Szabadidő

Botrány Natalie Portman balettos jelenetei körül

Csodálkoztunk volna, ha egyszer valami vagy valaki sikeres, és azt nem támadják meg. Most Natalie Portman sikerét irigyelte meg az egyik, a Fekete hattyúban szereplő táncos dublőr, és azzal vádolja az Oscar-díjas színésznőt, hogy a film jeleneteinek többségében nem is ő táncol. A témában lassan már a szomszéd néni is állást foglal.
Botrány Natalie Portman Fekete Hattyús tánca körülA kudarcaink forrásának kutatása táncban

A balettos részek miatt vagy nem a táncos részek miatt kapta Natalie Portman az Oscart? Azaz, másképp feltéve a kérdést: vajon a balettos részek nélkül is megérdemelte volna a legvágyottabb színészi elismerést Natalie Portman a Fekete Hattyúban nyújtott alakításáért? Persze adódik egy másik kérdés is: vajon, ha Natalie Portman nem kapja meg az aranye-szobrocskát, akkor is panaszkodni kezd az egyik táncos, hogy nem is Natalie-é az érdem a filmben látható balettos jelenetek nagy részéért, hanem az övé? Kérdések, amelyekre nem valószínű, hogy választ fogunk kapni. Az azonban biztos, hogy egy bizonyos Sarah Lane nevű hölgy, aki táncos dublőr volt a Fekete Hattyúban, a múlt hét végén az Entertainment Weeklynek úgy nyilatkozott: nem is a színésznő táncolt a legtöbb jelenetben, hanem ő. Ezzel pedig nyilatkozatlavinát indított el: a hétvégén már a filmstúdió is hivatalosan kommentálta az ügyet. 

Botrány Natalie Portman balettos jelenetei körülLane az újságnak úgy fogalmazott: Portman az olyan táncos jeleneteknek, amelyekben a teljes teste látszik, a valóságban csupán az öt százalékát csinálta. A 27 éves balerina azt mondja: ezekben a jelenetekben az ő teste látható, Natalie fejét digitális utómunkával „tették rá a testre”. Persze ennek a nyilatkozatnak is megvan az előzménye: Benjamin Millepied, a film koreográfusa, aki egyben Natalie Portman vőlegénye, az L. A. Timesnak mondta el: túlzás az, hogy újságok arról cikkeznek, Lane mennyit dolgozott a filmben, mert a munkák 85%-át Natalie végezte el.

A hölgy egyébként azt is elárulta: csalódott, mert szerinte a stáblistában lényegesen kisebbnek tüntették fel az ő szerepét a filmben, mint amekkora valójában volt.   

Korábban a Dance Magazin, amely szintén foglalkozott a témával, egy YouTube-linket is csatolt az anyagához, amelyben az látszik, ahogy Natalie fejét Lane testére helyezik. Ez a klip azonban már nem érhető el a videómegosztón, a kiírás szerint a filmstúdió kérésére vették le onnan. 

A mostani ügyben Natalie Portman és szóvivője még nem nyilatkozott. A színésznő korábbi interjúkban azonban említette, hogy a nehezebb jelenetekhez dublőrt használ. A Fox Searchlight Films a következő nyilatkozatot adta ki az ügyben: „Szerencsések vagyunk, hogy Sarah jelen volt a forgatáson, hogy a bonyolultabb táncos jeleneteknél segítség legyen, hálásak vagyunk a kemény munkájáért. Azonban a kész filmben szereplő táncos jelenetek nagy részében Natalie maga táncol.”

 

Portman 13 éves koráig maga is balettozott, Nina szerepére pedig több mint egy évig készült. A Huffington Post írása szerint a színésznőnek Lane mellett egy másik dublőre is volt, Kimberly Prosa, aki a tavaly novemberben, a site bloggerének, Debra Levine-nak nyilatkozott a forgatásról és Portman munkájáról.

„Natalie balettórákra járt, hónapokig gyakorolt, csípőtől fölfelé ő látható a jelenetekben. Sarah Lane, szólótáncos csinálta a nehezebb trükköket, de ő csak néhány hétig dolgozott a stábbal, így a forgatás további időszakában, amikor szükség volt rá, én vettem részt az egyes jelenetekben. Natalie Portman keményen dolgozott. Néhány hónap alatt sikerült úgy megtanulnia a táncot és formába jönnie, hogy teljesen hiteles balettosnak látszik – minden táncos, aki részt vett a forgatáson, le volt nyűgözve a teljesítményétől.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top