Szabadidő

Kultfilmek őszi házimozizáshoz: DVD-ajánló

A nyár langyos DVD-felhozatala után a kiadók már karácsonyra gyúrnak, így elképesztő mennyiségű filmet jelentetnek meg ahhoz, hogy az őszi hűvösebb estéink se teljenek unalmasan. Ezúttal néhány ínyenccsemegének számító kultuszfilmet ajánlunk a kora őszi kínálat DVD- és Blu-ray megjelenései közül.
 Vissza a jövőbe trilógia
– „Ahová mi megyünk, ott nincs szükségünk utakra!” –

Van, aki még nem látta volna? Valószínűleg nincs ilyen ember, de ez senkit nem zavar abban, hogy újra meg újra megnézze Marty McFly és a hibbant Brown doki három időutazós kalandját, amit anno a Disney azért nem támogatott, mert túl perverznek találta, hogy Michael J. Fox az időben visszautazva egy kocsi hátsó ülésén smároljon a tulajdon fiatal édesanyjával. Humor, romantika, izgalom, akció, science fiction. Hollywood legnagyobb szórakoztatói (Steven Spielberg és Robert Zemeckis) már a nyolcvanas években tudták, mitől döglik a légy, sőt akkoriban tudták csak igazán. A jubileumi – huszonötödik – évfordulóra készült Blu-ray kiadvány a lenyűgözően felújított HD-kép és -hang mellett olyan izgalmas bónuszokat tartalmaz, mint az első rész néhány jelenete egy Michael J. Fox helyett szerződtetett színésszel (Eric Stoltz jeleneteit végül újraforgatták Foxszal), vagy mai interjúk a Parkinson-kórban szenvedő sztárral. A három film annyi extrát tartalmaz, hogy ha egy hétig csak ezt nézzük, akkor sem jutunk a végére.

Blu-ray infó
Kultfilmek őszi házimozizáshoz• Mesék a jövőből: új, hatrészes dokumentumfilm a trilógiáról
• A Vissza a jövőbe fizikája
• 16 kimaradt jelenet
• Audiokommentárok és kérdezz-felelek audiokommentárok az alkotókkal
• Kulisszatitkok (bakik, sminktesztek, storyboardok…)
• Videoklipek
• Képgalériák és előzetesek
• A Vissza a jövőbe est: archív tévéműsor Leslie Nielsennel az NBC-től
• Archív kisfilmek az előző DVD-kiadásról
• U-Control
• BD-Live

Hangok: angol (dts+D), magyar (dts), cseh (dts), orosz (dts)
Feliratok: magyar, angol, cseh, horvát, szlovén
Játékidő: 343 perc (a három rész együtt)
Magyar cím: Vissza a jövőbe trilógia
Eredeti cím: Back to the Future Trilogy
Rendezte: Robert Zemeckis
Szereplők: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson
Megjelenés: október 28.

 Az ördögűző – Bővített rendezői extra változat
– Avagy mit nem szabad csinálnia a feszülettel egy kislánynak –

Sokan úgy tartják, hogy ami a hetvenes években még félelmetes volt, egy mai átlagmozinéző számára már meg se kottyan. Néhány régi horror esetében talán valóban igaz ez az állítás, ám biztos nem vonatkozik William Friedkin 1973-ban Oscar-díjra jelölt klasszikusára, Az ördögűzőre, amitől még ma is bárkinek megfagy a vér az ereiben. Ugyan azóta már számos mozi másolta, mégis földöntúlian rémisztő maradt az öreg pap csatája a kislánytestbe bújt sátánnal, ami számos kegyetlen jelenettel képes sokkolni a közönséget. A körbetekeredő fej, a pókmászás vagy a bizarr szexuális játék a feszülettel még az acélidegekkel rendelkező nézőnél is képes törést okozni, így nem véletlen, hogy a film máig megőrizte kultikus státusát. 2000-ben rendezői verzió is készült hozzá, ami néhány pluszjelenettel gazdagította a sokktárat. Most ezen változat jelenik meg DVD-n és Blu-rayen egyaránt, sok-sok gondosan összeválogatott extrával.

Kultfilmek őszi házimozizáshozDVD-infó
• Audiokommentár a rendező közreműködésével
• Előzetesek
• Új, háromrészes dokumentumfilm Az ördögűző forgatásáról és hatásairól
• Istenfélelem: így készült Az ördögűző
• Interjúgaléria

Hangok: angol (5.1 EX), magyar (sztereó), lengyel (sztereó), orosz (5.1 EX)
Feliratok: magyar, angol, arab, bolgár, cseh, észt, görög, héber, horvát, izlandi, lengyel, orosz, portugál, román, török
Játékidő: 127 perc
Magyar cím: Az ördögűző
Eredeti cím: The Exorcist
Rendezte: William Friedkin
Szereplők: Linda Blair, Max Von Sydow, Ellen Burstyn
Megjelenés: október 13.

