Szabadidő

Harry Potter majdnem utolsó kalandja

Ugyan a forgalmazók a héten négy filmet is csatasorba állítottak a varázslótanonc hat és feledik kalandja mellett, de ettől még tény: november utolsó hétvégéje csakis és kizárólag Potterről szól majd, akinek még egy pucéran összegabalyodós jelenete is akad Hermionéval. Kár, hogy kitakarják.
 Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész

Harry Potter majdnem utolsó kalandjaViki
Be kell vallanom, eddig én is azoknak a táborát gyarapítottam, akik minden friss mozipremierkor azon kattogtak, hogy ezt vagy azt a tök jó jelenetet a filmből miért kellett kihagyni, és a sok sűrítés miatt elveszik a sztori lényege stb. Úgy tűnik, az utolsó könyv kapcsán imáim meghallgatásra találtak, de bár ne így lett volna. Mindig veszélyes, ha teljesülnek az ember vágyai. A Warner persze pusztán financiális okokból (két film – dupla pénz) darabolta fel a Halál ereklyéit, de attól még azt hittem, hogy mi, rajongók is nagyon jól járunk majd azzal, hogy a könyv szinte minden részlete vászonra kerülhet. Hát nem! Ilyen eseménytelen, terjengős masszát leggyakrabban művészinek szánt magyar filmek esetében szoktam látni. Mintha a jövőbeni DVD-kiadás kihagyott jeleneteit mind belepasszírozták volna a filmbe, amitől az egész iszonyatosan unalmassá vált. Egyedül a nyitány és az utolsó húsz perc jelent kivételt, mert ott azért sikerült elkapni a fonalat. És míg a könyvben valahogy nem voltak érezhetőek A Gyűrűk Ura-párhuzamok, a filmben már-már túl direktté váltak.

© 2010 Warner Bros. Ent. Inc. Harry Potter Publishing Rights © J.K.R. A  Harry Potter szereplők, nevek, és a vele kapcsolatos jelek a ©  Warner Bros. Ent. bejegyzett védjegye. Minden jog fenntartava.
© 2010 Warner Bros. Ent. Inc. Harry Potter Publishing Rights
© J. K. R. A Harry Potter-szereplők, -nevek és a velük kapcsolatos jelek a
© Warner Bros. Ent. bejegyzett védjegye. Minden jog fenntartva.

Harry Potter majdnem utolsó kalandjaCsaba
A cselekmény rövid ismertetése (Potterünknek horcruxokat kell gyűjtögetnie és megsemmisítenie Voldemort elpusztításához) után gyorsan tisztázzuk, miért nem jó egy könyvet több filmben vászonra vinni. Elsősorban azért, mert amúgy is egy folytatásos sorozatról van szó, amit az írója mindig befejezetlenül hagy egy kicsit, de ha még ezt a befejezetlenséget is fokozzák egy újabb kettévágással, akkor a nézőnek olyan érzése lesz, mintha csak egy hosszúra nyúlt bevezetőt látna egy hamarosan kezdődő filmhez, amire viszont még fél évet kell várni. Ráadásul ha már kettévágták, teljesen felesleges volt a sorozatban megszokott két és fél órás játékidőhöz ragaszkodni, mert egyszerűen nem volt meg hozzá az elegendő tartalom. A látvány lenyűgöző, a filmzene nemkülönben, a mellékszereplők Anglia legjobb színészei, az akciók a székbe passzíroznak (a kígyós jelenet pedig horrornak sem utolsó), ám sajnos annyi az üresjárat, hogy az már nehezen tolerálható. Daniel Radcliffe meg úgy játszik, mint aki karót nyelt: még amikor táncba hívja Hermionét, hogy felvidítsa a lányt, akkor is olyan az arckifejezése, mint akinek zabszem van a fenekében.

© 2010 Warner Bros. Ent. Inc. Harry Potter Publishing Rights © J.K.R. A  Harry Potter szereplők, nevek, és a vele kapcsolatos jelek a ©  Warner Bros. Ent. bejegyzett védjegye. Minden jog fenntartava.
© 2010 Warner Bros. Ent. Inc. Harry Potter Publishing Rights
© J.K.R. A Harry Potter-szereplők, -nevek és a velük kapcsolatos jelek a
© Warner Bros. Ent. bejegyzett védjegye. Minden jog fenntartva.

Rendezte: David Yates
Szereplők: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Rhys Ifans
Eredeti címe: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
A film honlapja »
Forgalmazza: InterCom
Értékelés: 3/5 (Viki: 3, Csaba:3)

 Machete

Harry Potter majdnem utolsó kalandjaViki
Az egyik multiplex hálózat nem véletlenül szervezett Men’s Night néven rendezvényt a film premierjének apropóján. A Machete klasszikus pasifilm, amit legfeljebb a kicsit fiúsabb beállítottságú lányok tudnak még értékelni. Határtalan erőszak, rengeteg indokolatlan szexjelenet és felesleges robbanások tucatjai. Persze tudom, hogy a hetvenes évek olcsó akciófilmjeinek paródiájáról/újraértelmezéséről van szó, amit nem szabad komolyan venni, de ezeken a poénokon valószínűleg csak az tud féktelenül nevetni, aki maga is szerette az ilyen típusú filmeket. Azért az kétségtelenül vicces, amikor Lindsay Lohan a saját anyjával való ribanckodás után apácaruhában akciózik, vagy amikor a pap bemutatja a gyónásokból összeállított információgyűjteményét, de sajnos emellett olyan gyerekes poénokat is el kell viselnünk, amikor egy meztelen nő az egyik testrészét használja mobiltartóként…  Sebaj, néha a pasiknak a haverjaikkal is el kell járni mozizni.

Harry Potter majdnem utolsó kalandja

Harry Potter majdnem utolsó kalandjaCsaba
Danny Trejót főszereplőnek megtenni nagyon cool. Robert Rodriguez amúgy is többet tett eddig a rosszarcú mexikói csávó karrierjéért, mint eddig bárki, és most megadta neki a jutalomjátékot is. Már a 2007-es Terrorbolygó előtt megtekinthettük a Machete áltrailerét, bár akkor még nem volt biztos, hogy ebből film is készül majd. A film elkészült, és szerencsére jófajta tiszteletadás lett a B-kategóriás, annak idején csak VHS-en és a kábeltévéken elérhető olcsó akciófilmek előtt. Machete mindenkinek ellátja a baját, aki csak az útjába áll, és minden nővel lefekszik, aki csak a kétméteres közelébe kerül. Eleve vicces az, hogy Danny Trejót macsóként láthatjuk, és erre jönnek még az olyan jófajta egysorosok, mint a „Machete nem sms-ezik”. Az pedig csak a hab a tortán, hogy ehhez a marhasághoz olyan nevek asszisztáltak, mint Robert De Niro, Jessica Alba, Michelle Rodriguez vagy a csúnyán felpüffedt Steven Seagal. Viva la Mexico!

Harry Potter majdnem utolsó kalandja

Rendezte: Robert Rodriguez, Ethan Maniquis
Szereplők: Danny Trejo, Jessica Alba, Steven Seagal, Robert De Niro
Eredeti címe: Machete
A film honlapja: www.vivamachete.com »
Forgalmazza: Budapest Film
Értékelés: 3/5 (Viki: 2, Csaba: 4)

 Poézis – Mégis szép az élet

Harry Potter majdnem utolsó kalandjaViki
Nem mondanám megszokottnak, hogy egy dél-koreai filmet láthatunk a hazai mozikban, azt pedig pláne nem, hogy a film magyar szinkronnal kerül bemutatásra. Persze ez majdnem teljesen lényegtelen, hiszen a hasonló alkotások rajongóit nem szokta visszatartani az eredeti nyelv-felirat kombó. A Poézis – Mégis szép az élet már csak azért is érdekes, mert nem nagyon szoktak filmeket forgatni hatvanöt éves öregasszonyokról, meg úgy általában az öregedésről. Mija sajnos megtudja, hogy öregkori memóriahanyatlásban szenved, ráadásul az unokája méretes bajba keveredik, amiből csak tetemes mennyiségű pénz tudná kirántani, ami persze nem áll rendelkezésre. A bajaiból a kiutat egy verskurzusban találja meg. A rendező szándékosan kerüli a közeliket, és ahelyett, hogy a főhősével való azonosulást próbálná kicsikarni, inkább kívülről láttatja, milyen is öregnek és magányosnak lenni az erősen szabályozott dél-koreai társadalomban. Visszafogottságában is nagyon érzelmes alkotás.

Harry Potter majdnem utolsó kalandja

Harry Potter majdnem utolsó kalandjaCsaba
Kim Ki-duk és Park Chan-wook, úgy tűnik, nem egyeduralkodók Dél-Koreában, ahonnét ezek szerint nemcsak háborús híreket lehet hallani a héten, hanem azt is, hogy egy filmjük megérkezett a magyar mozikba. A Poézis a maga 140 perces játékidejével és lassú tempójával nem az a könnyed, szórakoztató darab, inkább ráérősen szemlélődős, és a Mégis szép az élet alcímet felejtsük el gyorsan, mert a film után valószínűleg inkább ezzel ellentétes gondolatok fognak majd a nézők fejében forogni. Chang-dong Lee filmje próbál némi párhuzamot állítani a költészet és az öregedés között, és mindkettőből megmutatni a lényeges részeket, míg azonban a költészetről csak közhelyeket pufogtat, addig az öregedést valóban hitelesen mutatja be, és nem mellékesen portrét is fest hazája erkölcsi állapotáról.

Harry Potter majdnem utolsó kalandja

Rendezte: Chang-dong Lee
Szereplők: Jeong-hee Yoon, Nae-sang Ahn, Da-wit Lee
Eredeti cím: Shi
A film honlapja: http://diaphana.fr/film/poetry »
Forgalmazza: Mokép
Értékelés: 3/5 (Viki: 3,5, Csaba: 2,5)

 Szerelmes lettem

A gazdag milánói család sarja, Edo egy étterem megnyitásáról álmodozik, melyet barátjával, Antonióval, a megnyerő és tehetséges séffel közösen vinne. Kettejük ígéretes együttműködése és egyben a családi béke akkor bomlik meg, amikor Antonio és Edo édesanyja szenvedélyes viszonyba bonyolódik. Tilda Swinton hűvös, északi szépségét egy olasz filmben villantja meg.

Harry Potter majdnem utolsó kalandja

Rendezte: Luca Guadagnino
Szereplők: Tilda Swinton, Barbara Alberti, Ivan Cotroneo
Eredeti cím: Io sono l’amore
A film honlapja: www.iamlovemovie.com »
Forgalmazza: Szuez Film

 Érzéki csalódás

Chilében nem csak bányaszerencsétlenségek történnek. Egy mérnököt elbocsátanak, és munkanélküli-továbbképzésre küldik. Egy áruházi biztonsági őr beleszeret egy gazdag nőbe, aki rendszeresen lop. Egy látását részben visszanyerő férfi úgy érzi, hogy vakon teljesebb volt az élete. Három férfi, három sors, és – habár a kezükben lenne az irányítás – egyik sem tud uralkodni az érzelmei felett. Minden valótlannak tűnik, minden csak érzéki csalódás.

Rendezte: Cristián Jiménez
Szereplők: Ivan Alvarez de Araya, Gregory Cohen, Eduardo Paxeco
Eredeti cím: Ilusiones ópticas
A film honlapja »
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

Harry Potter majdnem utolsó kalandjaKarácsonyi varázslat: a legjobb adventi vásárok Bécsben
Európa szíve újra megdobban, alig kétszázötven kilométerre Budapesttől. Az adventi vásárok császári városa milliókat ölel keblére, békés, mégis pompázatos hangulatban. Legyél ott te is! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top