Szabadidő

7 bámulatos vízesés, amit látnod kell

Félelmetes erővel robajló óriások, lenyűgözően szép, égből hulló fátylak. Nincs is más hozzájuk fogható, ennyi ellentmondással bíró természeti szépség. Íme néhány a világ legizgalmasabb vízesései közül!
Angel-vízesés (Salto Angel), Venezuela

A világ legmagasabb vízesése Venezuela keleti részén, a Canaima Nemzeti Park területén található. A vízesés az Auyan-Tepuy nevű magaslatról zuhan alá a Churun folyóból az Ördög-szurdokba. A csodás, semmihez sem fogható természeti szépséget Jimmy Angel, az első világháborúban szolgált amerikai pilóta fedezte fel 1935-ben, a mesebeli aranyhegy keresése közben. A szikla lábánál mélyen kimosott teknőben gyűlik össze az égből hullott csapadék, és komótosan folyik tovább. A nemzeti park lagúnája felé eső oldalon található a Campamento Canaima nevű őserdei szálló, ahol repülős és terepjárós kirándulásokat, illetve kenus vízi utakat és gyalogtúrákat szerveznek a vízesés lábához.

A vízesés magassága: 979 méter
Szélessége: 107 méter

7 bámulatos vízesés, amit látnod kell

 

Iguazú-vízesés (Iguaçu), Brazília, Argentína

A dél-amerikai kontinens egyik leglátogatottabb természeti látnivalója a Brazília és Argentína határán lezúduló Iguazú-vízesés. A hatalmas zuhatag az Iguazú folyón található, ott, ahol Brazília felől az Iguazú folyó beletorkollik az Argentína felől érkező Paraná folyóba. A vízesés mintegy 300 különálló, szigetecskékkel és sziklakiszögellésekkel szabdalt zuhogóból és kisebb vízesésből áll, melyek közül a legmagasabb az Union, ahol a víz a látványos Ördögtorok-szakadékba zuhan. Az argentin oldalon a látogatók vízpermet áztatta varázslatos ösvényeken járva vághatnak át a buján zöldellő trópusi őserdőn, hogy aztán közvetlenül a vízesés mellől vagy fölül csodálják meg a bámulatba ejtő természeti jelenséget. A világ legszélesebb vízesésének grandiózus látványa az argentin és brazil oldalról egyformán élvezhető, de ha személyesen is meg szeretnénk győződni róla, hogy honnan szebb a látvány, akkor üljünk fel a két part között közlekedő kompjáratra, és vegyük szemügyre mindkét oldalról.

7 bámulatos vízesés, amit látnod kell

Az Iguazú-vízesés elragadó, zubogó víztömegének védelmére 1934-ben nemzeti parkká nyilvánították a brazil határ közelében elterülő sűrű dzsungelt, mely számos veszélyeztetett madárfaj lakhelye. Időközben az UNESCO, felismerve a terület értékét, felvette a világörökségi listájára. A vízesés neve az itt élő őslakos guarani indiánoktól származik, eredeti, törzsi neve annyit jelent: „nagy víz”.

A vízesés magassága: 82 méter
Szélessége: 2,7 kilométer

Niagara-vízesés, USA, Kanada

Ugyan sem magasságban, sem vízhozamban nem ez a legnagyobb vízesés, az kétségtelen, hogy a legismertebb és legnépszerűbb úti célok között foglal helyet a Niagara-vízesés (az őslakosok nyelvén mennydörgő robaj). A Kecske-szigeten (Goat Island) húzódik az USA és Kanada közti határ. A sziget maga a vízesést tápláló Niagara folyót is két ágra osztja, a két szomszédos ország között megosztva ezzel a lenyűgöző természeti csodát, amelyből a kanadaiaknak 790 méter, azaz kétszer annyi jut a vízesés szélességéből, mint Amerikának. A vízesést szigetek szabdalják három szakaszra: az amerikai oldalon az Amerikai-vízesésre és annak kisebb részére, a Menyasszonyi fátyol zuhatagra, valamint a kanadai oldalon alázúduló Lópatkó-zuhatagra, mely egyben a legfőbb turistaattrakció is.

7 bámulatos vízesés, amit látnod kell

A káprázatos természeti csodát évente látogatók milliói keresik fel, a nászutasok körében pedig kiváltképp népszerű úti céllá nőtte ki magát. A vízesés hagyományos s egyik legjobb megtekintési módja a Köd Leánya (Maid of the Mist) nevű sétahajó fedélzetén tett kirándulás. A kirándulóhajó a kíváncsi turistákat egészen a robajló vízesés lábáig szállítja, így jó szolgálatot tesz az esőkabát, itt ugyanis nem ússzuk meg száraz bőrrel. Hasonlóan nedves túrában lehet része annak, aki az „Utazás a vízesés mögött” utat választja. A séta során a meredek sziklafalak oldalában kiépített kanyargós ösvényen keresztül pillanthatunk be a vízesés mögé, és a vízfüggöny mögül vehetjük szemügyre a természeti csodát. A Skylon-torony 160 méter magas kilátójából és annak 360 fokban körbeforduló étterméből akár este is gyönyörködhetünk a kivilágított vízesés látványában.

