve némi klónozós kavarással (lány pasija meghal, lány megszüli a pasija klónját, lány felneveli a klónt, lány/nő újra beleszeret a klónba), és hiába a gyönyörű képek és a lebegős hangulat, ha már az elejétől érezzük, hogy ez az egész csak a vérfertőzésről szól.


Tudd, hogy értsd:

A filmet nézve nehezen behatárolható, hogy időben merre járunk. A téren és időn kívüli világ szándékos koncepció volt Fliegauf Benedek és az operatőre részéről, ezzel is hozzásegítve a filmet az álomszerűséghez.

Rendezte: Fliegauf Benedek
Szereplők: Eva Green, Matt Smith, Lesley Manville
Eredeti cím: Womb
Forgalmazza: Mozinet

A zöld sárkány gyermekei
Régi jó komédiarecept, hogy első látásra egymásnak nem túl szimpatikus, vagy legalábbis furcsa embereket eresszünk egy légtérbe, hogy aztán a végén barátság süljön ki a dologból. A fájdalmasan rossz című A zöld sárkány gyermekeiben ez a két ember János, az ingatlanügynök, és Wu, a kínai raktáros, a helyszín pedig egy külvárosi raktárház, amit Jánosnak el kéne passzolnia, Wu főnökei pedig bérlik éppen. A film nagy erénye, hogy nem akar nagyot mondani, és tényleg csak két ember meghitt barátságának történetét meséli el, de épp ettől az egyszerűségtől lesz szerethető és szórakoztató.

Tudd, hogy értsd:
A film kínai főszereplője, Yu Debin nem színész, hanem direkt a szerep kedvéért járt két hónapos színésztanfolyamra, mielőtt a kamerák elé állt.

Rendezte: Miklauzic Bence
Szereplők: Rátóti Zoltán, Yu Debin, Bánfalvi Ágnes
Forgalmazza: Mythberg Films

További heti mozipremierek

Menedék
Lány és fiú heroinfüggők. Fiú meghal, lány egyedül marad, terhesen. Aztán feltűnik a fiú tesója.
Rendezte: François Ozon
Szereplők: Isabelle Carré, Melvin Poupaud, Claire Vernet

Kedves szomszéd

A film négy ember sorsáról szól, akik mind elégedetlenek magukkal és szeretetre vágynak.
Rendezte: Mikkel Munch-Fals
Szereplők: Sebastian Jessen, Bodil Jorgensen, Mille Lehfeldt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top