Szabadidő

Lehetetlen helyek csábítása

Aki a cím alapján thrillerre, vagy hasonlóan kedélyborzoló történetekre gondol, téved...
Lehetetlen helyek csábítása

Miben hiszel? Grecsó Krisztián olvasónaplója »

Téved, mert a National Geographic Adventure magazinjának történetei – minden izgalmasságuk ellenére – a huszadik századvég és századunk jeles riportereitől, utazóitól származnak, és minden esetben a valóságosról szólnak, tehát igazak. No persze, ez az időszak már nem a felfedezéseké. Legalábbis nem azoké a felfedezéseké, amelyek a földabroszról lépésről lépésre eltüntették a fehér foltokat.

A mai írások az afgán harcosokról szólnak, Ahmad Shah Massoudról, aki a remélt békéért az évtizedekre nyúló harcot választotta. Ládákba csomagolt könyveit azonban már soha nem fogja elolvasni. Vagy azokról a névtelen és névvel bíró legelszántabbakról, akik az ebolavírus könyörtelensége ellenére a kitört járványokat igyekeznek megállítani, és eközben megfejteni a vírusterjedés veszedelmes titkát. Az is tipikusan jelenkori történet, ami azt dolgozza fel, hogy az amerikai (és más) ősrengetegben eltévedők (48 óra múltán gyakran már halott turisták) esetében miféle téves cselekvéssorozat vezet a katasztrófához. Ami ebben a történetben a legszimpatikusabb, hogy a tapasztaltak ellenére nem a tiltás a válasz, hanem a tanítás. Minden amerikai gyereknek meg kell tanulnia az erdőben kötelező megfelelő viselkedést, amibe a túlélés teendői is beletartoznak. Ez a kényszerítés életeket ment!

Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!

És hogy a Vadnyugatból is lássunk valamit, nyomozzuk a cikkíróval együtt Everett Ruess 30-as évekbeli régimódi történetét. Egy hetven éve indiánok által elkövetett rablógyilkosságról tudunk meg egyre többet – és az amerikai emberekről. Mintha csak Faulkner valamelyik történetét olvasnánk.

Nem sorolom tovább a bizonyítást. Aki belegondol, átérezheti, hogy mindegyik téma telítve van izgalommal. Az a további 21 is, amit nem említek. De mindegyikben ott rejtőzködik a találó cím: a csábító, lehetetlen hely. Aki az ilyesfélékkel csak távolról szeret ismerkedni, kényelmesen dőljön hátra a fotelében és lásson hozzá az elolvasáshoz! Az ugyanis teljesen veszélytelen.

Lehetetlen helyek csábítása – A National Geographic Adventure magazinjának legjobb cikkeiből – Tíz év legizgalmasabb írásai
Fordította: Frigyik László és Straky Zoltán
Kiadó: Geographia Kiadó, 2010
Ára: 3999 Ft
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top