Szabadidő

A Körös-Maros Nemzeti Park felfedezésre váró csodái – 5+1 tipp

Családi hétvégék, biciklitúrák, madármegfigyelés, csónakos kirándulások – ezt kínálja a Körös–Maros Nemzeti Park. A temérdek látnivaló közül ajánlunk most néhányat.
Wenckheim-kastély (Fotó: Boldog Gusztáv)
Wenckheim-kastély (Fotó: Boldog Gusztáv)

Ha imádjuk a biciklitúrákat, de a meredek emelkedőktől szívesen megkímélnénk magunkat, ha szeretünk gyönyörködni az óriási madárcsapatok látványában, ha a nagyváros őrült forgataga után szívesen pihentetnénk a szemünket a puszták végtelenjén, ha elepedünk egy lelket megnyugtató sétáért egy csöndes holtág partján, netán egy ódon kastély óriás fái között, akkor a Körös–Maros Nemzeti Park a legideálisabb célpont számunkra.

1. Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt 1875–1879 között gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina építtette Ybl Miklós tervei alapján. A neoreneszánsz-eklektikus épületet sokan az Alföld egyik legszebb kastélyának tartják. Az épületben többek között kápolnát, ebédlőt, télikertet, női zeneszalont, könyvtárat alakítottak ki; ma már sajnos csak ez utóbbi látogatható. Különleges élményt nyújt azonban a kastélyhoz tartozó 23 hektáros park hatalmas platánfáival és kocsányos tölgyeivel. A kastély előtt franciakertet alakítottak ki formára vágott bukszusokból és tiszafákból, körülötte pedig angolkert terül el. A parkban érdemes egy kellemes sétát tenni, megcsodálva a mesterséges kis tavat, a romantikus hidakat és szökőkutakat.

A parktól nem messze, a kígyósi Nagyerdőben található a Körös–Maros Nemzeti Park Kígyósi tanösvénye. Önállóan vagy igény esetén kísérővel is bejárható. Bejelentkezés a 30/475-1786 telefonszámon.

Programok:
• Pünkösdi hosszú hétvége Réhelyben, 2009. május 30. – június 1.
• Kékvércse-gyülekező hosszú hétvége Réhelyben, 2009. augusztus 20–23. (ragadozómadár-bemutató, csillagászati megfigyelés).
Bővebb információ: 66/483-083, 30/445-2409

2. Dévaványai–Ecsegi-puszták

Dévaványa–Ecsegfalva térségének kiemelkedő természeti értéke a túzok, mely Európa legnagyobb testű madara. Közép-Európa legjelentősebb állományának védelme érdekében itt hozták létre 1979-ben a túzokrezervátumot.

A nemzeti park a természeti értékek és az itt folyó természetvédelmi munka bemutatásának céljából alakította ki a Réhelyi Látogatóközpontot, ahol természetvédelmi kiállítás kapott helyet, de szálláslehetőség is van, és szakvezetés is kérhető. A tanyaközpont jellegű majorban régi magyar háziállatokkal – például szürke marhával és a rackajuhval is találkozhatunk. A Dévaványai–Ecsegi-pusztákon kerékpáros túrákra is van lehetőség, kerékpárt a látogatóközpontban is bérelhetünk.

Réhelyi Látogatóközpont (Fotó: Széll Antal)
Réhelyi Látogatóközpont (Fotó: Széll Antal)
Programok:
Kócsaglesen – természetvédelmi családi hétvége, 2009. május 30. – június 1.
Vándorút előtt – természetvédelmi családi hétvége, 2009. augusztus 20–23.
Kisvátyoni Tanösvény (Fotó: Sallainé Kapocsi Judit)
Kisvátyoni tanösvény
(Fotó: Sallainé Kapocsi Judit)

3. Kis-Sárrét

A biharugrai halastavak 1600 hektáros vízfelületükkel jelenleg az ország második legnagyobb mesterséges halastórendszerét alkotják. A tavak felbecsülhetetlen értékét a gazdag madárvilág képviseli. A terület 1997 óta a Nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében, közismert nevén a ramsari egyezményben is szerepel. A halastavak madárvilága az év minden szakában kínál látnivalót, de különösen a vonulási időszakokban, amikor különféle récék és ludak többezres csapatai pihennek meg itt végső úti céljuk felé repülve.

Biharugrán rendszeres vendég a halászsas, a rétisasok, és különös értéket képvisel a kanalasgémtelep. A Bihari Madárvártán családi hétvégékkel várják a természetkedvelő turistákat. Előzetes bejelentkezéssel a Kisvátyoni tanösvényen igény szerint vezetett túrára is indulhatunk.

4. Csolt Monostor Középkori Romkert és Történelmi Kiállítóhely

Vésztő közelében, a Holt-Sebes-Körös partján található egy különleges történelmi emlékhely, ahol a 11–12. századi, Vatától származó Csolt nemzetség monostorának maradványai láthatók. A régészeti ásatások során nemcsak a monostor romjai, de egy, az újkőkor óta folyamatosan lakott település kultúrája is feltárult. De nemcsak Mágor-puszta kultúrtörténeti emlékei érdekesek, a terület természeti értékei is megérnek egy túrát. A Vésztő–Mágor Történelmi Emlékhelytől indulva akár csónakból, akár a településen átvezető jelzett kéktúra útvonaláról a Holt-Sebes-Körös élővilágával is megismerkedhetünk. Az alföldi kéktúra útvonala egyébként Szarvas–Dévaványa–Vésztő–Biharugra-útvonalon, a leghíresebb nevezetességek érintésével szeli át a megyét.
Bővebb információ: Csolt Monostor Középkori Romkert és Történelmi Kiállítóhely, 5530 Vésztő, Mágori-domb, tel.: 66/477-148, 66/477-033, 66/477-037
További infók »


Kardoskúti Fehér-tó (Fotó: Dr. Hanyecz Katalin)
Kardoskúti Fehér-tó (Fotó: dr. Hanyecz Katalin)

5. Kardoskúti Fehér-tó

A kardoskúti Fehér-tó a Dél-Tiszántúl legértékesebb, időszakos vízállású szikes tava, mely számos madárfaj költő- és átvonulóhelye. A szikes tó 1979 óta a ramsari egyezmény hatálya alá tartozik.

A pihenő madarak nyugalmának megőrzése érdekében a Fehér-tóhoz csak a nemzeti park igazgatóságának engedélyével, szakvezető kíséretében lehet eljutni. De a tó, az út mellett épített kilátókból is különleges élményt nyújt, a Pusztaközpontban pedig behatóbban is megismerkedhetünk a Fehér-tó életével, anélkül, hogy az élővilág nyugalmát megzavarnánk. Október és november különösen mozgalmas a tó életében, hisz ekkor érkeznek meg szokásos pihenőhelyükre a vonuló darvak és vadludak. Ezekre az alkalmakra szakemberek vezetésével madármegfigyeléseket is szerveznek.
Bővebb információ: 68/429-262, 30/475-1776

További információkat a Körös–Maros Nemzeti Park igazgatóságának elérhetőségein keresztül kérhettek:

5540 Szarvas, Anna liget 1.
Tel.: 66/313-855; fax: 66/311-658
E-mail: kmnp@kmnp.hu
A Körös–Maros Nemzeti Park honlapja »

 

A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság székháza (Fotó: Gergely Attiláné)

A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság székháza (Fotó: Gergely Attiláné)


Programok a KMNP Körösvölgyi Látogatóközpontban:

• A Dél-Tiszántúl természeti értékeit bemutató állandó kiállítás mellett áprilistól június végéig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeum Jégkorszak című kiállítása.
• Május 2., szombat: Fülemülék Éjszakája – éjféli túra az Anna-ligetben.
• Május 7., csütörtök: madárlesen az Anna-ligetben, madárgyűrűzés és madárismereti bemutató.
• Június 27., szombat: magyar nemzeti parkok hete, Szent Iván éjjele, hagyományok, népszokások, hiedelmek, csillagászati megfigyelés.

+1: Szarvasi Arborétum

Az arborétum nem képezi a nemzeti park részét, de ha Szarvason járunk, mindenképpen tegyünk egy sétát a város határában található parkban.

Az arborétumban ma öt gyűjtemény található, mintegy 1600 fa- és cserjefajjal, köztük olyan fákkal, mint például a mamut- és páfrányfenyők, de él itt mintegy 30-féle orgona, japánakácok, számtalan fenyőféle vagy a tavasszal virágpompába öltözött tulipánfa. Az arborétum egész évben látogatható.

Az arborétum kikötőjéből rendszeresen sétahajó indul a Holt-Körösön, ahonnan jó néhány látványosság is szemügyre vehető. Ilyen például a történelmi Magyarország közepét jelző emlékmű, a Bolza-kastély vagy a gyönyörű mocsári ciprusok.

A Pepi-kerttel szomszédos Anna-ligetben található a Körös–Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Látogatóközpontja, ahol kerékpárt is bérelhetünk, s kijelölt útvonalon kellemes túrákat tehetünk a Körös árterében.
Bővebb információk az arborétummal kapcsolatban:
www.pepikert.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top