Szabadidő

5 film, amit meg kell nézned a Titanicon

Egy ideig úgy nézett ki, hogy elsüllyedhet az idei Titanic Fesztivál, de aztán a szervezők megtalálták a mentőkötelet. Noha a tervezettnél két nappal rövidebb lesz (április 8–16.), kevesebb filmet mutatnak be, a "hajó" mégis révbe tudott érni.

1. Mezítláb

5 film, amit meg kell nézned a TitaniconTe facebookozol vagy twittelsz?

Lily (Ludivine Sagnier) más, mint a többiek, különleges, és ezért nem tud beilleszkedni. Harmóniában él a természettel bizarr fantáziavilágában, ahol azt csinálhat, amit csak akar. Édesanyjával lakik vidéki házukban. Az anya halála fordulópont Lily életében. Nővére, Clara (Diane Kruger) kötelességének érzi, hogy Párizsból visszaköltözzön a vidéki házba, és gondoskodjék húgáról. A remélt változás végül nem Lilyben, hanem Clarában megy végbe. Húga által Clara megízleli a végtelen szabadság számára addig ismeretlen örömét. Kezdi megkérdőjelezni formalitásokkal teli életét, ami alapjaiban rendíti meg házasságát is.

Vetítések:

04. 11. 16.00 KINO

04. 14. 16.30. Uránia

5 film, amit meg kell nézned a Titanicon

 

2. Sex & Drugs & Rock & Roll

A zenés filmek mindig nagyon népszerűek a fesztiválon, éppen ezért várható, hogy az Ian Duryról szól film is népszerű lesz a rendezvényen. Dury az utóbbi harminc év egyik legnagyobb hatású és legeredetibb brit énekes dalszerzője volt; olyan együttesekre hatott, mint a Clash, a Pretenders vagy a Sex Pistols. Szellemességének és abszolút egyediségének okát életrajzában kell keresnünk, amelyet aprólékos pontossággal elevenít fel Mat Whitecross játékfilmje. Ian Dury alig élte túl a gyermekparalízist, amely miatt mozgássérült maradt egész életére, és bottal kellett járnia. Betegsége miatt azonban már egész fiatalon olyan akaraterőre tett szert, ami nélkül nem futhatta volna be különleges karrierjét…

Vetítések: 

04. 08. 17.45 Toldi Mozi

04. 10. 19:00 Toldi Mozi

 

 

 

3. Öt lány

A BBC által készített film öt Ipswichben meggyilkolt fiatal lány igaz történetén alapszik. Feltárja az áldozatok –  Gemma Adams, Anneli Alderton, Annette Nicholls és Paula Clennel – utolsó néhány napjának eseményeit, akiket 2006 decemberében az „ipswichi hasfelmetsző” néven emlegetett sorozatgyilkos ölt meg. A lányok élete nyers, valósághű módon elevenedik meg Ipswich vörös lámpás negyedének sötét utcáin. Mind az öten kábítószerfüggők voltak, és a heroin megszerzése érdekében mentek az utcára. A színészek szívszorító alakításokkal jelenítik meg az egész Angliát megrázó tragédiasorozatot. A film egyszerre thriller és az események rendőrségi rekonstrukciója, a történet hitelességét a tanúk, barátok és rokonok vallomásai támasztják alá.

Vetítések: 

04. 11. 20:30 Örökmozgó Filmmúzeum

5 film, amit meg kell nézned a Titanicon

 

4. Zonad

Zonad (Simon Delaney) az űrből érkezett… alighanem. A Cassidy családnak mindenesetre jobb nem jut az eszébe, amikor megtalálja a fényes piros űrruhába öltözött idegent eszméletlenül kiterülve a nappaliban, a bárszekrény mellett. Zonad azonban a szó szoros értelmében nem űrutazó, hanem egy alkoholista, aki megszökött a rehabilitációról. Zonad először megpróbál kitérni a melegszívű fogadtatás elől, amiben a falubeliek részesítik, ám a kéjsóvár hölgyeknek és az ingyensörnek nem tud sokáig ellenállni.

Mit tehet az, aki az Oscar-díj mellett még egy sereg díjat begyűjtött világszerte? John és Kieran Carney, akik Egyszer című független filmjükkel hatalmas sikert arattak, egyszerűen elővették egy alig ismert 2003-as rövidfilmjüket, és csináltak belőle egy nagy költségvetésű, mulatságos, könnyed és kultuszgyanús komédiát.  

Vetítések:

04. 10. 21.15. Toldi Mozi

04. 15. 16.30 KINO

 

 5. A gonosz papja

Rejtélyes gyilkosságok történnek különböző helsinki metróállomásokon. A rendőrség tanácstalan, tanúk nincsenek, és a biztonsági kamerákon sem látszik semmi. Timo Harjunpää, a rendőrség erőszakos bűnügyekkel foglalkozó egységének nyomozója pályája során alaposan megismerhette az emberi természet sötétebb oldalát, ám a gonosz erők ehhez fogható rohamával még nem volt dolga. Ellenfele egy rendkívül veszélyes alak, aki föld alatti bunkerében él egy lakatlan helsinki domboldalon. Harjunpää őrnagy pályafutása legrémisztőbb esetével áll szemben.

Vetítések:

04. 14. 20.30 Örökmozgó Filmmúzeum

04. 16. 20.00 KINO  

 

Az április 8–16-ig tartó Titanic Filmfesztiválon magyar érdekeltségű filmek is láthatók lesznek. A Sex & Drugs & Rock & Rollnak például a forgatókönyvírója (Paul Viragh) magyar származású, de vetítenek három magyar koprodukcióban készült alkotást (Ölésre ítélve, Morgen, Juan) is, illetve lesz egy ír mű (Száz reggel) is, amelynek az utómunkálatait végezték hazánkban. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top