Szabadidő

Az év legszebb szerelmes története

A 8 (!!!) darab heti premierfilmben mindenki megtalálhatja magának a kedvére valót. Van itt szerelmes bankrabló, ijesztgető kísértet, egy teljes életen átívelő, plátói és Oscar-díjas szerelem, multikulti gasztrokomédia, valamint spermadonoros marhulás.
Szemekbe zárt titkok

Viki
Az év legszebb szerelmes történeteEgy ember bármit megváltoztathat. Az arcát, az otthonát, a családját, a barátnőjét, a vallását, az Istenét. De van egy dolog, ami sohasem változik. Nem tud változtatni a szenvedélyén…” A mondat a Szemekbe zárt titkok című Oscar-díjas argentin moziban hangzik el, és a film is ezt a tételt igazolja két órában. Adott egy férfi, aki egy életen át plátói szenvedéllyel szeret egy magasabb körökből származó, férjes asszonyt titokban, aztán egy gyilkos, aki a szex- és a fociszenvedélyének rabja, egy alkoholista szenvedélybeteg, valamint egy férfi, akit egy életen át kísért a bosszúvágy felesége meggyilkolása után. A Dr. House-epizódokon edződött Juan José Campanella egy krimibe ágyazott, társadalomkritikus romantikus mozit készített, melyben a szenvedély szinte kiégeti a vásznat, de nem latinos giccsről van szó, hanem egy olyan moziról, amelyben leginkább a tekintetek árulkodnak csak a szereplők igazi érzelmeiről. Az év legmeghatóbb filmje, ráadásul a rendező a végére még egy sokkolóan ütős befejezést is tartogat.

Az év legszebb szerelmes története

Csaba
Az év legszebb szerelmes történeteA réges-régi megoldatlan bűntény kiindulópontja már A tetovált lány esetében is bejött, de a hasonlat ellenére kár lenne azt gondolni a legjobb külföldi filmnek járó Oscart bezsebelő Szemekbe zárt titkokról (már a cím is sokatmondóan jó), hogy szimpla krimiről van szó. Az évtizedeken átívelő bűntényt (amely ezúttal is gyilkosság) a rendező csipetnyi argentin politikával, valamin egy elsöprő erejű szerelem történetével teszi teljessé. Nem dörzsölt detektívek nyomoznak itt, hanem egyszerű aktakukacok, és a film egyik legerősebb eleme a hivatali munka mindennapjainak érzékletes és humoros bemutatása. A főszerelő Ricardo Darín valószínűleg csak azért nem világsztár, mert a két Amerikából a délibe született, Campanella pedig annyira okos és bravúros rendező (a bámulatos kameramozgással tarkított stadionjelenet lenyűgöző), hogy könnyen Hollywood legnagyobbjai között találhatja magát, ha nem áll be a szolgai iparosok közé. Tökéletes mestermű.

Rendezte: Juan José Campanella
Szereplők: Ricardo Darín, Soledad Villamil, Pablo Rago
Eredeti cím: El secreto de sus ojos
A film honlapja: www.elsecretodesusojos.com »
Forgalmazza: Mokép
Értékelés: 5/5 (Viki: 5, Csaba: 5)

 Tolvajok városa

Viki
Az év legszebb szerelmes történeteGondolom, sokan emlékeznek még a South Park alkotóinak bábfilmjére, a Team Americára, amely egy musicalbetéttel emlékezett meg arról, mennyire sz*r színész is Ben Affleck. Azóta már eltelt pár év, és furcsa módon Affleck neve egyre többet kezd érni rendezőként, és a benniferes tufa korszak után jót is tett neki az imázsváltás. A Hideg nyomon sötét neo-noirja után ezúttal a Szemtől szemben nyomdokain készített bankrablós mozit, amelyben a rabló beleszeret a túszába, majd később inkognitóban járni kezd vele. Életszagú akciójelenetek, sűrű bostoni atmoszféra, egy izgalmasan alakuló romantikus szál, ráadásul a főszerepekben Afflecken kívül olyan tehetségeket láthatunk, mint a Mad Men-es Jon Hamm, Jeremy Renner A bombák földjén-ből vagy A pletykafészekből ismert Blake Lively.

Az év legszebb szerelmes története

Csaba
Az év legszebb szerelmes történeteHa Ben Affleck így folytatja, könnyen lehet, hogy Clint Eastwood nyomdokaiba lép. Eastwoodot is – a sikerei ellenére – sokáig csapnivaló színésznek tartották, de aztán rendezőként szép lassan felküzdötte magát Hollywood élvonalába úgy, hogy közben a színészi karrierjét sem hanyagolta el. A Hideg nyomon után Affleck újfent bizonyítja, hogy ügyes történetmesélő, jól vezeti a színészeit (még saját magából is képes értékelhető alakítást kihozni), kiváló a tempóérzéke, ügyes hangulatteremtő, sőt még az is kiderül, hogy az akciókhoz is van érzéke. A Tolvajok városa egy hagyományos, mondhatni: sablonos sztorival bíró bankrablós opus, de Affleck még a közhelyeket is képes élettel megtölteni.

Rendezte: Ben Affleck
Szereplők: Ben Affleck, Jeremy Renner, Rebecca Hall, Jon Hamm, Blake Lively
Eredeti cím: The Town
A film honlapja: www.thetownmovie.warnerbros.com »
Forgalmazza: InterCom
Értékelés: 4/5 (Viki: 3,5, Csaba: 4)

 Sejtcserés támadás

Viki
Az év legszebb szerelmes történeteHa létezik a „girl next door” kifejezés, akkor engedtessék meg nekem, hogy Jason Batemanre alkalmazzam a „boy next door” jellemzést. Ő az a fajta álompasi, aki teljesen hétköznapi is egyben, és tényleg bármikor összefuthatsz hasonlóval akár az utcán is. Mintha Colin Firth kevésbé sótlan kiadását látnánk. Ha egy ilyen pasit összehozunk egy cuki kisgyerekkel, a hatás annyira megindító lesz, hogy szem nem marad szárazon. A hasonló történet (gyerek spermadonortól közvetlenül az Igazi megtalálása előtt) bizonyára sokakat késztet majd arra, hogy filmünket a J. Lo-féle Ilyen a formámhoz hasonlítsák, de a borzalmas cím ellenére a Sejtcserés támadás abszolút szerethető film, amely csak nyomokban tartalmaz ízléstelen poénokat a terhességgel kapcsolatban. Ráadásul itt nem az anyuka, hanem a donor az igazi főszereplő, tehát filmünk afféle férfiszempontból készült gyerekvállalási romkom, és épp a különleges látásmódja teszi érdekessé. Szerethető mozi, amelyet még jobban szeretnénk, ha kihagyják belőle a bizarr megtermékenyítési házibulit…

Az év legszebb szerelmes története

Rendezte: Josh Gordon Will Speck
Szereplők: Jason Bateman, Jennifer Aniston, Jeff Goldblum, Patrick Wilson, Juliette Lewis
Eredeti cím: The Switch
A film honlapja: www.theswitch-movie.com »
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelés: 3,5/5

 Alfa és Omega 3D

Csaba
Az év legszebb szerelmes történeteAz erőltetett műmájer szlenggel hadaró erdei állatoktól eleve kitör a frász, és ha egyes farkasoknak még oroszlánsörényük és malacorruk is van, az már több a soknál. A Lions Gate stúdió farkasai ráadásul folyton kanosak is, és a holdra vonítás keretében pedig ócska popalapokra danolásznak. Mindezt persze 3D-ben, hogy azért megkajolják a srácok. Az Alfa és Omega egy amolyan farkasok közti Rómeó és Júlia történet akarna lenni, de sajnos végig olyan érzésünk van a nézése közben, hogy Rob Schneider és a Wayans tesók már a rajzfilmbizniszbe is betették a lábukat. Remélhetőleg nincs igazunk.

Az év legszebb szerelmes története

Rendezte: Anthony Bell, Ben Gluck
Eredeti cím: Alpha and Omega
A film honlapja: www.alphaandomega3d.com »
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelés: 2/5

 Soul Kitchen

Viki
Az év legszebb szerelmes történeteNémi késéssel ugyan, de végre hozzánk is elért Gryllus Dorka gasztrovígjátéka, a Soul Kitchen, amelyet a németek legkeresettebb rendezőjével, Fatih Akinnal forgatott. Felejtsük el a Fallal szembent vagy A másik oldalon-t. Akin teljesen átváltott komédia üzemmódba, hogy egy jó zenékre épülő, tempós, felpörgetett vígjátékot mutasson be az élet különféle területein csetlő-botló szereplőkről és egy olyan jól működő hamburgi multikulti világról, amiről Magyarországon egyelőre csak álmodhatunk. Az események egy étterem és a görög származású vezetője körül forognak, aki fél, hogy elveszíti a Távol-Keletre költöző kedvesét, ráadásul az új szakácsa is eléggé riasztó hatással van az étterem törzsközönségére. A cselekmény a film második felére már kicsit túlpörög és szétesik, de a Soul Kitchenben mégis van annyi báj, hogy mindvégig szórakoztató maradjon, ráadásul Németország legjobb színészei álltak sorba, hogy Akinnal dolgozzanak. A mi Gryllus Dorkánk egy bűbájos masszőrnőt alakít, de sajnos nincs olyan nagy szerepe, amit az erős jelenléte ellenére megérdemelne. A Soul Kitchen kicsit széteső, de végig pörgős és humoros vígjáték, ahol azért minden második poén betalál, ami nem is olyan rossz arány.

Az év legszebb szerelmes története

Rendezte: Fatih Akin
Szereplők: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Gryllus Dorka
Eredeti cím: Soul Kitchen
A film honlapja: www.soul-kitchen-film.com »
Forgalmazza: Budapest Film
Értékelés: 3,5/5

 Lourdes

Csaba
Az év legszebb szerelmes történeteLourdes városa leginkább arról ismert, hogy a legenda szerint egyszer megjelent ott Szűz Mária, és a helybéliek utána szokatlan gyógyulásokat véltek felfedezni a környéken. Azóta a környék zarándokhellyé vált, és komplett turisztikai ágazat épült körülötte.
Jessica Hausner rendező nem könnyíti meg a mű befogadását. Filmje a hívők számára túlságosan szkeptikus és gonoszkodó, míg a vallási turizmus eme fajtájától berzenkedőknek túlságosan hithű, és túlzott aprólékossággal mutatja be az egyházi szertartásokat. A Lourdes egy tolószékes lány története, aki a helyre látogatva egyszer csak maga is képes lesz járni, ám a film végig nyitva hagyja a kérdést: csoda történt-e valójában, és igaz-e, hogy minden csoda három napig tart? Ha csak kérdésekre vágyunk válaszok helyett, ez a mi filmünk, de vigyázat, a vontatott tempó és a sok-sok kántálás könnyen leviszi a nézőt alfába.

Az év legszebb szerelmes története

Rendezte: Jessica Hausner
Szereplők: Sylvie Testud, Léa Seydoux, Gilette Barbier
Eredeti cím: Lourdes
A film honlapja: www.lourdes-derfilm.de »
Forgalmazza: Mozinet
Értékelés: 3/5

 Újabb parajelenségek

Az év titokkampányának köszönhetően a premier napjáig senki sem láthatta a filmet, sőt összesen egy darab jelenetfotó látott róla napvilágot, nem tudjuk, kik a szereplők, de az már kiszivárgott a Paranormal Activity című nagy sikerű low-budget horror folytatásáról, hogy ezúttal egy kisgyerekes család kamerázza be a házát, hogy kiszúrják az éjszakai kísérteteket, és állítólag az előző rész csúnyán elráncigált női főszereplője is visszatér, sőt még az is lehet, hogy ő maga fog kísérteni. A moziban meglátjuk.

Az év legszebb szerelmes története

Rendezte: Tod Williams
Szereplők: Katie Featherston
Eredeti cím: Paranormal Activity 2
A film honlapja: www.paranormalmovie.com »
Forgalmazza: UIP-Duna Film

Minden rendben lesz

A fikció és a valóság közti határon billegő történetekről híres Boe ismét egy nagyszerű filmmel rukkolt elő. Hősünknek pár nap alatt le kell adnia egy háborús témájú forgatókönyvet, de képtelen rá. Közben elüt egy Afganisztánból hazatért dán katonát, akinél titkos, brutális kínzásokról készült fényképeket talál. A fotósorozat alapján nyomozásba kezd. Eközben a feleségével gyereket adoptálnának, de vajon kibírható-e mindez egyszerre?

Az év legszebb szerelmes története

Rendezte: Christoffer Boe
Eredeti cím: Everything will be Fine
A film honlapja: www.altingblivergodtigen.dk »
Szereplők: Jens Albinus, Igor Radosavljevic, Marijana Jankovic
Forgalmazza:
Cirko Film – Másképp Alapítvány

Az év legszebb szerelmes történeteAjánló: Love Story Bárdos András módra
Kemény, ám megható regénnyel lepett meg bennünket a híradósból lett író, Bárdos András. Egy angyali lány és egy ördögi férfi történetében mutatja meg, hogyan működhet egy működésképtelenségre ítélt kapcsolat. Katt ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top