2017. 08. 18. Ilona

Fald fel Amerikát!

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Mennyország ez, dinnyényi bucikkal, pirosra sült húspogácsákkal, szupercsípős szószokkal. Ha be akarsz kukucskálni, kapcsolj a Spektrumra, és fald fel Amerikát!
Írta: | 2010. 06. 29. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Finnyogó zöldségcsócsálók, búzafűlevet préselgetők, magevők és fénnyel táplálkozók, ide figyeljetek! Hosszú évek elnyomása, egészségmániás diktatúrája után végre méltó választ kaptatok: támadunk! Van végre nekünk, húsevőknek, a sok és finom étel rajongóinak is egy kis menedékünk, végre nekünk is jutott, minket is felraktak a térképre.
Mert a hamburger, az jó, az finom, az kell. Nem naponta, nem állandóan, nem örökké – de néha, ha megkívánom, ha szeretnék egyet, ha olyan nagyon jólesne. Akkor hamburgert akarok!
Ezt az igényt ünnepli most a Spektrumon az egyik kedvenc műsorom, a Fald fel Amerikát (Man vs. Food) című szórakoztató dokumentumfilm-sorozat.

A főszereplő, Adam Richman is szereti ezeket a kajákat. Igen, azokat, amiket a színes magazinok lesajnálóan csak szemétnek vagy kérlelhetetlen vérbíróként tömeggyilkosnak neveznek. Adam azonban nem ezekből a lapokból tájékozódik, hanem saját tapasztalataira épít, ezért átszeli az Egyesült Államokat, és minél több ilyen ételt kóstol meg. Hatalmas hamburgereket, tekercseket, szendvicseket, mindent, ami jó. Mert ezek jó, nagyon jó ételek.


Adam Richman
Adam Richman

Tegyünk is ide rögtön egy megjegyzést: nem arról a hamburgerről beszélek, amit a fővárosi pályaudvarokon pancsolnak össze, és adnak ki a koszos ablakon. Még csak nem is a Magyarországon is elterjedt franchise-gyorséttermek gumi- és műanyag ételeiről. Nem, drága barátaim, itt valódi konyhákban valódi ételek készülnek. Különbek, mint a te ízfokozóval felcsapott, gumiarábikummal sűrített salátaönteteid; igazibbak, mint a porleves meg a halászlékocka.
Bazi nagy, egészséges darab húsok pirulnak a láng fölött, sercegve sülnek; friss zöldségeket karikáznak melléjük, házi sütésű buci, bagett vagy épp tortillatekercs lesz otthonuk, és szintúgy természetes anyagokból kevert, jó esetben kerítésszaggatóan csípős szósz csordul rájuk. Nem zacskós rizs, hanem igazi, kertben termett és hasábra vagdalt, forró krumpli a barátjuk – és ilyenkor bele kell, hogy férjen az a nagy pohár kóla is.
Több mérget vesz be a tested, amíg elsétálsz a Deák térig, mint ebből a kólából. Hagyjál már!

És a helyek, azok a csodálatos, békebeli amerikai burgerbárok! Az obligát piros műbőr bokszokkal, a százötven kilós, széttetovált szakáccsal és a blazírt, füle mögött cerkát tartó, a kávét kérdés nélkül újratöltő, kortalan pincérnőkkel! Hát ez a jobb, vagy az irodába rendelt, műanyag dobozban érkező, mikróba dobott műanyag étel, amit gyorsan belapátolsz a teakonyhában?


Fald fel Amerikát!

Adam megy, és végigeszi a helyeket. Mit végigeszi, mindenhol belevág egy-egy igazi nagy feladatba, párbajra hívja a kajákat. Legyűri a legnagyobb, tucatnyi emeletes szendvicset is, Niagarát gyöngyöző homlokkal, égővörös arccal is rányomja a brutál csilit a kajára. Néha fel is kerül a neve a táblára, ahol a rekordereket tartják számon.
A háttérben meg bemutat egy másik kultúrát. Egy szimpatikus, kényelmes, valódi hagyományokkal rendelkező, plebejus gasztronómiát, amit megismerve egészen máshogy fogsz nézni már egy hamburgerre. Mondom, ne a magyar szokásokból indulj ki.

Ott családi receptek, a nagyapádtól örökölt, titkos barbecue-készítési eljárások, évtizedek óta vitt, kiváló helyek képviselik ezt. A burgerbár nem egy talponálló, nem egy kricsmi, nem a nálunk megszokott, futószalagos gyorsétkezde. Egyszerű, de tradíciókkal és sajátos minőséggel rendelkező éttermek ezek – amilyenekre Magyarországon is szükség lenne, csak itt pacal meg halászlé meg sült oldalas témakörben.

Fald fel Amerikát!

Mire jó ez a bunkó a konyhában? »
Fald fel Amerikát!

Szomszédok: azóta se találtak ki jobbat »
Tudom, hogy manapság üldözni kell a zsírt, a cukrot, a lisztet. Tudom, hogy ma az egészséges életmód sokak számára számolgatós táblázatokat, vekkerhez igazított étrendet és örökre száműzött fogásokat és ételfajtákat jelent. Tudom, hogy így van, de nézd meg ezt a műsort, és aztán mondd azt, hogy soha, senki ne egyen hamburgert. Nézd meg, ahogy a vaslapon piruló, húsos baconcsíkok ropogós tarajjá pöndörödnek, ahogy az omlett remegő sárga koronggá fogja össze az előbb odavert tojásokat, ahogy a puha buci fehér öleléssel magába szívja a frissen sült, forró húspogácsa zamatát. Nézd meg, és aztán mondd, hogy ez rossz dolog.

