Barangolás a Szilvaúton - mesés kirándulástipp a gasztronómia szerelmeseinek

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Ha szereted a gasztronómiai kiruccanásokat, és érdekelnek a hagyományokkal bíró hazai települések, akkor látogass el a Szilvaút hazájába, ahol mindezeket egyszerre élvezheted.
Írta: 2009. 09. 16. Szabadidő rovat 

Tájak, kultúrák felfedezésének egyik legjobb módja, ha megismerkedünk a vidék jellegzetes ételeivel, italaival, egyszóval összekötjük a kellemeset a hasznossal. Igazi gasztronómiai kavalkádban lehet részünk, ha ellátogatunk hazánk keleti szegletébe. S hogy miért is? Nos, az kiderül az alábbi összeállításból.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében terem a híres szatmári és beregi szilva, mely legendás helyet foglal el a vidék gasztronómiai hagyományaiban. Erre épül a 2001. évben alakult Szilva Út Egyesület elképzelése, melynek fő célkitűzése, hogy megismertesse a látogatókkal a vidék legjellegzetesebb gyümölcsét, a szilvát, és az ebből készített finomságokat, mint például a híres szatmári szilvapálinkát, a szilvalekvárt vagy éppenséggel a zamatos aszalt szilvát. A Szilvaút egyes állomásait végigjárva azonban nem csupán a szilvából készült ínyencségekkel ismerkedhetünk meg, hanem bepillantást nyerhetünk a szatmári és beregi látnivalókba is.

Barangolás a „Szilvaúton

 

A turisták két útvonal közül is választhatnak: az egyik a Kis szilvaút, mely Penyigétől Panyoláig tart, a másik a Nagy szilvaút, amely Vásárosnaményból indul, és ugyanoda is tér vissza, miközben tizenhat szatmár-beregi településen halad keresztül. Bármelyiket is járjuk be, egy biztos: az út során szerzett élményeket csak fokozzák az elfogyasztott pálinkák, lekvárok és a különféle ínyencfalatok, valamint a mindehhez társuló lenyűgöző természet, a helybéliek vendégszeretete pedig garantáltan visszacsábít minket erre a vidékre. Induljunk hát el a szilva útján, és ismerjük meg a vidék nevezetességeit, kóstoljunk bele a jellegzetes ízekbe! Az alábbi összeállítás csupán ízelítő a Szilvaút felfedezéséhez.

A Nagy szilvaút állomásai


A Nagyszilvaút állomásai:

Vásárosnamény–Tákos–Csaroda–Beregdaróc– Beregsurány–Márokpapi–Tarpa–Tivadar– (Fehérgyarmat)–Penyige–Túristvándi– Szatmárcseke–Tiszacsécse–Milota–Sonkád– Kölcse (Fehérgyarmat)–Panyola–(Olcsvaapáti– Olcsva, kompátkelés)–Vásárosnamény.

Vásárosnamény

A Nagy szilvaút első állomása a Bereg kapujaként ismert Vásárosnamény. A városka a körbejárható útvonal kiindulópontja és bázisa is egyben, ugyanakkor csillagtúraszerűen is érdemes innen naponta kirándulásokat tenni. A kisváros a Tisza, a Szamos és a Kraszna összefolyásánál, a Beregi-Tiszaháton található. Ajánlatos megtekinteni a Tomcsányi-kastélyba költözött Beregi Múzeum öntöttvas gyűjteményét. A városhoz csatolt Gergelyiugornya kedvelt üdülő- és fürdőhely, mely elsősorban az Atlantika Vízi Vidámpark miatt népszerű. Ha hűvösebb az idő, akkor az egész éven át nyitva tartó Szilva gyógy- és wellnessfürdő termálvizében és élménymedencéiben kereshetünk felüdülést.

Tákos

A település református temploma a környék talán legszebb műemléke. A híres, mezítlábas Notre-Dame-nak nevezett, 18. századi paticsfalas, zsindellyel fedett református templom Tákos középpontjában található. Az épületet 58 kazettából álló, virágdíszes famennyezete teszi egyedivé. A faluban található népművészeti emlékek, a beregi emberek vendégszeretete és a csodálatos természeti értékek évente több ezer turistát vonzanak a településre.

