Szabadidő

Oscar 10 legmerészebb döntése

Oscarra többnyire a visszafogottság, az elegancia és a régi szabályok tisztelete jellemző, ám néha még a konzervatív filmakadémia is produkál meredek dolgokat. Nézzük a 10 legmerészebb húzást!

1. Elia Kazan életműdíja. A rendező a hidegháborús korszak hírhedt besúgója volt, amit sokan máig sem bocsátottak meg neki, így az életműdíj átadásakor sokan nemtetszésüknek adtak hangot.

2. 1958-ban még 20 perc volt hátra a show-ból, amikor az utolsó díjat is kiosztották, és a szervezők megkérték Jerry Lewis műsorvezetőt, hogy találjon ki valamit. A showman rögtönözni kezdett, de az NBC tévétársaság inkább lekeverte a produkciót, és egy pisztolyokról szóló dokumentumfilmet kezdett sugározni.

3. A horror- és thrillerzsánerektől látványosan irtózó filmakadémia az 1991-es választékból a nem kevés horrorelemet felvonultató thrillert, A bárányok hallgatnak-ot tartotta az év legjobbjának.

Oscar tíz legmerészebb döntése

4. A krimiket, gengszterfilmeket és film noirokat korábban kerülő filmakadémia 1971-ben egy merész nagyvárosi kriminek adta a szobrocskái javát, a Gene Hackman főszereplésével készült A francia kapcsolatnak. A stafétabotot egy évvel később A Keresztapa vette át tőle.

5. 1955-ben Irving Berling saját magának adhatta át a díjat a Fehér karácsony betétdalának, a White Christmasnak az elénekléséért. Hát nem pofátlanság?

6. Kevin O’Connell hangmérnököt (A szikla, Pókember 1–2.) volt pofájuk 19 alkalommal jelölni, de máig egyetlen díjat sem kapott. Ő az Oscar-díjak legnagyobb lúzere.

7. A legjobb betétdal Oscarját hagyományosan nyálas popballadák kapják, így egészen meglepő volt, amikor a 2003-as díjátadón Eminem vihette haza a szobrot a 8 mérföld betétdaláért, a Lose Yourselfért.

Eminem és Brittany Murphy a 8 mérföld című filmben
Eminem és Brittany Murphy a 8 mérföld című filmben

8. Amikor 2000-ben Warren Beatty megkapta az Irving Thalberg Memorial díjat, a színész 6 perces, dögunalmas köszönőbeszédet mondott, de egy életműdíjast még a gála producere sem mert lekeverni. Az eset után a köszönőbeszédek hosszát 45 másodpercben maximalizálták.

9. 1965-ben egyetlen amerikai színész sem került be a legjobb férfi főszereplő kategória jelöltjei közé.

10. 1977-ben a Fordulópont, 1985-ben pedig a Bíborszín című film alkotói mehettek haza szobor nélkül a gáláról. Mindkét alkotást 11 kategóriában jelölték. Legalább valami vigaszdíjat adhattak volna szerencsétleneknek.

Tipp: az Oscar-díj hivatalos weboldala: www.oscar.go.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top