A fantasztikus Róka úr
– Az Ocean’s-csapat tagjai állatbőrbe bújva –

Roald Dahl írásai elsősorban az Egyesült Államokban bírnak óriási népszerűséggel, de ha megemlítjük a Charlie és a csokigyárat, valószínűleg mifelénk is több szemben gyullad ki az értelem szikrája. A film sajnos elkerülte a hazai mozikat, pedig a korábban leginkább furcsa művészvígjátékairól (Édesvízi élet, Az okostojás…) ismert Wes Anderson egy kiváló, régimódi stop-motion animációs technikával készült családi filmet hozott össze úgy, hogy közben a saját stílusát is megőrizte. Sok fapofájú karakter keveredik itt elképesztő kalandokba, melynek központi eleme az, hogy Róka úr és barátai megszervezik a világ eddigi legnagyobb csirkerablását. Az Ocean’s-trilógiára való hajazás nem a véletlen műve, hiszen a főhős hangját is George Clooney kölcsönzi (épp ezért szigorúan eredeti nyelven nézendő), de a sok faarcú szereplő és a már-már abszurd humor miatt az Anderson-rajongók se fognak csalódni.

Kultfilmek őszi házimozizáshozDVD-infó
• Kisfilm Róka úr megjelenéséről
• Kisfilm a szereplőkről
• Kisfilm – Kalauz kezdőknek

Hangok: magyar (5.1), angol (5.1), spanyol (5.1), orosz (5.1)
Feliratok: magyar, angol, arab, héber, horvát, orosz, román, spanyol, szlovén
Játékidő: 83 perc
Magyar cím: A fantasztikus Róka úr
Eredeti cím: The Fantastic Mr. Fox
Rendezte: Wes Anderson
Szinkronhangok: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray
Megjelenés: október 7.

 Száll a kakukk fészkére (harmincöt éves jubileumi kiadás)
– Az őrület torkában –

Kultfilmek őszi házimozizáshozHarmincöt év telt el a nagy hollywoodi klasszikus bemutatása óta, ami meghozta az első Oscar-díjat Jack Nicholsonnak, produceri sikert hozott az akkoriban színészként még szinte ismeretlen Michael Douglasnek, és sztárrá avatta a Csehszlovákiából nem sokkal korábban Amerikába emigrált Miloš Forman rendezőt. Az őrültekháza falai között játszódó cselekmény leginkább a nézők igazságérzetét veszi célba, és olyan erővel csap le rá, hogy a film végén szinte lehetetlen visszatartani a könnyeinket. McMurphy (Nicholson) egy igazi lázadó figura, aki inkább őrültnek tetteti magát, hogy a börtön helyett inkább egy elmegyógyintézetben pihenhessen. Csakhogy ha egyszer valakit őrültnek nyilvánítottak, nem könnyű kitörni ebből a skatulyából. A Ratched nővért alakító Louise Fletcher minden idők egyik legirritálóbb filmes gonosza, aki annak idején az alábbi szöveggel vette át az Oscarját: „Köszönöm, hogy ennyire gyűlöltek.”

DVD-infó
• Werkfilm (87 perces „így készült”)
• Vadonatúj interjú Michael Douglas producerrel

Hangok: magyar (mono), angol (sztereó), lengyel (sztereó)
Feliratok:  magyar, angol, észt, lengyel, lett, román, szerb
Játékidő: 129 perc
Magyar cím: Száll a kakukk fészkére
Eredeti cím: One Flew Over the Cuckoo’s Nest
Rendezte: Milos Forman
Szereplők: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Danny De Vito, Brad Dourif
Megjelenés: már megjelent

Kultfilmek őszi házimozizáshozAjánló: Heti mozipremierek
Gordon Gekko, a bróker-mágnás visszatért, hogy újra bevegye a Wall Streetet, Will Ferrell és Mark Wahlberg egy zsarus vígjátékban ökörködik, Sammy, a teknős 3D-ben utazza be a földet, Ausztráliából gyurmafigurák támadják a könnyzacskóinkat, Depardieu pedig tehenészlányokkal szexel a héten a mozikban. Katt ide! »

Dvd.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top