Szabadidő

Vajon ki lesz Joshi utódja?

Éberség, hölgytársak! Az sem mindegy, hogy ki-mi kerül a pofozkodó fogatlanok helyére. Íme pár javaslat, mivel tölthetnék ki a "sorselemző" utáni űrt.

A Hivatalos néző korábbi tévékritikáit összegyűjtöttük egy blogba. Itt olvashatod! » 

Sosem látott esély a tévézés radikális átalakítására: Mónika után megy Joshi is a levesbe, sajnos (kacsint-kacsint) a TV2-n sem oldanak már meg naponta két-három családi vagy szerelmi tragédiát, oda a haragosok kibékítője, szerelmi kötések megerősítője, családok újraegyesítője.

Sorra vehetnénk, hogy mit és hogyan rombolt a TV2 „kibeszélőshow-ja” az elmúlt években, de egyrészt Mónikához képest sok újdonsággal nem tudnánk szolgálni, másrészt pedig van itt egy immár sokkal fontosabb kérdés: mi legyen a helyén?

Egyáltalán nem mellékes, hogy minden egyes hétköznap mi vezeti fel a híradót, mi tölti ki a délután második felét, mire ér haza a gyerek az iskolából és a szülő a munkából.

A legegyszerűbb megoldás persze az lenne, hogy „nyújtsuk meg” a korábbi műsorsávot, legyen itt is sorozat, a Bűbájos boszorkák után még lazán elférne. Ti is tudtok nem egy olyan sorozatot, amely délután sem gyilkolna, és végre nem kellene késő éjszaka a távirányítóra borulva kínlódni, hogy megnézhessük. De közelíthetünk a másik oldalról is: ha már egy híradót vezet fel, akkor lehetne egy háttérműsor, a Tényekben csak fél perceket nyerő témákat kielemezve, a nézőt felkészítve a gyors infókra. Ez lehetne a helye azoknak az információknak, amelyek egy pörgős hírműsorba nem férnek bele – mert hosszabb magyarázatot, komolyabb háttértudást igényelnek, vagy egyszerűen csak műfaji okokból maradnak ki a hírműsorból.

Vajon ki lesz Joshi utódja?

Emlékeztek? Amikor elindultak a kereskedelmi tévék híradói, még hárman ültek a stúdióban. Két hírolvasó, igen, és a sportért felelős fickó. Aztán az utóbbi ütközetben eltűnt, néha jelenik meg egy-egy sportesemény kapcsán, vagy – például Szujó Zoltán, illetve Gundel Takács Gábor esetében – műfajt vált, és baba-mama magazintól a táskanyitogatásig ténfereg.

Szerintem meg lehetne egy jó, ütős, színvonalas sportműsort indítani Joshi helyén, a foci-vb kiváló apropó lenne ehhez, és nem mellesleg egy tényleg hasznos, értékes műfajt emelnénk vissza a kereskedelmi tévézésbe. Le tudnánk ültetni a gyereket is a tévé elé, a kibeszélőshow-k után végre jó példát, fontos mintákat láthatna.

Nézd meg ezt is: Reklámterror: én úgy mondom, hogy omlósz!
Vajon ki lesz Joshi utódja?

Sőt, menjünk tovább ezen a vonalon! Joshi és Mónika műsorsávja még vastagon olyan időre esett, amikor a gyerek már nem leckét ír, de még nem alszik, mégse neki való műsorok futottak a két legnézettebb csatornán. Gyönyörű gesztus lenne visszaadni most ezt a sávot a gyerekeknek, visszahozni valamit a magyar televíziózásban masszív hagyományokkal rendelkező műfajokból. Ha azt mondom, hogy Kölyökidő, akkor talán nem is kell jobban cirkalmaznom. Sőt, fölfelé és lefelé is lehetne növeszteni a dolgot: a kereskedelmi tévék egy ötperces esti mesével valóban közszolgálati funkciót látnának el (ellentétben a ma is „közszolgálati műsorként” adminisztrált Fókusszal), és a most lefutó érettségik, megkezdődő egyetemi felvételik pedig szinte tálcán kínálják a lehetőséget, hogy a 17–18 éves fiatalok életének egyik legfontosabb eseményét a tévé is feldolgozza, annak részese legyen. Ennek is van közszolgálati előképe: gimnazistaként nagyon sokat kaptam az MTV Repeta című műsorától, és a korosztályi beszámolókból tudom, hogy nagyon is sokan néztük a matekos tételbizonyításokat meg az érdekessé, olvasmányossá tett irodalmi, történelmi vagy épp fizikai háttérmagyarázatokat.

Vajon ki lesz Joshi utódja?Vagy legyen zene. Nem is kell nagyon új területeket felfedezni, hisz a TV2 zászlóshajója újra a Megasztár, és immár négy évadnyi tehetséges, fiatal előadóművészt termelt ki a széria. Színpadot alájuk, zenekart mögéjük! Sikeres műsort lehetne összehozni, gondoljatok csak arra, mikor klasszikus „háttértévézést” nyomunk a vacsora közben, az estére készülve, nem a tévé előtt ülve, de azt hallgatva. Mi otthon erre a VH1-t használtuk eddig, de sokkal szívesebben nyomnám be a TV2-t, mert így a Tények elejéről sem maradnék le.

Tudom-tudom, nem lehet rögtön lecserélni a nézőket, és Joshi búcsúja után is jellemzően azok kapcsolnak majd ekkor és oda, akik eddig. A tegnapi nagymama-kompatibilis sáv nem tud egy nap alatt „kúl”, fiatalos bázis lenni – vagy legalábbis kockázatos húzás lenne. Óvatosan kell mozogni, az adott nézőtömeg igényeire tekintettel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szükségszerűen rossz, ócska műsort kell eléjük rakni. Fel lehet emelni új témákat, új műfajokat – például nagyon régóta hiányzik már egy igazi fogyasztóvédelmi műsor a kereskedelmi tévékből. Néha a Napló vagy az Aktív utánamegy dolgoknak, és általában sikeres is; de képzeljük el, ha naponta jelentkezne egy ilyen műsor, nézői levelek, rejtett kamerás leleplezések, nyilvános tesztelések, a kiváló Kathi Attila asszisztálásával, oknyomozással! Témát adna, valódi változást hozna, a TV2 profilját egy nagyon szimpatikus és markáns elemmel bővítené.

Ez csak néhány ötlet, és nem is biztos, hogy a legjobbak. Annyit akartam csak bizonyítani, hogy nem szükségszerű, nem kőbe vésett tény az, hogy a hírek előtt verekedő fogatlanoknak adjuk oda a képernyőt, a nappalinkat; nem lenne muszáj elkapcsolni. Kis bátorság és sok-sok munka kell hozzá, de működhet ez másképp is.

Ti kit vagy mit raknátok Joshi helyére?

Tipp – tévéműsor a neten: nlc.hu/tvmusor »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top