Barangolás a Szilvaúton - mesés kirándulástipp a gasztronómia szerelmeseinek

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Ha szereted a gasztronómiai kiruccanásokat, és érdekelnek a hagyományokkal bíró hazai települések, akkor látogass el a Szilvaút hazájába, ahol mindezeket egyszerre élvezheted.
Írta: 2009. 09. 16. Szabadidő rovat 

Tájak, kultúrák felfedezésének egyik legjobb módja, ha megismerkedünk a vidék jellegzetes ételeivel, italaival, egyszóval összekötjük a kellemeset a hasznossal. Igazi gasztronómiai kavalkádban lehet részünk, ha ellátogatunk hazánk keleti szegletébe. S hogy miért is? Nos, az kiderül az alábbi összeállításból.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében terem a híres szatmári és beregi szilva, mely legendás helyet foglal el a vidék gasztronómiai hagyományaiban. Erre épül a 2001. évben alakult Szilva Út Egyesület elképzelése, melynek fő célkitűzése, hogy megismertesse a látogatókkal a vidék legjellegzetesebb gyümölcsét, a szilvát, és az ebből készített finomságokat, mint például a híres szatmári szilvapálinkát, a szilvalekvárt vagy éppenséggel a zamatos aszalt szilvát. A Szilvaút egyes állomásait végigjárva azonban nem csupán a szilvából készült ínyencségekkel ismerkedhetünk meg, hanem bepillantást nyerhetünk a szatmári és beregi látnivalókba is.

Barangolás a „Szilvaúton

 

A turisták két útvonal közül is választhatnak: az egyik a Kis szilvaút, mely Penyigétől Panyoláig tart, a másik a Nagy szilvaút, amely Vásárosnaményból indul, és ugyanoda is tér vissza, miközben tizenhat szatmár-beregi településen halad keresztül. Bármelyiket is járjuk be, egy biztos: az út során szerzett élményeket csak fokozzák az elfogyasztott pálinkák, lekvárok és a különféle ínyencfalatok, valamint a mindehhez társuló lenyűgöző természet, a helybéliek vendégszeretete pedig garantáltan visszacsábít minket erre a vidékre. Induljunk hát el a szilva útján, és ismerjük meg a vidék nevezetességeit, kóstoljunk bele a jellegzetes ízekbe! Az alábbi összeállítás csupán ízelítő a Szilvaút felfedezéséhez.

A Nagy szilvaút állomásai


A Nagyszilvaút állomásai:

Vásárosnamény–Tákos–Csaroda–Beregdaróc– Beregsurány–Márokpapi–Tarpa–Tivadar– (Fehérgyarmat)–Penyige–Túristvándi– Szatmárcseke–Tiszacsécse–Milota–Sonkád– Kölcse (Fehérgyarmat)–Panyola–(Olcsvaapáti– Olcsva, kompátkelés)–Vásárosnamény.

Vásárosnamény

A Nagy szilvaút első állomása a Bereg kapujaként ismert Vásárosnamény. A városka a körbejárható útvonal kiindulópontja és bázisa is egyben, ugyanakkor csillagtúraszerűen is érdemes innen naponta kirándulásokat tenni. A kisváros a Tisza, a Szamos és a Kraszna összefolyásánál, a Beregi-Tiszaháton található. Ajánlatos megtekinteni a Tomcsányi-kastélyba költözött Beregi Múzeum öntöttvas gyűjteményét. A városhoz csatolt Gergelyiugornya kedvelt üdülő- és fürdőhely, mely elsősorban az Atlantika Vízi Vidámpark miatt népszerű. Ha hűvösebb az idő, akkor az egész éven át nyitva tartó Szilva gyógy- és wellnessfürdő termálvizében és élménymedencéiben kereshetünk felüdülést.

