Szabadidő

Az 5 legközhelyesebb hazugság a tévézésről

Te is unod már a tévékritikák alatt azokat a hozzászólásokat olvasni, amiben a tévénézőket hülyézik, vagy felhúzott orral közlik, hogy ők ezeket a szereplőket nem is ismerik? Neked is eleged van abból, hogy egy baráti beszélgetés során szükségszerűen konzumidiótának tűnsz, mert szoktál tévézni, sőt még kedvenc műsorod is van?
Az 5 legközhelyesebb hazugság a tévézésről

Zsaruvér: az újraértelmezett Magnum-bajusz diadala » 

Összeszedtük az 5 legközhelyesebb hazugságot, amit a „tévéellenesek” hangoztatnak.

1. A tévéből csak rosszat tanulhat a gyerek, erőszak és meztelenség mérgezi ifjonti lelkét!

Szomorú apropót ad a kérdésnek az általam is nagyon tisztelt és szeretett Ranschburg Jenő tragikus halála. Magyarország egyik legjobb, legokosabb embere, legkiválóbb gyermekpszichológusa épp a televízió által lett ismert és jutott el tömegekhez. Pont a televízió segítségével tett nagyon sokat a gyerekeinkért. A halála óriási veszteség, és mind szerencsések vagyunk, hogy jó harminc éve rendszeres szereplője volt a különböző tévéműsoroknak.

Egyébként meg, kedves szülő, a bármilyen műsor csak az „egyik fele” a gyereked esetleges erőszakosságának. A másik fele bizony tőled függ. Attól, hogy hogyan magyarázod el a tévében látottakat, hogyan oldod fel a gyerek kérdéseit, oszlatod el a félreértéseit. Egy felelősen és szeretve nevelt gyerek (akit természetesen nem felejtünk az éjféli horrorfilm előtt) igenis tévézhet a családdal, nem lesz tőle elmebeteg sorozatgyilkos. Ha viszont nem figyelsz rá, akkor a Grimm-meséktől vagy Karl May indiántörténeteitől is borzasztó ötleteket kaphat: élve elégetendő öregasszonyoktól skalpolásig terjed a gyermek- és ifjúsági irodalom horrorelemeinek sora. Ha figyelsz rá, tévézve is egészséges lelkű felnőtt lesz – ha viszont elhanyagolod… olvastad a Barbárokat? Nos, emlékszel ott olyasmire, hogy Móricz szereplői egy kiadós tévézés után indultak volna gyilkolni?

2. Régen bezzeg sokkal jobb volt a tévé, még a színházi közvetítéseket is tömegek nézték!

Az 5 legközhelyesebb hazugság a tévézésrőlMert mi mást néztek volna, drága barátom? Fura dolog ez, amikor egy egypárti diktatúra egycsatornás tévéjének nézettségi adatait hozza fel valaki a siker bizonyítékaként. Ilyen alapon az én koleszos menzámon meg óriási rajongótábora volt a paradicsomos káposztának. Adott napon ebédidőben száz százalék döntött mellette! Igaz, nem volt más kaja, aznap ezt főzték, úgyhogy vagy ezt etted, vagy semmit.

A televíziós színházi közvetítés meg különösen jó példa, hiszen ha van tévéműsornak alkalmatlan formátum, akkor ez minden bizonnyal ilyen. A személyes jelenlét élménye totálisan elvész a tévéközvetítéssel, a színpad adottságai egyáltalán nem érvényesülnek, a színházi akusztikára szabottan artikuláló, a közönség adott távolságához mérten mozgó, gesztikuláló és mimikájú színészek szükségszerűen ripaccsá silányulnak a kamera szenvtelen közeli felvételein. Épp a színházi közvetítés totál alkalmatlan visszaadni egy élő előadás értékeit – persze, néztük a szocializmusban, mert egyetlen csatorna volt, és ott épp az ment.

3. Én csak természetfilmes csatornákat nézek a tévében, azt se tudom, kikről van itt szó!

