Szabadidő

6+1 lélegzetelállító szökőkút – képekkel

Nemcsak hűsítő enyhülést hoznak a nyári kánikulában, de szemkápráztató turistalátványosságok is egyben. Összegyűjtöttük a világ legszebb szökőkútjait!
Trevi-kút (Fontana di Trevi), Róma

Róma a szökőkutak hazája, s aki a forró római éjszakában felfrissülést keres, mindenekelőtt a Trevi-kútban lelheti meg, mely Fellini Az édes élet című filmjének egyik jelenetével, Anita Ekberg fürdőzésével vált világhírűvé. Róma legnagyobb szökőkútja – 26 méter magas és 20 méter széles – a Piazza Fontana di Trevin, Róma egyik legismertebb, legvonzóbb terecskéjén található. A Nicoló Salvi által tervezett csodálatos barokk szökőkút 1762-ben készült. A középen álló Neptunus harci szekerét egy vad és egy szelíd tengeri ló vontatja, melyek a tenger változó hangulatait jelképezik. A szökőkút látványa főleg sötétedés után varázslatos – a romantikus lelkűek ilyenkor keressék fel, hiszen az éjszakai megvilágításban a barokk szoboregyüttes minden apró szépsége feltárul a kíváncsi szemek előtt. A tiszta, zöldeskéken csillogó víztükör alján apró pénzdarabok csillognak, ami annak a hiedelemnek köszönhető, mely szerint a kútba dobott pénzérmékkel bizton megválthatjuk visszatérésünket az Örök Városba.

5+1 lélegzetelállító szökőkút

 

 Fountain of Wealth, Szingapúr

Az 1995-ben megépített Fountain of Wealth a világ legnagyobb szökőkútja – hatalmas méreteivel nem véletlenül került bele a Guinness-rekordok könyvébe. Különlegessége abban rejlik, hogy a szingapúri Suntec City bevásárlóközpont része, talapzata a föld alatt található. A 66 méter magas monumentális alkotás bronzból készült, területe több mint 1600 négyzetméter, körgyűrűjét négy tartóoszlop emeli magasba. Esténként lézershow és élő zene fokozza a hangulatot.

6+1 lélegzetelállító szökőkút - képekkel

Bővebb információ »

Nagy vízi zenés játék, Versailles, Párizs

Akik szeretnék a zenét, a természetet és egy csodálatos kastély kertjének szépségeit egyszerre élvezni, azok számára kihagyhatatlan látnivalónak ígérkezik a versailles-i kastély nagy vízi zenés játéka. A látogatók szökőkutakat csodálhatnak meg, ahol a víz a zene ritmusára mozog, játszik, s különleges hangtechnika teszi még felejthetetlenebbé az élményt.

Idén a zenét a Talents Lyriques csoport előadásában Christophe Rousset vezényletében hallgathatjuk meg. Óránként 4500 köbméter vizet használnak a játékokhoz.

5+1 lélegzetelállító szökőkút

 

Időpont: 2009. április 4-től október 25-ig. Minden szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapokon 11-től 12 óráig és 15.30-tól 17 óráig. A megváltott jeggyel 18.30-ig lehet a kertben tartózkodni.

Belépőjegyárak:
• Teljes ár: 8 euró
• Kedvezményes ár: 6 euró (18 év alatt, diák, 30 főnél nagyobb csoport számára)

Bővebb információ »

 

Jet d’Eau, Genf


A szökőkutakért rajongóknak egyszer az életben feltétlenül érdemes megnézniük Genf városának egyik leghíresebb látnivalóját, a Jet d’Eau nevet viselő kutat, amely a Genfi-tó (Lac Léman) déli partjának mólójánál található.

5+1 lélegzetelállító szökőkút

 

A tóba épített szökőkút az évek során Genf szimbólumává nőtte ki magát, mely körülbelül 140 méter magas vízoszlopával tör az ég felé, lenyűgöző látvánnyal kecsegtetve a látogatókat. A ma már látványosságszámba menő szökőkutat eredetileg nem a turisták kedvéért találták ki a genfiek a 19. század végén, hanem voltaképp egy ipari (vízügyi) szükséglétesítmény volt, amely a vízművek és a vízvezeték-hálózat terhermentesítését szolgálta. Ma már motorok vezérlik, melyek mintegy 500 liter vizet mozgatnak meg másodpercenként.

Mágikus szökőkút (Font Mágica), Barcelona

Barcelonát a történelmi múltra visszatekintő gótikus belvárosa és a 20. században épült városnegyedek (melyeket Gaudí és egyéb neves építészek alkotásai gazdagítanak) Európa egyik legérdekesebb városává teszik. Esti sétánk során nem szabad kihagynunk a városközponthoz közeli látványosságot, a Montjuic-hegyen elhelyezkedő Font Mágicát. Menjünk fel, és élvezzük az ámulatba ejtő, rafináltan megvilágított, zenével kísért, táncoló szökőkútrendszer mesés hang- és fényshow-ját a Spanyol téren (Plaça d’ Espanya). A táncoló, zenélő szökőkút a zene ütemére változtatja színeit, és formáit, miközben más-más zenét játszanak a klasszikustól kezdve a modern, kortárs zenéig. A lenyűgöző show mintegy negyedórán át szegezi szemünket az ugráló vízsugarakra, s ha pont lemaradnánk a kezdésről, akkor se csüggedjünk, hiszen 15 perc szünet után az egész újrakezdődik. A szökőkút az 1929-es barcelonai világkiállításra épült, majd az 1992-es olimpiai játékok alkalmából jelentős felújításokon esett át. A fantasztikus látvány ráadásul ingyenes, így semmiképp se hagyjuk ki, ha erre járunk.

5+1 lélegzetelállító szökőkút

 

Peterhof Palace, Szentpétervár

Peterhof – vagy másképpen a Nyári Palota – a legrégibb és a leglenyűgözőbb valamennyi pétervári uralkodói rezidencia közül. Peterhof minden tekintetben méltó vetélytársa a francia rezidenciának – parkokkal, kastélyokkal, szökőkutakkal, medencékkel, kertekkel ékesített kis ékszerdoboz. Amerre csak nézünk, mindenhol víz folyik, a palota alatt található például a nagy vízesés, amely immár Peterhof szimbóluma lett. Vize egy nagy márványmedencébe ömlik, mielőtt egy csatornán át a tengerbe folyna. A remekművet mintegy 64 szökőkút vize táplálja, és mintegy 200 darab aranyozott és egyéb szobor díszíti. A 64 szökőkút együttesében található a Sámson-kút is, ahol az oroszlánok torkából 20 méter magasra lövell fel a víz.

 

5+1 lélegzetelállító szökőkút

 

Bellagio Hotel, Las Vegas

A Bellagio, az impozáns olasz palota – melyet az azonos nevű, Como-tó melletti legendás szálló alapján építettek meg – egyedülálló jelenség a feltűnést kereső Las Vegas neondzsungelében. A több mint ezer vízsugárból, zenére koreografált táncoló szökőkút egy 32 000 négyzetméteres tó közepén nyűgözi le a szemlélődőt. A szálloda előterében működő grandiózus látványosság ingyenes, semmiképp ne hagyjuk ki.

5+1 lélegzetelállító szökőkút

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top