Szabadidő

Tévedtem, a Való Világ sikeres

Amikor elindult a Való Világ, azt állítottam, hogy semmi szükség egy ilyen műsorra, és hatalmas bukás lesz. A beköltözések nézettségi adatai még engem igazoltak – azóta viszont kiderült, hogy súlyosan tévedtem.
Tévedtem, a Való Világ sikeres

Való Világ: minek? » 

Az RTL Klub valóságshow-ja sikeres, a tehetségkutatók szünetében zászlóshajóvá úszott előre. Bevette a bulvárt, elfoglalta a hétköznapokat, mind ismerjük a szereplőket – előre is bocsánat, de nem fogom elhinni azokat a hozzászólásokat, hogy márpedig fogalmatok sincs arról, hogy kicsoda VV Olivér vagy Alekosz. Ez azt jelentené, hogy nem csupán nincs tévétek, nem hallgattok rádiót, nem olvastok újságot – de azt is, hogy a bulvárlapok címlapjával kiplakátozott trafikokat is elkerülitek, sőt még ezen a honlapon sem jártatok soha, hisz az nlc is foglalkozik a műsorral.

Istenes Bence
Istenes Bence
Fotó: RTLKlub Sajtóklub

Mely műsor valójában egy polipszerű vállalat, rengeteg nyúlvánnyal és leágazással. A hétköznap délutánonként az RTL-en vetített NekedValó köntösében visszacsempészték a Mónika Show műfaját: a megjegyezhetetlenül szürke Mádai Vivien és az infantilizmusában is szerethető Istenes Bence a Való Világ ürügyén és annak érintettjeivel lényegében ugyanazt csinálják, mint a kibeszélőshow tette. Jöjjön a vendég, aki ellentmond a már megérkezett vendégnek, jöjjön a szerető, aki tudja, hogy nem a másik szerető az igazi, te mit gondolsz erről, Mária, szerintem meg fogja csalni VV Rütyüt, amint kijön a villából. Ügyes, de nem túl tetszetős módszer, mint mikor a vendéglőben a tegnapi pörkölt maradékát felhúzva készül a mai gulyásleves.

Ugyanúgy a Való Világ csecsén hízik a BeleValó Világ című éjszakai műsor a Coolon, itt Valkó Eszter és Győzike a műsorvezetők. Ez is utóhasznosítás, néha egészen vállalhatatlan epizódokkal: például Gigi és Jerzy Győzike közlése szerint legutóbb „elbizonyoltalanodottak” szerelmükben.

Az „anyaműsor” viszont pörög, és még a fenti nyesedék produkciókat is el tudja tartani. De miért?

Az első és legfontosabb ok a szerkesztett valóság. A Való Világ készítői a játékosokat hatékonyan instruálják, és nekünk, nézőknek egy koherens (valamely mértékben fiktív) cselekményhalmazt mutatnak. Ha azt akarják, hogy utáljam a hisztis nőt, akkor 24 órából azt a két percet vágják be, amikor épp kiabált, és közvetett módon ennek „serkentésére” biztatják a titokszobában a játékostársait is. Ha szimpátiát akarnak kelteni, akkor fordul a szél, jönnek a széles mosolyok meg a lágy zene, és a műsorvezetők is pakolják magukat ezerrel.

Apropó, műsorvezetők! Az előzőben írottakhoz képest nagy változás nincsen, Lilu, Balázs és Buci is szinte ugyanúgy működnek – legfeljebb az jegyezhető meg, hogy Lilu állandóan szerelmet vall Alekosznak. Őszintén bízom abban, hogy a műsor után összejön az álompár, Lilu végre megkapja az általa nőcsábásznak titulált érdi biztonsági őrt, és családot alapítanak – már fogalmazgatom is az erről szóló cikket. Úgy fog kezdődni, hogy „amikor Alekosz kretén retardáltnak nevezte Bécit, majd bejelentette, hogy márpedig ő nemi kapcsolatot fog létesíteni Gigivel (egyszerűbb igét használt), akár akarja a hölgy, akár nem – majd mindezt Lilu csillogó szemmel úgy kommentálta, hogy Alekosz megint milyen aranyos, nos, akkor már látszott, hogy ők lesznek az új álompár”.

