Szabadidő

A kapzsiság a moziban is jó!

Gordon Gekko, a bróker-mágnás visszatért, hogy újra bevegye a Wall Streetet, Will Ferrell és Mark Wahlberg egy zsarus vígjátékban ökörködik, Sammy, a teknős 3D-ben utazza be a földet, Ausztráliából gyurmafigurák támadják a könnyzacskóinkat, Depardieu pedig nagy mellű tehenészlányokkal szexel a héten a mozikban.
 Tőzsdecápák – A pénz nem alszik

A kapzsiság a moziban is jó!Viki
Képtelenség meghatódottság nélkül nézni, ahogy Gordon Gekko egy New York-i előadásán arról beszél a filmben, hogy a gazdasági válság olyan, mint a rák: le kell győzni. Amikor a forgatókönyvírók ezeket a sorokat papírra vetették, még nem tudhatták, mi vár szegény Michael Douglasre pár hónappal később, így a sors fintorának köszönhetően ez a jelenet jóval mélyebb lett annál, mint amilyennek szánták. Sajnos a film további részeire már kevésbé lehetnek büszkék. Michael Douglas ugyan még mindig csípőből hozza a kőgazdag, csavaros észjárású genyót, de sajnos Oliver Stone rendező az 1987-ben készült első rész óta már régen nem ugyanaz, mint volt. Stílusosabban: Hollywoodban leszálló ágban van a rendező árindexe. A cselekmény nyúlik, mint a rétestészta, szájbarágós, erőltetett szimbólumokkal teli (a lufik és buborékok használatáért egy idő után büntetni kellene), és sajnos a Gekko lányát alakító Carey Mulligan – akit annyira lehetett szeretni az Egy lányról-ban – most olyan szürke, hogy szinte rá sem ismerünk.

A kapzsiság a moziban is jó!

A kapzsiság a moziban is jó!Csaba
Bárhogy is alakul, a Tőzsdecápák A pénz nem alszik semmiképp sem Michael Douglas utolsó mozija, hiszen Soderberghgel egy akciómozit is összeraktak együtt Haywire címmel, de mi bízunk benne, hogy az sem bizonyul majd hattyúdalnak.
Nem mindennapi dolog egy filmet huszonhárom évvel később folytatni, ráadásul úgy, hogy az eredeti gárda oszlopos tagjai mind visszatértek (még Charlie Sheen is itt van egy okos kis cameo erejéig), ám valahogy a rendező munkáján érződik, hogy megöregedett, és kifogyott belőle a harcos lendület. A folytatás már jóval érzelgősebb, mint az első rész, amiért elsősorban az tehető felelőssé, hogy a mentor-tanítvány kapcsolat Douglas és Shia LaBeouf között egy rokoni szállal is bővül, mivel a fiú el akarja venni feleségül a börtönből szabadult egykori tőzsdecápa lányát. Stone a régimódi brókeridealizmust ütközteti a mai állapotokkal azért, hogy bemutassa: a Wall Street ma már rég nem ugyanaz, mint volt, és igazából a gonosz, kapzsi emberek gyülekezete. Csakhogy ezt már mindenki tudja magától is a válság kitörése óta.

A kapzsiság a moziban is jó!

Rendezte: Oliver Stone
Szereplők: Michael Douglas, Shia LaBeouf, Josh Brolin, Carey Mulligan
Eredeti cím: Wall Street: Money Never Sleeps
A film honlapja: www.wallstreetmoneyneversleeps.com »
Forgalmazza: InterCom
Értékelés: 3/5 (Viki: 3, Csaba: 3)

 Mary és Max

A kapzsiság a moziban is jó!Viki
Soha nem gondoltam volna, hogy az egyik legszebb filmet a magányról egy gyurmafilm formájában fogom látni, de szerencsére mindig érik az embert meglepetések. A Mary és Max egy csodálatos barátság története, amely a hetvenes évekbe nyúlik vissza, amikor egy magányos kislány Ausztráliából véletlenszerűen kiválaszt egy New York-i negyvenes fickót, akivel aztán levelezni kezdenek. A levélváltáson keresztül bontakozik ki az életük, és elképesztő, hogy egy gyurmatörténeten keresztül a rendező olyan súlyos témákról képes mesélni nekünk, mint a depresszió, az alkoholizmus, a magány és a kirekesztettség. Mindezt úgy, hogy összességében egy nagyon is élettel teli, pozitív végkicsengésű és humoros film legyen a végeredmény.

