Szabadidő

Russell Crowe nyilaitól ments meg, Uram, minket! Hétvégi moziajánló

Ridley Scott és Russell Crowe újra összeállt, hogy elkészítsék a Gladiátor folytatását Robin Hood címmel, egy teknős átutazza a világot, egy romániai rendőr a lelkiismeretével küzd, Hámori Gabi pedig mindent megtesz az országimázsunkért.

 Robin Hood

Viki:

Russell Crowe nyilaitól ments meg Uram minket! Hétvégi moziajánlóAz akciódús kalandfilmeket általában a férfiak, valamint a kicsit fiús lelkű lányok preferálják, viszont a Kevin Costner főszereplésével készült Robin Hood – A tolvajok fejedelme utat talált a nők szívéhez is, nem utolsósorban a főszereplő akkori sármjának, valamint a híres (de mára azért elég ciki) Bryan Adams-dalnak köszönhetően. Rögtön az elején szögezzük le, hogy Russell Crowe utálta azt a filmet, így nem csoda, ha mindent gyökeresen megváltoztatott a sherwoodi legendán. Az új Robin Hood nem könnyed kalandfilm laza humorral és perzselő szerelmi szállal, hanem igazi történelmi eposz, amely stílusában leginkább a Gladiátorhoz hasonlít. Itt is egy elszánt férfi küzd meg az elnyomó és hatalommániás uralkodóval, és még a film stílusa, sőt Russell Crowe frizurája is kísértetiesen hasonlít a Gladiátorban látottakra. Az új Robin Hood-film azt mutatja meg, hogyan született a hős, de sajnos ehhez túlságosan eltávolodott attól, amit a néző egy ilyen címmel futó mozitól elvár. Adjátok vissza nekem Kevin Costnert, még ha béna amerikai akcentusa is volt…

Csaba:

Russell Crowe nyilaitól ments meg Uram minket! Hétvégi moziajánlóAz eredeti felállás szerint egy olyan Robin Hood-film született volna, amelyben Nottingham bírájának szemszögéből láthatnánk a hőst, és a rendező mindkét főszerepet Russell Crowe-nak szánta. Sajnos ez a változat végül nem valósulhatott meg, de az új verzió sem kevésbé merész. Egy olyan Robin Hood-film, ami nem Robin Hood-film. A klasszikus erdei rablós történetből szinte semmi sem maradt. Végig azt nézhetjük, ahogy hősünk a király oldalán száll szembe a betolakodó franciákkal. A két és fél órás játékidőből másfél óra csak felvezetés az igazi történésekhez, így amikor igazán beindulna a történet, már rég elveszítettük az érdeklődésünket. Hiába Crowe karizmája, a mindig briliáns Cate Blanchett vagy a pompásan kivitelezett csatajelenetek, sajnos ebből az előzményből hiányzik valami. Legfőképp a feszültség, az izgalom és a Robin Hood-feeling.

Russell Crowe nyilaitól ments meg Uram minket! Hétvégi moziajánló

Rendezte: Ridley Scott
Szereplők: Russell Crowe, Cate Blanchett, Danny Huston, Mark Strong
Eredeti cím: Robin Hood
A film honlapja: www.robinhoodthemovie.com »
Forgalmazza: UIP-Duna Film

Értékelés: 2,5/5

 Rendészet, nyelvészet

Viki:

Russell Crowe nyilaitól ments meg Uram minket! Hétvégi moziajánlóNemrégiben egy Mundruczó Kornéllal készült interjúban olvastam, hogy a közép-kelet-európai térségből a világ mostanában csak a magyarokra és a románokra figyel oda, és ha valamire, a cannes-i résztvevő Mundruczó véleményére érdemes odafigyelni. A Rendészet, nyelvészet című román csoda megtekintéséhez hagyjuk a büfében a popcornt, hiszen a tátott szánkból úgyis kihullanának a szemek: Corneliu Porumboiu rendező filmjében látszólag nem történik semmi, de még a leghétköznapibb megmozdulások mögött is mindig komoly dráma rejtőzik. Ráérős tempójú, realista film a Rendészet, nyelvészet, amely egyszerre képes beszólni a bürokráciának, a buta és rugalmatlan rendőri jogszabályoknak és a társadalom egészének. Mindezt egy fiatal, kisvárosi rendőr történetén keresztül, aki nem akar börtönbe vetni egy tizenévest a könnyű drogok miatt, hogy ezzel elrontsa az egész életét.

Csaba:

Russell Crowe nyilaitól ments meg Uram minket! Hétvégi moziajánlóHa a társadalmi szerepvállalást nézzük, a román filmnek ma nincs párja a világon. Látszik, hogy minden mozijuk igazi szívügy, ami komoly szociális problémákat boncolgat. Az abortusz és az egészségügy szétcincálása után most a rendőrség csőlátása van soron, és a rendező mindezt egy fiatal zsaru (Dragoş Bucur csodálatos) kálváriáján keresztül meséli el. Porumboiu elképesztően lassú képsorai eleinte ugyan céltalannak tűnnek, de minden kép a főhős lelkivilágának megjelenítését szolgálja. A film végi vágás nélküli megbeszélés a rendőrfőnöknél a szótár használatával egyenesen mesteri, és ugyan nem történik semmi azonkívül, hogy három férfi beszélget, a vászon mégis szinte izzik a feszültségtől.

Russell Crowe nyilaitól ments meg Uram minket! Hétvégi moziajánló

Rendezte: Corneliu Porumboiu
Szereplők: Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Irina Saulescu
Eredeti cím: Politist, adjektiv
A film honlapja: www.ifcfilms.com/films/police-adjective »
Forgalmazza: Cirko Film

Értékelés: 5/5

 Hihetetlen utazás

Viki:

Russell Crowe nyilaitól ments meg Uram minket! Hétvégi moziajánlóA teknősnél cukibb állat nem nagyon létezik a világon, és ha még szőre is lenne, már rég lecseréltem volna a macskámat. Na jó, azt azért mégsem. A Hihetetlen utazás címe nem túloz: egy ál-cserepesteknős monumentális, veszélyekkel teli útját követhetjük végig a Golf-áramlat nyomában és azon is túl. A képek lenyűgözőek, a narráció okos és informatív, teknősünk pedig übercuki. Kell ennél több egy ideális természetfilmhez?


Csaba:

Russell Crowe nyilaitól ments meg Uram minket! Hétvégi moziajánlóA mai kameratechnológiával elképesztő képeket tudnak megmutatni a világból az elszánt dokumentumfilmesek. A teknőssereg kikelése a homokból a floridai tengerparton egyenesen a Ryan közlegény megmentésének nyitó képsorait idézi, és a gyönyörű óceáni képeken később is csak ámulunk és bámulunk. Kár, hogy a pazar képi világhoz nem tartozik más, csak sekélyes és szájbarágós mondanivaló arról, hogy az ember mindent tönkretesz. Ezt így túl sokszor hallottuk már.

Russell Crowe nyilaitól ments meg Uram minket! Hétvégi moziajánló

Rendezte: Nick Stringer
Eredeti cím: Turtle: The Incredible Journey
A film honlapja: www.saveourseas.com/turtlefilm »
Forgalmazza: Best Hollywood

Értékelés: 3/5

 További premierek a héten

Russell Crowe nyilaitól ments meg Uram minket! Hétvégi moziajánlóBudapest (színes, feliratos, magyar–brazil–portugál romantikus filmdráma)

Magyarországon forgott brazil film egy szellemíróról (olyan fickó, aki mások, főképp celebek nevében írja meg a könyveket), akinek a gépe kényszerleszállást hajt végre Magyarországon. A megromlott házasságú férfi beleszeret hazánkba, nem utolsósorban nyelvünknek (amelyet a film szerint még az ördög is tisztel), valamint a csábító Hámori Gabriellának köszönhetően. Szenvedélyes film, melyben kívülről láthatjuk magunkat.

Rendező: Walter Carvalho
Forgalmazza: Mozinet

Buddha elsüllyedt szégyenében (iráni dráma)

A szívszorító történet egy tündéri ötéves afgán kislányról szól, aki a felnőttek értetlenségével és közönyével dacolva el szeretne jutni az iskolába. Miután nagy nehézségek árán sikerül füzetet szereznie (toll helyett már csak az anyja rúzsára futja), újabb és újabb leküzdhetetlen akadályok tornyosulnak elé: alig talál el az iskolába, a tanárok elküldik, ráadásul hazafelé még a tálibosat játszó kisfiúk is megtámadják… Egyszerre bájosan kedves és keserű film egy világról, ahol se ötévesnek, se nőnek lenni nem jó, de talán érző, igaz embernek a legkevésbé. Legújabb filmjében az afganisztáni hazara kisebbség életébe nyújt bepillantást – akiket a Papírsárkányok című filmből ismerhetsz.

Russell Crowe nyilaitól ments meg Uram minket! Hétvégi moziajánló

Külön említésre méltó, hogy a rendezőnő tizenkilenc évesen forgatta ezt a filmet, de nyolcéves korában már három fesztiváldíjat nyert The Day My Aunt Was Ill című rövidfilmjével, amelyet a Locarnói Filmfesztiválon mutattak be.

Rendező: Hana Makhmalbaf
Eredeti cím: Buda as sharm foru rikht
Forgalmazó: Kapibara Film

Mozi.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top