Mezítlábas Notre Dame, Tákos
Mezítlábas Notre-Dame, Tákos

 

Beregsurány

Ha Beregsurányban járunk, nem szabad kihagynunk a gótikus református templom és a tájház megtekintését. Az út mellett a gyönyörű Uray-kastély tűnik fel, melynek parkjában még ma is áll néhány 200 évnél is öregebb, ritkaságnak számító famatuzsálem (kocsányos tölgy és hársfa). A kastély ma a polgármesteri hivatalnak és a kultúrháznak ad otthont. A falu másik műemlékét, a Bay-kúriát szintén a főúton továbbhaladva láthatjuk.

Tarpa

A következő állomás Tarpa, a híres kuruc község. A település református temploma késő gótikus stílusban épült, impozáns belső terében értékes gótikus freskók díszlenek. Különleges műemlék a szárazmalom, amelyet érdemes belülről is megnézni. A hajdanán lóval mozgatott hatalmas, fából készült fogaskerék zsindelyes tető alatt található.

A híres tarpai szárazmalom
A híres tarpai szárazmalomA falu a beregi keresztszemes hímzés egyik központja, s mintái közül említést érdemel a „tarpai tulipános” és a „tarpai szegfűs”. A település ad helyet a nagy múltú szatmár-beregi szilvanapnak, melyet szeptember végén rendeznek meg. A rendezvényen megízlelhetjük a szilvából és a térség más tájjellegű terményeiből készült finomságokat, és természetesen a világhírű tarpai szilvapálinka is terítékre kerül.

Tivadar

Tarpától négy kilométerre délre található Tivadar, mely arany homokos tiszai strandjával a Bereg legszebb települései közé tartozik, és nyaranta a strandolni vágyók és vízitúrázók tömegeit vonzza. Keressük fel a töltés mellett található barokk stílusú református templomot, illetve az 1947-es tiszai árvíz 50. évfordulójára emelt árvízi emlékparkot.

Tivadar, Tisza-part
Tivadar, Tisza-part

 

A Kis szilvaút állomásai


A Kisszilvaút állomásai:

Penyige–Túristvándi–Szatmárcseke–Tiszacsécse– Milota–Sonkád–Kölcse (Fehérgyarmat)–Panyola.

Penyige

Az út Tivadar után Fehérgyarmaton keresztül Penyige irányába folytatódik. Akik szeretnének bepillantást nyerni a lekvárkészítés rejtelmeibe, azok mindenképpen látogassanak el a Lekváriumba, az ország első szilva- és lekvármúzeumába. A múzeumban lehetőségünk nyílik használat közben is megtekinteni a szilvatermesztéshez, valamint -feldolgozáshoz használt régi eszközöket, s ha kedvünk támad, még apró ajándéktárgyakat is vásárolhatunk.

Lekvárium
Lekvárium

 

A Lekvárium címe: Penyige, Kossuth u. 105.
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig, 9–17 óráig

Szatmárcseke

Szatmárcsekén megtekinthetjük Kölcsey Ferenc sírját a híres „csónakos” fejfás temetőben. A Kölcsey-kúria helyén álló művelődési házban emlékszobát rendeztek be a költő tiszteletére, ahol életét és munkásságát követhetjük nyomon.

A csónakos fejfás temető
A „csónakos” fejfás temető

 

Tiszacsécse

A települést Móricz Zsigmond tette híressé, Tiszacsécsén található ugyanis az író egykori szülőháza, ahol az életútját bemutató tárlatot tekinthetjük meg, s egyben bepillantást nyerhetünk a hajdani szegényparasztság életébe is. A ház udvarán Varga Imre egész alakos Móricz-szobra látható.

A Móricz-emlékház
A Móricz-emlékház

 

Milota

Utunk folytatásaként betérhetünk Milotára, ahol megnézhetjük a műemlék jellegű, 1772-ben, későbarokk stílusban épített református templomot. Szenteljünk néhány percet a templom mellett álló tornácos, rédelyes parókiaépületnek is, amely 1890-ben épült. A település világhírű terménye a vékony héjú, úgynevezett papírhéjú milotai dió. A dióbéllel töltött aszalt szilva és az éretlen dióból készült diólikőr igazi csemegének számít.