A kapzsiság a moziban is jó!

A kapzsiság a moziban is jó!Csaba
Adam Elliot furcsa fickó. Ahelyett, hogy az Oscar-díja után elfogadta volna az amerikai stúdiók busás ajánlatait, inkább hazatért, hogy folytassa a kis gyurmatörténeteit, melyek kapcsán így teljes szabadságot élvezhetett. Csak így fordulhat elő egy animációs filmben öngyilkossági kísérlet vagy az alkoholizmus mélyreható bemutatása. Mielőtt elvennénk bárki kedvét is: a Mary és Max az év egyik legaranyosabb meséje a barátságról, ám úgy mesél, hogy közben nem tartja csukva a fél szemét, és nem feledkezik meg az emberek mindennapi életének problémáiról sem. A film játékos nyelvezete leginkább Jeunet-re és az Amélie csodálatos életére emlékeztet, a képi világ pedig olyan, mintha Sebaj Tóbiást kevernénk össze Tim Burton stop motion csodáival (pl. Karácsonyi lidércnyomás). Tökéletes filmélmény.

A kapzsiság a moziban is jó!

Rendezte: Adam Elliot
Eredeti hangok: Philip Seymour Hoffman, Toni Collette, Eric Bana
Eredeti cím:
Mary and Max
A film honlapja: www.maryandmax.com »
Forgalmazza: Szimpla Film
Értékelés: 4,5/5 (Viki: 4, Csaba: 5)

 Pancser Police


A kapzsiság a moziban is jó!Viki
Az akciófilm és az akcióvígjáték elsősorban pasiműfaj, de ha jól meg van csinálva, bennünket sem hagy feltétlenül hidegen. A Halálos fegyver tetralógia részei az én DVD-lejátszómban is megfordultak már párszor, és a Bad Boys-filmeken is jól szórakoztam annak idején. A Pancser Police ugyan inkább vígjáték, mint akciófilm, de aki nincs teljes mértékben rákattanva a zsarufilmekre, nem biztos, hogy értékelni fogja a mozi humorát. Viszont aki rá van kattanva, ő se. A film olyan bizarr, elsősorban fura szópárbajokra és helyzetkomikumra épülő humorral operál, amely maximum fél óra után elképesztően fárasztóvá tud válni, még akkor is, ha időnként alaposan megdolgozza rekeszizmainkat (Will Ferrell stricis múltjának megidézése elképesztő). Hiába a rakatnyi sztár és a költséges akciók, ha a rengeteg üresjárat és Mark Wahlberg erőtlen alakítása (Ferrell és közte sajnos nincs meg a kémia) sok jelenetet gajra vág.

A kapzsiság a moziban is jó!

A kapzsiság a moziban is jó!Csaba
A Pancser Police sztorijára kár szavakat vesztegetni (na jó, mégis: két szuperzsaru halála után két lúzer próbál megoldani egy nagyszabású gazdasági és emberrablási bűntényt), hiszen az Adam McKay – Will Ferrell rendező/főszereplő páros negyedik közös munkája is ugyanarra a csodálatosan bizarr humorra épül, mint eddigi filmjeik (pl. A híres – Ron Burgundy legendája), de kétségtelen tény, hogy a stílusukat szeretni és gyűlölni egyaránt könnyen lehet. A sok improvizációra épülő, elképesztően agyahagyott dialógok és az abszurd helyzetek (homeless szexpartik egy Toyotában, suttogva birkózás egy halotti toron) ragyogóan kiegészítik egymást, mindehhez ráadásul dögös zenék és jófajta szereplőgárda (Michael Keaton, Samuel L. Jackson, Eva Mendes) társul. A Pancser Police az ősz legjobb vígjátéka.

A kapzsiság a moziban is jó!

