Szabadidő

20 éves a Micsoda nő! 13 dolog, amit eddig nem tudtál róla

Julia Roberts mosolya a Valentin-napban is ugyanolyan, mint régen, így nehéz elhinni, hogy már 20 év telt el az egyik legsikeresebb romantikus vígjáték bemutatása óta. Az évforduló alkalmából összeszedtünk 13 izgalmas tényt, amit még nem tudhattál a filmről.

1. Richard Gere eredetileg egy Porschét vagy egy Ferrarit vezetett volna, de a két cég megijedt, amikor megtudta, hogy a film pozitív szereplőként ábrázol egy prostituáltat, és nem engedte, hogy terméke bújtatott reklámként megjelenjen az alkotásban. A Lotus cég már nem látta akadályát az üzletnek, ezért végül Gere egy Silver 1989.5 Esprit SE kocsival furikázik.

2. A film büdzséjével a gyártó Disney szokatlanul nagylelkű volt, hiszen nem volt felső határ, így a stáb keresztül-kasul bejárta Los Angelest, és stúdiók helyett nagyrészt eredeti helyszíneken (Ambassador Hotel, Regent Beverly Wilshire Hotel, Rodeo Drive) forgathattak. Garry Marshall rendezőt dicséri, hogy a költségvetés így sem ment tizennégymillió dollár fölé.

3.
Amikor Vivian és Edward megérkezik a penthouse-ba, a férfi ad a lánynak száz dollárt, amit ő a csizmájába csúsztat. Amikor nem sokkal később leveszi, a pénz már sehol…

20 éves a Micsoda nő! 13 dolog, amit eddig nem tudtál róla
20 éves a Micsoda nő! 13 dolog, amit eddig nem tudtál róla

4. A Micsoda nő két hatalmas világslágert adott a világnak (Roxette: It Must Have Been Love, Roy Orbinson: Oh, Pretty Woman), és a filmzene CD-je az 1990-es év egyik legsikeresebb lemeze volt.

5.
Garry Marshall később összevágott egy rendezői változatot a filmből, amelyben Edward és Vivian az első találkozásukkor jóval hosszabban beszélget, aztán Carlos, a strici üldözi a lányt a pénzéért, láthatunk egy hosszabb éttermi jelenetet, valamint egy meghosszabbított montázst arról, amikor Edward szabadságot vesz ki, hogy az egész napját együtt tölthesse a Viviannel.

6.
A hoteligazgatót játszó Hector Elizondo afféle kabalafigurája Garry Marshall rendezőnek, aki minden egyes filmjében talál neki szerepet.

20 éves a Micsoda nő! 13 dolog, amit eddig nem tudtál róla


7.
Amikor Edward operába viszi a lányt, egészen véletlenül épp a La Traviatát nézik meg, amely egy aranyszívű prostituáltról szól, akit egy jól szituált férfi ment meg.

20 éves a Micsoda nő! 13 dolog, amit eddig nem tudtál róla


8.
A film eredetileg a 3000 $ címet viselte, utalva az összegre, amit Gere fizet ki Julia Roberts figurájának.

9.
A Micsoda nő poszterén Julia Roberts testét lecserélték egy testdublőrére, de ami még ennél is szembetűnőbb, hogy míg a filmben Richard Gere hajszíne a védjegyének számító ősz, addig a poszteren sötétbarna hajszínnel pompázik.

20 éves a Micsoda nő! 13 dolog, amit eddig nem tudtál róla
20 éves a Micsoda nő! 13 dolog, amit eddig nem tudtál róla

 

10. Mivel a Disney sokáig ódzkodott attól, hogy a női főszerepet az akkoriban még alig ismert Julia Robertsnek adja, így Hollywood színésznőinek felénél megfordult a szövegkönyv, de a prostis tündérmese nem bizonyult túl kapósnak. A következő listában szereplő színésznők máig verhetik a fejüket a falba a mulasztásért: Molly Ringwald, Valeria Golino, Daryl Hannah, Jennifer Connelly, Sandra Bullock, Winona Ryder (őt a rendező találta túl fiatalnak), Jodie Foster, Kristin Davis, Uma Thurman, Sarah Jessica Parker, Brooke Shields (őt a rendező rúgta ki), Meg Ryan (őt akarta a Disney leginkább), Kim Basinger, Debra Winger, Geena Davis, Kelly McGillis, Elisabeth Shue, Diane Lane, Heather Locklear, Sharon Stone, Michelle Pfeiffer, Rosanna Arquette, és a sort még folytathatnánk.

20 éves a Micsoda nő! 13 dolog, amit eddig nem tudtál róla


11.
Richard Gere szerepe kevesebb sztárnál járt, de azért előtte megkínálták vele Sylvester Stallonét, John Travoltát, Al Pacinót, Christopher Reeve-et és Albert Brooksot is.

12.
A szexjelenet forgatásakor Julia Roberts annyira ideges volt, hogy az egyik ér jól láthatóan kidagadt a homlokán. A rendező bebújt közéjük az ágyba, és Richard Gere-rel együttes erővel masszírozták ki onnan a túlságosan is látszó erecskét.

13.
Mielőtt a Micsoda nő tündérmesévé vált, eredetileg egy sötét dráma lett volna a nyolcvanas évek végi prostituálthelyzetről Los Angelesben, ahol jóval kényesebb témákat is érinteni akartak. Vivian figurája például drogfüggő lett volna, és az Edwardhoz költözés egyik feltétele pont az volt, hogy addig le kell mondania az anyagról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top