Kizárt, hogy az legyen. Ami ennyire szép, ennyire jólesik, ennyire gyönyörködtet, az nem lehet rossz. Akkor árt, ha eltúlzod – mint bármi mást az életben. A répa nagyon egészséges, de ha csak azt ennél, akkor pár hét múlva nagyon sárgán és nagyon göthösen költöznél a másvilágra. Napi két-három liternyi ásványvíz kifejezetten szükséges az egészséges élethez – de nyilván lufiként robbannának szét a veséid, ha minden egyes nap tíz-tizenkét literrel ajándékoznád meg őket.

Néha kell hamburgert is enni. Szereti a gyomrod, szereti a szemed, szereti a lelked. Ne hazudj magadnak: szereted. Adam Richman a te ügynököd, a Fald fel Amerikát pedig az útikönyved, a térképed, vissza a jó ételekhez. Ha esetleg a hétköznapok önkínzó búzafűlével, sietve belapátolt, vacak menzakajával, mikrózott dobozos kajával telnek, akkor is engedd meg néha magadnak ezt a luxust, és ne hívd „bűnözésnek” meg „kilengésnek”. Néha ez igenis kell, és ne szégyelld. Fald fel Amerikát!

Dupla epizódok (mint a hamburger) minden hétköznap a Spektrumon 09.20-tól és 15.50-től, szombaton pedig 12.25-től.

Jó étvágyat!

Tipp: a Hivatalos néző korábbi tévékritikáit összegyűjtöttük egy blogba. Itt olvashatod! »

Tévéműsor a neten: www.nlcafe.hu/tvmusor »


 
Olvass tovább

Hozzászólások

Selloke 2010-06-30 10:39

Ja,az oreg halasz es a tenger....

Selloke 2010-06-30 10:25

Nem sok es nem jo helyeken jartal, ezt tudom leszurni abbol, amit mondasz. Ilye s van, amit irsz, de szemet kja van mindenutt a vilagon. Az erdekes. Persze, a normalis dolog az sosem erdekes. Aki igazabol itt el, az maskepp el, meg maskepp latja. A salatadat te allitod ossze. Muanyagot ettel, tenyleg?

Selloke 2010-06-30 10:20

Ahogy hallom, Magyarorszagon az olyan olcso ocska szemetet nezik, amit itt meg sem nezunk. Meg hogy hamburger meg steak. Igaz, az is van itt. En sem tudom ezt a musort megnezni, mert nem talalom, igaz, nem is akarom. Talan vannak itt mas (rengeteg) ettermek is. Amiket ott nem reklamoznak,mert nem hatborzongato. Itt nem nagy vicc elmenni etterembe. Kaja minenfele van, a vilag osszes tajarol. Toleg fugg, mit tomsz magadba.

genie 2010-06-30 08:30

Nem mondom.

Én személy szerint életembe vagy 2x ettem hamburgert. Egyszerűen nem is kívánom. Mc Donald's ba sem járok. Egy két alkalommal voltam már az unokák kedvéért.

Nálunk a családba "divat az otthonfőzés. Étterembe se igen járunk. Nálunk ezek luxusszámba mennek. Csak a filmeken van másképp, Itt a  baráti köröm is neves napokon, vagy még akkor sem megy éttrembe.

A gyors éttermek mennek jobban, ahol nincs kiszolgálás és egy -egy ebéd csupám pár száz forint.

foxygodzi 2010-06-30 07:12

Na ez úgy nem igaz, ahogy van...

bóvli 2010-06-29 20:23

Kedves Cikkszerző Zoli,
a fenti műsor az egyike azoknak, amik tökéletesen értelmetlenek. Nem azért mert hamburgert esznek, hanem mert a normál adag 3-4szeresét zabálják fel. Ennek mi értelme van???
Elhiszem, hogy jó alapanyagból vannak, finomak -én is szeretem a hamburgert- de minek zabálni? Miért csinálnak ebből sorozatot? Bemutatni az emberi ostobaságot, ez lenne a cél? Nem lehet hogy rossz üzenetet kapnak ezáltal a nézők? Egyáltalán, hogy lehet valaki arra büszke, hogy a normál adag többszörösét tolja az arcába rekordidő alatt? Az evőverseny is megkérdőjelezhető számomra, már az ovis lekvároskenyér evő verseny is furcsa dolog volt, de amit ebben a műsorban mutatnak az tök hülyeség.
Utolsó kérdésem: minek minden ostoba műsort ajnározni? azért mert a tengerentúlról jött ? Legközelebb ilyen cikket fogunk találni az nlc-n a Playboy ház lányiról?

Pilizota 2010-06-29 15:35

Szoktam nézni. Vannak jó kaják ott is. Aműsorvezető által elfogyasztott adagokat túlzásnak tartom, az evőversenyt is. De mértékkel semmilyn kaja nem árt.