Rendezte: Adam McKay
Szereplők: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Michael Keaton, Eva Mendes, Samuel L. Jackson
Eredeti cím: The Other Guys
A film honlapja: www.theotherguys-movie.com »
Forgalmazza: InterCom
Értékelés: 3/5 (Viki: 2, Csaba: 4)

 Sammy nagy kalandja – A titkos átjáró 3D

A kapzsiság a moziban is jó!Viki
A cukiság hatalom! Ha az embernek egy olyan édes kis teknőcöt kell néznie a moziban másfél órán át, mint Sammy, akkor nagy baj nem lehet. Kicsit objektívebben nézve a legújabb belga animációs csoda sztorija nem nagy szám (a teknősök bolygónkat átszelő hatalmas utazásáról szól a film), de az aranyos főhősök, a környezettudatos mondanivaló, valamint a végig lenyűgöző látványosságot kínáló 3D (az Avatar óta nem volt részem ennyire meggyőző térélményben) elviszi a hátán a filmet, amely elsősorban a legkisebbeknek szól, de családi mozilátogatás esetén szerencsére a nagyobbaknak sem kell aggódniuk. Humor, romantika, kaland, tanulság, mondanivaló és 3D ügyes kombinációja adja ki azt, hogy a Sammy nagy kalandja – A titkos átjáró rendkívül szórakoztató moziélmény.

A kapzsiság a moziban is jó!

Rendezte: Ben Stassen
Eredeti cím: Sammy’s avonturen: De geheime doorgang
A film honlapja: www.samy-lefilm.com »
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelés: 4/5

 Dumas

A kapzsiság a moziban is jó!Csaba
A cím árulkodó: Coco Chanel és Edith Piaf után a franciák most kicsit régebbre nyúltak vissza, hogy élettörténetet meséljenek egy gall legendáról, A három testőr és a Monte Cristo grófja nagyra becsült írójáról. De vajon megérdemli a nagyrabecsülésünket? Irodalmár körökben egy ideje már köztudott, hogy Dumas nem egyedül alkotott, és az extravagáns életvitelt folytató író az unalmas munka nagy részét bizonyos Auguste Maquettel végeztette el. A film kettejük közös munkáját és az ebből adódó konfliktusokat mutatja be, valamint arra keresi a választ, vajon hogy lehet, hogy egy ilyen nagyszerű író, mint Maquet, végig egy másik író árnyékában tudjon maradni. Amíg a mozi a kettejük kapcsolatára koncentrál, addig nincs is nagyobb baj, ám Safy Nebbou rendező nem érte be ennyivel: szerelmi szál, vígjátéki vonal és francia történelmi drámázás is kellett neki, de ennyi sajnos már sok a jóból.

A kapzsiság a moziban is jó!

Rendezte: Safy Nebbou
Szereplők: Gérard Depardieu, Benoît Poelvoorde, Mélanie Thierry
A film honlapja: www.lautredumas-lefilm.com »
Eredeti cím: Dumas
Forgalmazza: Mokép
Értékelés: 2,5/5

 Nők férfiak nélkül

Az 1953-as, CIA által támogatott iráni hatalmi puccsot követő időkben járunk. Tanúi lehetünk annak, hogy ebben a kaotikus, bizonytalan korban négy, egymás számára teljesen idegen nő sorsa miként fonódik össze. Egy gyönyörű kertben találkoznak, ahova férfiak nem tehetik be a lábukat. Itt ismerik meg egymást, lelik meg saját szabadságukat, vigaszukat, és találnak megértő társakra a másikban. A háttérként funkcionáló történelmi esemény tükrében láthatjuk kibontakozni az iráni nők életét: szenvedésüket, elnyomottságukat, és a szabadság utáni vágyukat, amit a társadalom írott-íratlan szabályai nem biztosítanak számukra. Az emigrációban élő Shahrnush Parsipur nagy sikerű, hazájában betiltott regényéből készült alkotás csodaszép környezetben, a négy nő történetén keresztül ad hiteles korképet az 1950-es évek Iránjáról.

A kapzsiság a moziban is jó!

Rendezte: Shirin Neshat
Szereplők: Tóth Orsolya, Shabnam Toloui, Arita Shahrzad
Eredeti cím: Women Without Men
Forgalmazza: Mozinet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top