Akárhonnan is szemléljük a vízesést, egy biztos, a legizgalmasabb kilátást a kanadai oldal nyújtja, ráadásul a programlehetőségek is gazdagabbak ezen a térfélen. Számtalan mulató, étterem és elegáns szálloda várja a látogatókat.

A vízesés magassága: 51 méter
Szélessége: 1203 méter

Viktória-vízesés, Zambia, Zimbabwe

Zambia és Zimbabwe osztozik Afrika egyik legnépszerűbb turisztikai attrakcióján, a Viktória-vízesésen, mely a hasonló nevű nemzeti park területén található. A Zambézi folyó táplálta vízesés, mely 100 méter magasból, fülsiketítő robajjal zuhog a feneketlen mélybe, már 64 kilométeres távolságból látható. A vízesést különálló zuhatagokra (Ördög vízesése, Központi-zuhatag, Lópatkó-zuhatag, Szivárvány-zuhatag és Keleti-zuhatag) osztják a meredek sziklák és a kiemelkedő szigetek. Ha igazán kíváncsiak vagyunk a vízesés lenyűgöző léptékeire, akkor mindenképpen repülőről érdemes a látványosságot megcsodálni. A vakmerő pilóták rémisztő és egyben felemelő élménnyel gazdagítanak bennünket, de a jól kiépített sziklasétányokon akár gyalogosan is körbejárhatjuk a több részre szakadozó sziklaíveket.
Ha van elég kalandvágy bennünk, akkor nevezzünk be egy vadvízi evezésre, vagy akár bungee jumpingolhatunk is a folyó fölött átívelő hídról. A környéken élő bennszülött törzs tagjai „Moszi-oa-Tunyá”-nak, azaz „mennydörgő füst”-nek nevezték el a természeti jelenséget, mely 1989 óta a világörökség része.

A vízesés magassága: 110 méter
Szélessége: 1,7 kilométer

7 bámulatos vízesés, amit látnod kell

Nem kell azonban kontinenseket átszelni ahhoz, hogy csodás természeti jelenségekre leljünk, Európán belül is akad hely bőven, ahol gyönyörködhetünk a vízesések magával ragadó látványban. Mi most hármat ragadtunk ki közülük.

Krimmler-vízesés, Ausztria

Európa legnagyobb vízesése – egyben Ausztria legkiemelkedőbb természeti látványossága – 380 méter magasságból, három lépcsőn keresztül zuhan a mélybe. A háromlépcsős vízesés a Hohe Tauern Nemzeti Park területén fekvő, barátságos hegyi falu, Krimml közelében fekszik, melynek csodás látványa nyáron tömegével vonzza a turistákat. A vízesés mellett 4 kilométer hosszú, jól kiépített túraösvény vezet végig, ahonnan közelről szemlélődhetünk a lenyűgöző zuhatagban. Télen a Krimml falu fölötti lejtők sítereppé alakulnak át, a vízesés pedig mozdulatlan, vastag, csillogó jégpáncéllá változik. A Krimmli-vízesés bejáratánál található a WunderWasserWelt tematikus park, ahol megtudhatjuk, hogy mi mindenre is képes a víz.

7 bámulatos vízesés, amit látnod kell

 

Cirque de Gavarnie, Franciaország

A Franciaország és Spanyolország között húzódó Pireneusok, pontosabban a Pireneusok Nemzeti Park (Parc National des Pyrénées) területén található az 1365 méter magasan fekvő Gavarnie nevű település, ahonnan egyórányira található a híres Cirque de Gavarnie-nak nevezett látványos, természet alkotta sziklaamfiteátrum, ahova gyalog vagy szamárháton juthatunk el. Franciaország és egyben egész Európa leghosszabb és leglenyűgözőbb látványt nyújtó vízesése található itt, mely 3000 méter magas függőleges sziklafalak gyűrűjében, 240 méter magasról zuhog alá a völgybe.

Fotó: Sz.Zs.
Fotó: Sz. Zs.

 

Savica-vízesés (Slap Savica), Szlovénia

A Triglav Nemzeti Park területén elterülő Bohinji-tó felett gyönyörű, magas vízesés zubog alá. A tó északnyugati sarkában, a csaknem függőleges és több száz méteres Komma-szikla oldalából tör elő a bővizű forrás, mely tulajdonképpen a Száva egyik forrása. A kis folyócska ezt követően pár kilométer után belefolyik a Bohinji-tóba, ahonnét feldúsulva folytatja tovább az útját Sava Bohinjka néven. A vízeséshez a Bohinji-tó nyugati sarkában fekvő picinyke zsákfaluból, Ukancból juthatunk el a Savica-vízesés parkolójáig, ahonnan egy jó félórás, meredek lépcsőkkel teletűzdelt gyalogúton érjük el a vízesésre néző kis pihenőt.

7 bámulatos vízesés, amit látnod kell

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top