Tákos

A település református temploma a környék talán legszebb műemléke. A híres, mezítlábas Notre-Dame-nak nevezett, 18. századi paticsfalas, zsindellyel fedett református templom Tákos középpontjában található. Az épületet 58 kazettából álló, virágdíszes famennyezete teszi egyedivé. A faluban található népművészeti emlékek, a beregi emberek vendégszeretete és a csodálatos természeti értékek évente több ezer turistát vonzanak a településre.

Mezítlábas Notre Dame, Tákos
Mezítlábas Notre-Dame, Tákos

 

Beregsurány

Ha Beregsurányban járunk, nem szabad kihagynunk a gótikus református templom és a tájház megtekintését. Az út mellett a gyönyörű Uray-kastély tűnik fel, melynek parkjában még ma is áll néhány 200 évnél is öregebb, ritkaságnak számító famatuzsálem (kocsányos tölgy és hársfa). A kastély ma a polgármesteri hivatalnak és a kultúrháznak ad otthont. A falu másik műemlékét, a Bay-kúriát szintén a főúton továbbhaladva láthatjuk.

Tarpa

A következő állomás Tarpa, a híres kuruc község. A település református temploma késő gótikus stílusban épült, impozáns belső terében értékes gótikus freskók díszlenek. Különleges műemlék a szárazmalom, amelyet érdemes belülről is megnézni. A hajdanán lóval mozgatott hatalmas, fából készült fogaskerék zsindelyes tető alatt található.

A híres tarpai szárazmalom
A híres tarpai szárazmalomA falu a beregi keresztszemes hímzés egyik központja, s mintái közül említést érdemel a „tarpai tulipános” és a „tarpai szegfűs”. A település ad helyet a nagy múltú szatmár-beregi szilvanapnak, melyet szeptember végén rendeznek meg. A rendezvényen megízlelhetjük a szilvából és a térség más tájjellegű terményeiből készült finomságokat, és természetesen a világhírű tarpai szilvapálinka is terítékre kerül.

Tivadar

Tarpától négy kilométerre délre található Tivadar, mely arany homokos tiszai strandjával a Bereg legszebb települései közé tartozik, és nyaranta a strandolni vágyók és vízitúrázók tömegeit vonzza. Keressük fel a töltés mellett található barokk stílusú református templomot, illetve az 1947-es tiszai árvíz 50. évfordulójára emelt árvízi emlékparkot.

Tivadar, Tisza-part
Tivadar, Tisza-part

 

A Kis szilvaút állomásai


A Kisszilvaút állomásai:

Penyige–Túristvándi–Szatmárcseke–Tiszacsécse– Milota–Sonkád–Kölcse (Fehérgyarmat)–Panyola.

Penyige

Az út Tivadar után Fehérgyarmaton keresztül Penyige irányába folytatódik. Akik szeretnének bepillantást nyerni a lekvárkészítés rejtelmeibe, azok mindenképpen látogassanak el a Lekváriumba, az ország első szilva- és lekvármúzeumába. A múzeumban lehetőségünk nyílik használat közben is megtekinteni a szilvatermesztéshez, valamint -feldolgozáshoz használt régi eszközöket, s ha kedvünk támad, még apró ajándéktárgyakat is vásárolhatunk.

Lekvárium
Lekvárium

 

A Lekvárium címe: Penyige, Kossuth u. 105.
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig, 9–17 óráig

Szatmárcseke

Szatmárcsekén megtekinthetjük Kölcsey Ferenc sírját a híres „csónakos” fejfás temetőben. A Kölcsey-kúria helyén álló művelődési házban emlékszobát rendeztek be a költő tiszteletére, ahol életét és munkásságát követhetjük nyomon.

A csónakos fejfás temető
A „csónakos” fejfás temető

 

Tiszacsécse

A települést Móricz Zsigmond tette híressé, Tiszacsécsén található ugyanis az író egykori szülőháza, ahol az életútját bemutató tárlatot tekinthetjük meg, s egyben bepillantást nyerhetünk a hajdani szegényparasztság életébe is. A ház udvarán Varga Imre egész alakos Móricz-szobra látható.

