Szabadidő

4×2 tipp, hová menekülj a nyúl elől

Miért töltenéd otthon a húsvétot? Ha nincs kedved tojást pingálni, vagy nem vágysz rá, hogy pacsulit szorongató, ismeretlen férfiak vegzáljanak, akkor csomagolj össze, és szökj el otthonról a háromnapos hétvégén!

 Bújj el vidéken!

Ha a falusi turizmust választod, nem biztos, hogy megúszod a locsolkodást, de talán autentikusabb élmény lesz, mint a városban maradni. Az biztos, hogy a falusi romantikával kombinált kikapcsolódás egy parasztházban igazi feltöltődést jelent. Országszerte rengeteg olyan aprócska település közül választhatsz, ahol csend és nyugalom van, neked csak annyi a dolgod, hogy a világtól elbújva gyönyörködj a tájban, a rügyet bontó növényekben, és maximálisan kiélvezd a környezetet és a pihenést.

4x2 tipp, hová menekülj a Nyúl elől

A mi két tippünk a húsvéti hétvégére:

1. A hegyek és erdők ölelésében fekvő Bogács – a Bükki Nemzeti Park közelében –, amelynek saját gyógyfürdője és horgásztava van. Innen pedig csak egy ugrás Mezőkövesd, ahol a hétvégén matyó húsvét zajlik (április 3–5.). Részletes program »

2. A nagy múltú Nagyvázsony a Balaton-felvidék szélén, ahol helyben a Kinizsi-vár, a Zichy-kastély és egy pálos kolostor romjai a fő látnivalók. A Vázsonyi-medencében és szomszédságában a kirándulások mellett lovas túrákra is bőven van lehetőség; itt található az ország egyik legkiemelkedőbb lovasklubja. Aki kíváncsi az elsősorban a Művészetek Völgye kapcsán ismert Kapolcsra és Taliándörögdre, az gyalog vagy lovon is felkeresheti ezeket a közeli falvakat, amelyek igazi arca ilyenkor mutatkozik meg.
További 5 romantikus célpont a Balatonnál »

Falusiturizmus.lap.hu »
www.falutur.hu »

 Ne legyél nyuszi!

Ha már nem bírsz magaddal a nagy kitavaszodásban, és kalandokra, adrenalinra, mozgásra vágysz, akkor több jó hírünk is van.

1. Az egyik, hogy a szomszédos országokban lassan beindul a raftingszezon, a túrákra kezdőket is mindig szívesen várnak. A túraszervezők merész húsvéti ajánlataiban  elsősorban Szlovénia és a Soča folyó szerepel, de a rafting és a canyoning mellé olyan extra kiegészítő programokat is be lehet szervezni, mint a sziklaugrás, a szalamandrales vagy egy-egy kalandos hegyi túra a Triglav Nemzeti Parkban (Kalandcentrum). Arra azonban itt semmiképp ne számíts, hogy elmarad a locsolkodás…

2. A másik jó hír, hogy igazán szép időt ígérnek a húsvéti hétvégére, vagyis ha úgy gondolod, hogy a vadvízhez még kicsit hűvös van, akkor is előszedheted a télre eltett biciklit, és nekivághatsz két keréken az ország legszebb tájainak. Három napba kényelmesen belefér több túra a Fertő tó vagy a Tisza-tó körül, de még a 200 kilométeres Balaton-kör is bőven bevállalható.

4x2 tipp, hová menekülj a Nyúl elől

 

Kerékpártúra.lap.hu »

Balatonikörút.hu »

www.balatontipp.hu »

Biciklitúrák a Tisza-tónál »

 Boros húsvétot!

4x2 tipp, hová menekülj a Nyúl elől Jókat enni és jókat inni jó társaságban – ez bármikor remek program, de húsvétkor még inkább, hiszen ez az ünnep egyben a nagyböjt végét is jelenti. Ebben az időszakban bármely borvidékre is látogatsz, biztos, hogy a szokottnál dúsabban terített asztal vár a kiváló borok mellett. Mi most Bólyt és Erdőbényét ajánljuk.

1. A baranyai Bólyban több mint 100 éves, eredendően bólyi német népszokás az úgynevezett Emmausz-járás. Húsvéthétfőn a délelőtti szabadtéri szentmise után a pincesoron folyik az ünneplés: a hagyomány szerint a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést körülölelő pincefaluba. A rendezvényhez, amely a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program regionális társprogramja, idén is kapcsolódnak zenés műsorok, kirakodóvásár, húsvéti játszóház és kézműves-foglalkozások.
Emmausz (április 5.) részletes program »

 

2. A Tokaj-hegyaljai borvidék mindig kiváló úti cél, ha jó borra vágyunk, és a húsvét sem kivétel ez alól. Az idei három nap csúcspontja a környéken ezúttal egy családi piknik lesz az Erdőbénye-ligetben sárgatúró-kóstolóval, receptversennyel, a helyi kézművesmesterek bemutatóival – bárányok és nyuszik között.

Kikeleti piknik (április 5., Erdőbénye-liget, 10.00–15.00), Erdőbényefesztivál.hu »

Bor.lap.hu »

 Külföld is belefér

 

4x2 tipp, hová menekülj a Nyúl elől

Húsvéti vásár a schönbrunni kastélyban »

Három szabadnap már elég hosszú ahhoz, hogy egy rövidebb külföldi utat is számításba vehess. Persze nem muszáj az összes ünnepnapot egy helyen töltened: ha bírod energiával, akár három országot is meglátogathatsz a három nap alatt. Nekünk két tippünk van húsvétra: a közeli Bécs és a nem túl messzi Krakkó.

1. A szomszédos Bécs vonattal és busszal is könnyen elérhető, egy napra is érdemes átruccanni. A laza városi séta során nehéz lesz kikerülni a hagyományos bécsi húsvéti vásárokat, de ez nem feltétlenül baj. Az egyik klasszikus vásár minden évben a barokk schönbrunni kastély előtt ver tanyát – egy óriási húsvéti tojással a bejáratnál, valamint kézművestermékekkel, húsvéti díszekkel, marcipánműhellyel és zenei programokkal.

 

4x2 tipp, hová menekülj a Nyúl elől

Nagyjából ugyanez a kínálat az Altwiener Ostermarkton (amelyet messziről fel lehet ismerni a 40 ezer tyúk-, fürj- és kacsatojásból összeállított tojáshegyről), valamint a hagyományos nagyböjti vásáron, a kalvarienbergi piacon.

2. Krakkó ugyan 400 kilométerre van Budapesttől, de az ott töltött három napért már bőven megéri ennyit utazni. Katolikus országként itt erősen élnek a húsvéti hagyományok, így érdekes lehet részt venni abban az ünnepi forgatagban, amelyben a szombat arról szól, hogy kiskosárban mindenki templomba viszi megáldatni az ételt, hogy aztán a csendesebb vasárnapot követően hétfőn elszabaduljon a hangulat, és álarcos felvonulók között hódoljanak kicsik és nagyok a Smigus Dyngus, a vízzel locsolkodás hagyományának. Hétfőn nem szabad kihagyni a vásárt a zwierzynieci Szent Norbert-kolostorban, a vártól alig félórányi sétára a folyó mentén, itt lengyel hímes tojásokból (pisanki) is bőven akad választék.
Krakkói városkalauz »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top