Szabadidő

Nem kellett Amélie: Oscar 10 legrosszabb döntése

Az amerikai filmakadémia több mint hatezer tagja köztudottan elég konzervatív nézeteket képvisel, így gyakran hajlamosak elmenni újító és/vagy zseniális mozik/alkotók vagy akár komplett irányzatok mellett a biztonsági játék kedvéért. Íme a legnagyobb tévedéseik!

1. A francia új hullám a hatvanas években teljesen felforgatta a filmművészetet, de Hollywoodban erről nem voltak hajlandóak tudomást venni. Az olyan alkotóknak, mint Truffaut, Godard, Rivette vagy Rohmer, esélyük sem volt a legjobb külföldi film díjára.

2. Az Amélie csodálatos élete helyett a bosnyák Senkiföldje nyerte a legjobb külföldi film Oscarját. A délszláv háború környékén egyértelműen politikai döntés született. Egyáltalán emlékszik még valaki a Senkiföldjére?

Audrey Tautou játsza a naív, fiatal párizsi lányt az Amélie csodálatos élete című filmben
Audrey Tautou játsza a naiv, fiatal párizsi lányt az
Amélie csodálatos élete című filmben

3. A minden ízében átütő erejű Harcosok klubja még csak Oscar-jelölésig sem jutott, de így volt ezzel David Fincher zseniális thrillere, a Hetedik is. Ha nem szalonképes a film műfaja, az akadémia gyomra nehezen veszi be.

4. Egészen 1991-ig kellett várnunk, hogy egy western nyerje a legjobb film Oscarját (Farkasokkal táncoló), mivel a legamerikaibb műfajra sokáig csak ponyvaként tekintettek. Így mentek el olyan nagyszerű alkotások mellett, mint a Hatos fogat, a Délidő, A jó, a rossz és a csúf vagy a Volt egyszer egy vadnyugat, és még sorolhatnánk.

Nem kellett Amélie: Oscar 10 legrosszabb döntéseMindent az Oscarról!
Készülj velünk a nagy sztárinvázióra! »
17 km vörös szőnyeg! »
Lopás, csalás, gyilkosság: Oscar 10 legkínosabb botránya »
Hujber Sandra Bullockot akarja »
Híres Oscar-estélyik, ahogy még sosem láttad őket »
Oscar 10 legmerészebb döntése »

5. Az alábbi rendezők sosem kaptak rendezői Oscart: Alfred Hitchcock, Quentin Tarantino, David Lynch, Jim Jarmusch, Tim Burton, Stanley Kubrick. No comment.

6. A 2001-es filmválasztékból a minden ízében jelentéktelen Egy csodálatos elme nyerte a fődíjat, üres kézzel hagyva a merész musicalnek számító Moulin Rouge-t vagy a fantasyzsánert divatba hozó A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetségét. Tévedésüket végül két év alatt beismerték: a Chicago és A Gyűrűk Ura – A király visszatér nyerték a következő Oscarokat.

7. Botrányos Jim Carrey teljes figyelmen kívül hagyása olyan alakításokkal a háta mögött, mint amit a Truman Show-ban, az Ember a Holdon-ban vagy az Egy makulátlan elme örök ragyogásában mutatott be. Még csak jelölést sem kapott.

Jim Carrey a The Truman Showban
Jim Carrey a The Truman Show-ban

8. Az alábbi színészlegendák még sosem kaptak Oscart: Johnny Depp, Robert Downey Jr., Bill Murray, Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Harvey Keitel.

9. Minden filmes iskolában beleverik a tanulókba, hogy Orson Welles Aranypolgára a világ egyik legjobb filmje, a filmakadémia szerint azonban a Hová lettél, drága völgyünk? érdemelte az Oscart. Az meg micsoda?

10. És valami egészen friss: a különcnek számító Mickey Rourke (A pankrátor) helyett Sean Penn vitte haza a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrot egy jellegtelen filmben (Milk) nyújtott korrekt alakításáért.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top