Szabadidő

Anna örök, avagy Grecsó Krisztián miniinterjúja Király Leventével

Költőként indult, aztán irodalmi paródiáival keltett feltűnést. Hová menekülsz, ezt kérdezi első prózakötetével. Mi meg tőle – Király Leventétől – a szokásosat: mit olvas mostanában?

Király Levente civilben a Magvető szerkesztője, írt már bábdarabot, és van egy igazán különös, delikát verseskötete, nagyon sok izgalmas verssel (Nincs arany közép), melynek harmadik ciklusát teljes egészében elolvashatjátok Levi honlapján. Itt alább meg azt, hogy mit olvasott éppen.  

– Ebben a pillanatban fejeztem be Tolsztoj Anna Karenináját, és keresem a szavakat, nem kapok levegőt. Mit mondjak? Elementáris, felkavaró élmény. Sok regényt olvastam már életemben, sok jót, sok felemelőt, elgondolkodtatót, katartikusat, de ez a könyv egész egyszerűen tökéletes.

– Én Háború és béke rajongó vagyok, de persze Anna is örök. De… miért is?   

– Mert olyan, mint egy panoráma az élet teljességéről: hogyan irányítanak minket vágyaink, természetünk, környezetünk. Gyönyörűen látszik, miként gyalogolunk bele vidáman mindig ugyanazokba a csapdákba, hogyan játszmázunk egymással, milyen irtózatos, ám néha csodálatos szenvedélyek uralkodnak fölöttünk – és mégsem siralom, hanem katarzis a vége, ugyanis legalább egy pár megtalálja a boldogságot, Levinék, mert képesek átugrani a saját árnyékukat, képesek a változásra. Ami olyan nagyon nehéz egyébként. Úgyhogy tízből tizenegy pont a jó öreg szakállas orosznak, nagyon örülök, hogy végre jutott időm elolvasni ezt a remekművet.

Király Levente
Király Levente

– És valami mai?

– Közben gyorsan elkezdtem Háy Jánosnak, a kortárs magyar irodalom egyik legeredetibb író-költőjének legfrissebb verseskötetét, az Egy szerelmes vers történetét. Még ismerkedem vele, ízlelgetem, visszalapozok, de abban már biztos vagyok, hogy Háy ismét egy nagyon komoly és erős kötetet tett le az asztalra. A könyv címadó versét már olvastam fél évvel ezelőtt, a költészet napján publikálta tavaly a Könyvesblog, elképesztően fájdalmas szöveg. Egyébként az egész könyv arról szól, hogy miként képtelen egy férfi és egy nő megtalálni a boldogságot, hogyan teszik tönkre egymást teljesen, hogyan érkeznek meg legalulra, ahonnan már csak fölfelé vezet az út. Emellett vannak benne nagyon erős balladák is, olyan sűrűek, és olyan mélyre ásnak az ember lelkében, hogy az már félelmetes.

– Én ennyire nem találtam nehéz olvasmánynak!

– Igen, van slusszpoén: mindez olyan könnyedén és gördülékenyen, szinte már pop- vagy rockszövegszerűen, egyszerű nyelven van előadva, hogy szinte hallani, ahogy a gitáros hangol a háttérben.

Király Levente honlapja: www.kiralevi.com »

Anna örök - Király LeventeAjánló – A perverz olvasó: Karafiáth Orsolya 

Szomszédolunk helyben, a Nők Lapja Cafe híres-neves hírkommentátorát, Karafiáth Orsolya költőt és életművészt kérdeztük: mit olvasott nyáron?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top