Az 5 legközhelyesebb hazugság a tévézésrőlOké, de ilyen csatornakiosztás, ilyen külön csomag egyetlen kábelszolgáltatónál sincs.  Nem tudsz nem előfizetni az RTL Klubra meg a tv2-re, hogy rögtön egy testcsellel a Spektrumhoz meg a Discoveryhez juss. Arról nem is beszélve, hogy attól lesz igazán hamis ez a póz, hogy bizony, ma már ezek a csatornák is pont olyan konzumcuccot árulnak, mint a vállaltan kommersz bulvártársaik. Sőt, állítom nektek, hogy átlagos napon a Spektrumon több szex, gyilkosság  és katasztrófa van, mint az RTL-en! Bizony, nézd csak meg a műsort! Földrengető katasztrófák, Alvilági históriák, Rettegett harcosok, Mi a szex?, Fejvadászok bevetésen – nem a győzikés csatornán, hanem az általad magasztalt Spektrumon futnak a fenti című műsorok!

Az meg egyszerűen nem igaz, hogy nem ismered Kiszel Tündét. De, ismered, sajnos én is ismerem, és a tévéből ismerjük. Mindez persze nem jó nekünk (néha kifejezett fizikai fájdalmat is érzek, amikor látom, hogy már megint behívták a Mokkába valami ürüggyel), de hamis és álságos az a póz, mellyel közlöd, hogy te annyira nem nézel tévét, hogy azt sem tudod, kiről van szó.

De akkor miért olvasod el az ismeretlen ember ismeretlen műsoráról írott kritikát, és pláne miért szólsz hozzá, közölni, hogy fogalmad sincs az egészről? Maradva a legelső példánál: olyat is szoktál csinálni, hogy a színházból távozó, beszélgető emberekhez lépsz oda, és belekiabálod az arcukba: ki a francról beszélgettek, hát nekem fogalmam sincs arról, milyen előadást néztetek meg.

4. A buta trashműsorokat csak buta emberek nézik

Szó sincs róla. Aki ilyet állít, az azt feltételezi, hogy egy Michelin-csillagos szakács sosem ken magának egy vajas kenyeret, a világhírű oboás nem szokott fütyörészni, és Cindy Crawford még sosem pukizott.
De. Mindennek megvan a helye, és igenis, ha csak el akarok dőlni egy fárasztó nap után a tévé előtt, lelazulni egy kicsit, akkor nem a Sátántangót keresem a műsorújságban, hanem elbólogatok az Éden Hotel című Viasat-műsorra. Igen, néha egy butuska, egyszerű eszközökkel operáló cucc kell. Sőt, minél bonyolultabb, nehezebb, összetettebb dolgokkal foglalkoztam a héten, annál kisebb „jelenlétet” igénylő műsort választok.

5. Az SMS-szavazásokon mindig csalnak a tévék

ŐAz 5 legközhelyesebb hazugság a tévézésrőlszinte leszek: én sose küldök SMS-t a tévébe, se az SMS-csíkra, se az említett szavazásokra. Nem költök ilyesmire pénzt. A direkt csalások azonban olyan rizikóval járnak, melyet egyetlen tévé se kockáztatna meg. Gondolj bele: vennél te lottót, ha kiderülne, hogy manipulálták a számhúzó golyókat?
Az SMS-szavazásos tehetségkutatók és valóságshow-k általában adott csatorna legdrágább és legfontosabb műsorai. Ha bedöntenék a legfontosabb elemét, azaz a nézői beavatkozás lehetőségét, akkor az egész menne a levesbe.

Egyébként sem kell csalni. Elárulok egy titkot: marha kevesen szavaznak ám egy-egy műsorban. Vége már annak a 8-10 évvel ezelőtti hatalmas hullámnak, ami százezres tömegű nézői SMS-t vitt be a tévékhez. Se kedvünk, se pénzünk arra, hogy „támogassuk” a versenyzőket. Ebből pedig az következik, hogy egy televíziós műsor költségvetéséhez képest minimális befektetéssel, manipulálás nélkül is eldönthetnék a szavazást. Annyit kéne tenniük, hogy tíz ember leül egy-két mobillal, és az erre szánt néhány százezres keretet SMS-ezi el. Párezernyi szavazat el is döntené a kérdést.
Ehelyett azonban a tévék a közönséget igyekeznek megdolgozni – elég csak arra gondolni, hogyan rántották ki a szőnyeget az egyre életképtelenebbnek bizonyuló, ámde SMS-mágnes Szíj Melinda lába alól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top