Balázs, Lilu és Buci
Balázs, Lilu és Buci
Fotó: RTL Klub Sajtóklub

Önmagában az a tény, hogy viszonyulásunk van a versenyzőkhöz (Alekoszt látva például konkrétan a falat fordul ki a számból), ismerjük őket, tudjuk, hogy mit mondtak és tettek, szurkolunk vagy gyűlölünk – ez már a műsor sikerét jelzi. Az RTL Klub már megint összerakott valami működőképes, eladható terméket, hétköznapi programot, stabil igazodási pontot a műsorújságba – ez minden tévé álma. És még szex sem volt benne!

VV Olivér
VV Olivér
Fotó: RTL Klub Sajtóklub

Egy dologra azonban hadd figyelmeztessek: a játékosok is emberek. Van persze olyan, akinek nagy lehetőség, utolsó utáni szalmaszál ez a műsor, ilyen Olivér is. Mióta kijött a villából, szereplések tömege várja (gyorsan alkalmazkodik: a korábbi munkahelyén, a Vivánál kapott névjegyekről csak az i és a betűket kell lekaparni). Van mit és kikhez képest kikalapálni:

Sebestyén Balázs a Viva műsorvezetője volt, most az RTL egyik legfontosabb műsorvezetője. Lilu a Viva műsorvezetője volt, most az RTL egyik legfontosabb műsorvezetője. Istenes Bence a Viva műsorvezetője volt, most pedig az RTL egyik legújabb műsorvezetője. Olivér szintén a Viva műsorvezetője volt, de mégis civilt alakítva kellett az RTL-en feltűnnie. Fura lehetett volt kollégáinak hirtelen úgy tenni, mintha… hát majd most.

Ugyanakkor ezt nem mindenki bírja. Marha nagy felelőtlenség BB Évi sorsát ismerve egy olyan embert (igen, Alekoszt) beválogatni, akinek a „kinti” élete szintén soha többé nem lehet alternatíva, aki híján van minden olyan képességnek, ami a műsor által generált érdeklődést kielégíthetné. Mihez értett Évi, mihez ért Alekosz, mivel fogja szórakoztatni a nagyérdeműt, ha megszűnik az a mesterséges állapot, hogy a hírnevéhez elég az, hogy „lakik”: felkel, kajál, iszik, tusol, lefekszik? Ki menti meg Alekoszt attól, hogy ne zuhanjon ugyanoda, mint az elődei? Lilu?

De beszélgethetnénk arról is, hogy azt a kényszerű tévedést, amibe a volt intézetis gyerek, a kettős identitású, lengyel–magyar Jerzy egy maszturbálós videóval beleszaladt (szép pénz jár az ilyenért), tényleg rányomhatjuk-e szerencsétlenre nyilvános bélyegként? Belegondolt már bárki, hogy ez a fiú még nem is sejti, hogy mit fog kapni, amikor kijön; hogy nem tud majd úgy átmenni az utcán, hogy ne a videója miatt inzultálják?

Mindez pedig azért kár, mert a műsor nem ettől működőképes, az ilyen intermezzók legfeljebb a kezdeti bulvárpromóciót segítették. Az az álvalóság működteti, amit a szerkesztők teremtenek a játékosoknak és nekünk, szakmai szempontból egyébként kiválóan. Azt pedig sose feledjük: a mi szabadságunk a távirányító, a „márpedig én elkapcsolok”, a televízióé pedig a „kicsit több vita és szex több nézőt hozna – hát tegyünk róla”. Se nekünk, se a kereskedelmi tévének nem tiltható meg, hogy éljünk e szabadságunkkal.

Való Világ: hétköznaponként 19:05-kor, szombaton 19:30-kor, vasárnap 19:00-kor az RTL Klubon
NekedValó: hétköznaponként 17:15-kor az RTL Klubon
BeleValó Világ: naponta 23:00 (körül) a Coolon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top