Panyola

Fehérgyarmaton keresztül jutunk el Panyolára, a három folyó – a Tisza, a Szamos és az Öreg-Túr – által határolt kedves kis faluba. Itt található a panyolai gyümölcsszeszfőzde, ahol megtekinthetjük a hagyományos kisüsti eljárással készült Panyolai Elixírt, az érlelt szatmári szilvapálinkát, valamint a főzde bejárása során megismerkedhetünk a kisüsti pálinkafőzési eljárással is. S hogy a torkunk se maradjon szárazon, kóstolhatunk is a zamatos nedűből, és ha elnyerte tetszésünket, vásárolhatunk is belőle.

Bővebb információ a Szilvaútról:

Szatmár-Beregi Szilva Út Egyesület
Cím:
4800 Vásárosnamény, Tamási Áron u. 1.
Tel.: 45/570-000

Honlap: www.szilvaut.hu »


 

Címkék: utazás, kirándulás
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Címlapon

Legjobbak

Erős ellentét feszül Judy és férje között

Erős ellentét feszül Judy és férje között

Judy szeretne még egy babát, férje azonban erről...
Facebook lájkok száma
Visszavonul Kállay-Saunders András

Visszavonul Kállay-Saunders András

Kállay-Saunders András visszavonulót fúj, hogy...
Facebook lájkok száma
Szakított Charlotte és Simon?

Szakított Charlotte és Simon?

Egy neve elhallgatását kérő személy azt állítja, Simon...
Facebook lájkok száma
Keményen kiállt szerelméért Tóth Vera

Keményen kiállt szerelméért Tóth Vera

Van, akinek nem tetszik Tóth Vera és szerelme...
Facebook lájkok száma
Halálosan megfenyegették Sebestyén Balázst

Halálosan megfenyegették Sebestyén Balázst

Sebestyén Balázst egyre inkább zavarja mindenre...
Facebook lájkok száma
Papírba csomagolva tovább friss marad a gyümölcs

Papírba csomagolva tovább friss marad a gyümölcs

Gyógynövényekkel átitatott papírra téve akár négyszer...
Facebook lájkok száma
Meseházikók, amelyekben tényleg laknak

Meseházikók, amelyekben tényleg laknak

Bájos kis házikók az erdőben, vagy éppen a mezőn. És...
Facebook lájkok száma
A nélkülözhetetlen D-vitamin

A nélkülözhetetlen D-vitamin

A vitaminok fontosságával a legtöbben tisztában...
Facebook lájkok száma
Káprázatos kacatok a kertben

Káprázatos kacatok a kertben

Hulladékból mentett tárgyakkal szépen színesíthetők a...
Facebook lájkok száma
Vigyázat, mérgező! – veszélyes dísznövények

Vigyázat, mérgező!

Némelyik dísznövény nemcsak szép, de veszélyes is....
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Utoljára csókoltak – a legemberibb pillanatok a múlt századból

Utoljára csókoltak - a legemberibb pillanatok a múlt századból

Szerelmüktől búcsúzó katonák, a nagy beállítás közben...
Facebook lájkok száma1892
„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

150 kutatóból mindössze 9 nő
Facebook lájkok száma236
Budapesti rúdtánckörkép

Budapesti rúdtánckörkép

Kik járnak rúdtáncolni?
Facebook lájkok száma218 Hozzászólások száma3
Egyenjogúság otthon (is) – házimunka egyenlő arányban a férfiakkal?

Házimunka egyenlő arányban

„Amíg otthon nem tekinted magad egyenlőnek, a...
Facebook lájkok száma164 Hozzászólások száma56

Fertőzött tarja a Tescóban

Baktériumot találtak benne, az áruházlánc az ominózus...
Facebook lájkok száma163
Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Egy újabb bizonyíték arra, hogy igenis vannak még...
Facebook lájkok száma151
Fergeteges tánccal vezették le a vagány nagyik a futóversenyt – videó

Tánccal vezették le a nagyik a futóversenyt – videó

Élni tudni kell... és ők tudnak.
Facebook lájkok száma143 Hozzászólások száma3
Szívszaggató videó: élete legnehezebb döntése várt a kismamára

Szívszaggató videó: egy kismama legnehezebb döntése

Könnyfakasztó történet egy erős nőről.
Facebook lájkok száma131

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem