Szabadidő

15 tény, amit tudni szeretnél Julia Roberts új filmjéről

Hollywood üdvöskéje már jóval korábban divatba hozta a nagy szájat és a telt ajkakat Angelina Jolie-nál, de az egykori micsoda nő ma már koránt sincs annyira reflektorfényben, mint a kilencvenes években. Új, nagy sikerű spirituális love storyja, az Ízek, imák, szerelmek kapcsán utánajártunk mindennek, amit Juliáról és a filmről tudni kell.

15. A film Elizabeth Gilbert azonos című önéletrajzi regénye alapján készült, melyet először 2006-ban adtak ki, ám azóta több mint hatmillió példányban kelt el, és negyven nyelvre fordították le. Ötvenhét héten át vezette a New York Times bestsellerlistáját. Julia Roberts még a megjelenése évében olvasta a könyvet, és természetesen azonnal beleszeretett.

15 tény, amit tudni szeretnél Julia Roberts új filmjéről

14. A film egy nőről szól, aki nehezen dolgozza fel a válását, és úgy dönt, egy évre fizetés nélküli szabadságra megy, hogy utazhasson, megismerje a világot, és új élményekkel töltődjön fel. Útja során eljut Olaszországba, ahol leginkább a gyomrát kényezteti, majd Indiában a spirituális megvilágosuláshoz jut közelebb, hogy végül Balin rátaláljon önmagára és a nagy szerelemre.

13. A film rendezője az a Ryan Murphy, aki tető alá hozta a kultikus Kés/alatt sorozatot, jelenleg a Glee című szériával hódít, és volt már egy korábbi filmje is, amely nálunk csak DVD-n látott napvilágot Kés, villa, olló címmel.

12. Julia így nyilatkozott a film rendezőjéről, Ryan Murphyről: „Rögtön a hatása alá kerültem. Teljesen megbabonázott. Most olyan nekem, mintha a legjobb barátnőm lenne.” Murphy köztudottan meleg.

11. A stáb legalább annyit utazott forgatáskor, mintha egy James Bond-mozin dolgoznának. Voltak az indonéziai Balin, Rómában, New Yorkban, Delhiben, Nápolyban és az indiai Pataudi-palotában.

15 tény, amit tudni szeretnél Julia Roberts új filmjéről10. Róma városa két nagy focicsapatnak, az SS Laziónak és az AS Romának ad otthont. Gilbert eredeti regényében Mr. Spaghetti figurája Lazio-szurkoló, de a filmesek úgy gondolták, hogy ezt a csapatot Olaszországon kívül kevesen ismerik, ezért a figurát AS Roma-fanatikussá változtatták, kivíva ezzel a Lazio-rajongók haragját.

9. A film olaszországi jeleneteiben közreműködött az ismert ételstylist, Susan Spungen is, aki a Julie & Julia – Két nő, egy recept című gasztrofilmben is dolgozott azért, hogy a moziban ülve a nyálunkat csurgathassuk. A legnagyobb kihívást a hálaadási asztaljelenet jelentette a számára, melyhez húsz pulykát kellett előkészítenie.

8. Julia nemcsak a filmbéli karaktere révén élvezte az olaszországi ételek ízét, hanem maga is lelkesen lakmározott a forgatáson és azon kívül is. Saját bevallása szerint az ott töltött időszak alatt öt kilót szedett fel magára.

7. Indiában a filmesek két héten keresztül próbáltak olyan ashramot (vallási, meditációs hely) találni, ahol forgathatnak, és ugyan a legtöbb helyről elküldték őket, végül Új-Delhitől kétórányi autóútra találtak egyet, ahol a hely vezetője engedélyezte a forgatást azzal a feltétellel, hogy a filmesek betartják a szabályokat, és nem zavarják meg a helyiek életét.

6. Már rég volt, amikor Julia Roberts önmagában húzónévnek számított egy moziplakáton. Az ezredforduló és az Erin Brockovich – Zűrös természetért kapott Oscar nem tett jót a karrierjének, ugyanis azóta csak olyan filmekben képes sikert aratni, amelyekben rajta kívül van még legalább két-három nagyobb név (Közelebb, Ocean’s Eleven és Ocean’s Twelve, Valentin-nap), de az is igaz, hogy az igazán nagy bukások is elkerülik őt.

5.
Bár Julia Roberts a filmben is szép háremet (Billy Crudup, James Franco és Javier Bardem) gyűjt magának össze jó pasikból, ez piskóta a magánéletbeli teljesítményéhez képest, ahol olyan híres pasikat tudhat az exei között, mint Liam Neeson, Daniel Day-Lewis, Matthew Perry, Benjamin Bratt és Kiefer Sutherland.

Megnézem
Összes kép (1)

4. Az ezredforduló környékén egy filmért átlagosan még húszmillió dollárt kapott. Ezt használta ki Brad Pitt és George Clooney, amikor az Ocean’s Elevenhez kerestek női főszereplőt, és egy levélben azt írták neki, hogy „úgy tudjuk, egy húszast kapsz filmenként”, és a borítékba raktak húsz dollárt. Roberts értékelte a humort, és aláírt a filmhez. Ma az ázsiója egy picit csökkent. Az Ízek, imák, szerelmekért „csupán” tízmillió zöldhasú ütötte a markát.

3.
Javier Bardem mondta Julia Robertsről:Nagy izgalommal vártam ezt a munkát. Lelkes rajongója vagyok Juliának, de még sosem találkoztunk személyesen. És mivel az utolsó szakaszban kapcsolódtam be a forgatásba, kicsit szorongtam, hogy fel tudom-e venni a ritmust. De Julia a kedvességével minden aggodalmat eloszlatott. A játéka pedig olyan intenzív volt, hogy szinte fájt.

2. A kritikusok nem szerették. Bár a film szép bevételt (hatvanmillió dolláros költségéhez képest jelenleg hetvennyolcmilliónál tart csak Amerikában) produkált, a kritikusok és a nézők sem szerették igazán. A legnagyobb filmes adatbázisnak számító IMDb-n tíz csillagból mindössze 4,7-et szavazott össze neki közel ötezer néző, míg a legnevesebb filmkritikusok értékeléseit gyűjtő Rotten Tomatoeson mindössze 37%-on áll.

1. Néhány idézet külföldi filmkritikákból:
Mi volt a legfárasztóbb utazás, amin valaha részt vettél? Számomra ez a film” (Daily Mail).
Élvezd a sok popcorn ízét, imádkozz, hogy vége legyen, és szeresd Richard Jenkins játékát. Ámen” (Digital Spy).

Tipp: nézd meg videónkat, amelyben Julia Roberts és Javier Bardem mesél a forgatásról.

 

15 tény, amit tudni szeretnél Julia Roberts új filmjérőlTovábbi premierfilmek a héten: Cukiságfaktor a köbön: 4 baba, 4 ország, 1 év
Nagy Zsolt tökös forradalmárt játszik, Stallone úgy tesz, mintha még mindig a nyolcvanas években volna, és Julia Roberts elindul világgá, hogy megtalálja magát és az igaz szerelmet. Izmos mozihét szó szerint és átvitt értelemben is. »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top