A Móricz-emlékház
A Móricz-emlékház

 

Milota

Utunk folytatásaként betérhetünk Milotára, ahol megnézhetjük a műemlék jellegű, 1772-ben, későbarokk stílusban épített református templomot. Szenteljünk néhány percet a templom mellett álló tornácos, rédelyes parókiaépületnek is, amely 1890-ben épült. A település világhírű terménye a vékony héjú, úgynevezett papírhéjú milotai dió. A dióbéllel töltött aszalt szilva és az éretlen dióból készült diólikőr igazi csemegének számít.

Panyola

Fehérgyarmaton keresztül jutunk el Panyolára, a három folyó – a Tisza, a Szamos és az Öreg-Túr – által határolt kedves kis faluba. Itt található a panyolai gyümölcsszeszfőzde, ahol megtekinthetjük a hagyományos kisüsti eljárással készült Panyolai Elixírt, az érlelt szatmári szilvapálinkát, valamint a főzde bejárása során megismerkedhetünk a kisüsti pálinkafőzési eljárással is. S hogy a torkunk se maradjon szárazon, kóstolhatunk is a zamatos nedűből, és ha elnyerte tetszésünket, vásárolhatunk is belőle.

Bővebb információ a Szilvaútról:

Szatmár-Beregi Szilva Út Egyesület
Cím:
4800 Vásárosnamény, Tamási Áron u. 1.
Tel.: 45/570-000

Honlap: www.szilvaut.hu »


 

Címkék: utazás, kirándulás
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom
Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Süssünk linzernyuszit!

Süssünk linzernyuszit!

Nyuszi alakú sütit készíteni jó mulatság, különösen...
Facebook lájkok száma
Húsvéti last minute édességek, falatkák

Húsvéti last minute édességek, falatkák

Könnyű elkészíteni, ráadásul remekül mutatnak az...
Facebook lájkok száma
Kiderült: Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergő Batizzal

Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergely Batizzal

A műsorvezetőnő kegyeiért küzdöttek meg egykor –...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Vekerdy: kell a házi feladat vagy sem?

Házi feladat

Mit kell csinálni a „nemszeretem” dolgokkal? Dr....
Facebook lájkok száma
Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Ausztráliai körútjuk során Sydney-ben a hercegi párt a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma40
Így még sosem láttad Angela Merkelt! – galéria

Így még sosem láttad Angela Merkelt!

Olaszországban nyaral a világ legbefolyásosabb...
Facebook lájkok száma
Uniós döntés: az akácon kívül mi van még veszélyben?

Uniós döntés: az akácon kívül mi van még veszélyben?

Szerdán megszavazta az Európai Parlament azt a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma9
Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Radics Jani az egykori X-Faktor-győztes, Oláh Gergő...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3
Böjtöltünk és túléltük – összegzés

Túléltük a böjtöt

Ahogy nagyjából egy hete írtuk, nagy, össznépi böjtbe...
Facebook lájkok száma
Ideális párosok a számmisztika szerint

Ideális párosok a számmisztika szerint

Lehetséges, hogy két ember azonnal egymásba szeret?...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja – videó

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja

Elszabadultak az indulatok a villában.
Facebook lájkok száma390 Hozzászólások száma7
Ide menj a családdal! – Mini-Magyarország Park Kisbéren

Ide menj a családdal! – Mini-Magyarország Park Kisbéren

Az egész család számára kiváló időtöltés
Facebook lájkok száma189
Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

A kerti törpék ideje már lejárt, de egy-egy színes...
Facebook lájkok száma150
Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

A WC-n töltött békés perceket sokat szeretik...
Facebook lájkok száma64 Hozzászólások száma4
Komoly kullancsinvázió várható

Komoly kullancsinvázió várható

Sajnos a kullancsokat idén is megkímélte a hideg tél,...
Facebook lájkok száma52 Hozzászólások száma7
3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

Gyors és környezetkímélő megoldás.
Facebook lájkok száma47
Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Sőt új munkahelyeket is létrehozna.
Facebook lájkok száma30 Hozzászólások száma72

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem