Szabadidő

Elkezdődött a Francia Filmnapok

Idén már 13. alkalommal csemegézhetünk a legfrissebb francia filmtermés színe-javából a Francia Filmnapok keretében.

Az idei a tizenharmadik év, hogy a hagyományoknak megfelelően április közepén megrendezik a Francia Filmnapokat. Debrecen az első helyszín, majd a főváros mellett Szegeden, Pécsett, Miskolcon, Győrött, Szolnokon, Egerben és Kecskeméten nézheti meg a közönség premier előtt a legfrissebb francia filmtermés legjavát.

Elkezdődött a Francia Filmnapok

 

A Francia Filmnapok célja, hogy ízelítőt adjon a későbbiekben, az év során, Magyarországon mozikba kerülő francia filmekből, s azokat egy-egy vetítés erejéig premier előtt bemutassa a közönségnek. A rendezvény mindig az alkotók – rendezők és színművészek – személyes kíséretében mutatja be a legkülönbözőbb stílusú és műfajú friss francia filmeket.

Az idei filmnapok kínálatban szerepel A provence-i fűszeres című, bukolikus bájával magával ragadó romantikus történet. Az osztály című dráma – mely tavaly elnyerte az Arany Pálmát, és idén Oscar-díjra is jelölték – egy olyan iskolában játszódik, ahol szinte minden diák különféle nemzetiségű, és hátrányos helyzetű családból jött. A külvárosi mulató című zenés film a harmincas évek Párizsába viszi a nézőt, s különlegessége, hogy az idősödő Pierre Richard is feltűnik benne, ezúttal komoly szerepben.

A Provence-i Fűszeres
A provence-i fűszeres

 

Idén láthatjuk majd a vásznon a két Depardieu gyereket: a nemrégiben elhunyt Guillaume hajléktalant alakít egyik utolsó filmjében, a Versailles című keserédes történetben, Julie pedig a második világháborúban játszódó Kémnők című filmben jelenik meg, melynek női főszereplője Sophie Marceau.

Guillaume Depardieu a Versailles-ban
Guillaume Depardieu a Versailles-ban

Dany Boon írta és rendezte minden idők legfergetegesebb francia vígjátékát – mely Franciaországban a valaha volt legnézettebb film is egyben –, az Isten hozott az Isten háta mögött-et, melyben a nagy nevettető szerepel is. Kristin Scott Thomas Philippe Claudel megindító filmjében, az Oly sokáig szerettelek-ben Juliette-et alakítja, aki 15 év börtön után talál vissza családjához, végezetül a tavalyi siker után idén is lepereg majd egy rövidfilm-összeállítás, melyben többek között szerepel Jeanne Moreau, egy meteorit sújtotta rajzfilmember, és két polip is…

Isten hozott az Isten háta mögött!
Isten hozott az Isten háta mögött

 

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal futnak majd, s aki három jegyet vásárol, a harmadikat – és minden továbbit – harminc százalék kedvezménnyel veheti át.

Budapesten idén is a Corvin Budapest Filmpalota ad otthont a Francia Filmnapoknak, míg április 19–29. között az Örökmozgó Filmmúzeum Az új Éva című klasszikus válogatással hódol a francia színésznők előtt. Olyan legendás művésznők filmjei nézhetők majd meg, mint Marion Cotillard, Karin Viard, Vanessa Paradis, Audrey Tautou, Charlotte Gainsbourg vagy Juliette Binoche.

Időpont: 2009. április 16–19. (Budapest), április 15–26. (vidék)
Helyszín:
budapesti és vidéki mozik
Bővebb információ: www.franciafilmnapok.hu »


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top