Szabadidő

5 lenyűgöző kiállítás, amit látnod kell

Igazán páratlan élménnyel kecsegtetnek az alábbi nagyszabású kiállítások: szkíta aranykincsek, predátorok, szecessziós műremekek, húsvéti óriástojások csábítanak múzeumi kiruccanásra.
Húsvét – Kiállítás és tavaszköszöntő játék
Magyar Mezőgazdasági Múzeum

5 lenyűgöző kiállítás, amit látnod kell
Óriástojások

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum idén is folytatja az előző évek hagyományait, és különleges húsvéti kiállítással és tavaszköszöntő játékkal várja a látogatókat. A csaknem 600 négyzetméteren elterülő interaktív tárlat idei vezérmotívuma az élővilág. A szervezők megpróbálnak a természet néhány szögletébe bevilágítani, annak rejtett titkairól tájékoztatni, miközben játékosan tehetjük próbára és bővíthetjük tudásunkat. Annak pedig, aki a szellemi akadályverseny állomásait is végigjárja, kis ajándékkal kedveskednek.

Emellett természetesen megismerkedhetünk a húsvét történetével és hagyományőrző szokásaival, valódi díszített és óriási hímes tojásokban gyönyörködhetünk. Neves népművészek – fafaragó, kosárfonó, csuhéfonó, tojáshímző és -patkoló, mézeskalács-készítő, lószőrékszer-készítő – legszebb munkáit csodálhatjuk, melyek készítését a helyszínen is megfigyelhetjük. Idén is látható továbbá a szemet gyönyörködtető virágkiállítás, ahol a tavasz kedvelt növényeiből csodálhatunk meg egy válogatást, továbbá szemezgethetünk a húsvéti portékák és a tavaszi növények vásárán.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, XIV. kerület, Városliget, Vajdahunyad vára
A kiállítás megtekinthető:
2009. március 21. – április 19.
Nyitva tartás: naponta 10-től 17 óráig, hétfő szünnap. 2008. április 13-án (húsvéthétfő) nyitva!
Belépőjegyárak (a belépőjegy a vár egész területére érvényes):
• felnőtt: 850 Ft
• gyermek és nyugdíjas: 750 Ft
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum honlapja: www.mezogazdasagimuzeum.hu »

A nő dicsérete – Alfons Mucha, a szecesszió cseh mestere
Szépművészeti Múzeum

Alfons Mucha életművének kiemelkedő alkotásait mutatja be a Szépművészeti Múzeum március 20-án nyílt kiállítása. A nő dicsérete című tárlat a szecesszió egyik legismertebb mesterének párizsi, amerikai és cseh korszakából származó műveit tárja a látogatók elé. A több mint 100 plakátot, rajzot, festményt és fényképet bemutató kiállítást június 7-ig láthatja a nagyközönség.

Alfons Mucha: A gyümölcs, 1897 (Színes litográfia, Prágai Iparművészeti Múzeum)
Alfons Mucha: A gyümölcs, 1897 (színes
litográfia, Prágai Iparművészeti Múzeum)

 

Helyszín: Szépművészeti Múzeum, 1146 Budapest, Dózsa György út 41.
A kiállítás megtekinthető: 2009. március 20. – június 7.
A kiállítás megtekinthető: kedd–vasárnap: 10.00–18.00 (pénztár: 10.00–17.00).
Belépőjegy:
• teljes árú: 2400 Ft, elővételben: 2000 Ft
• kedvezményes: 1200 Ft, elővételben: 1000 Ft
A Szépművészeti Múzeum honlapja: www.szepmuveszeti.hu »

Szkíta aranykincsek
Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum nemrég megnyílt időszaki kiállításán a szkíta kultúra legfontosabb állomásait tekinthetjük meg.

A szkíták a Kr. e. 8. században új lovas-nomád népként vonták uralmuk alá az eurázsiai sztyeppét. Országuk központja a Kárpátok, a Fekete-tenger és a Kaukázus által határolt terület volt. Nem hoztak létre egységes birodalmat, lazán kapcsolódó törzsek szövetségét alkották. Fejedelmeik sírja fölé hatalmas, kurgánnak nevezett sírhalmokat emeltek, a halottakat pedig csodálatos aranytárgyakkal együtt temették el.

Pegazus Rhyton, Kr.e.5. sz.második fele (Keleti Művészetek Állami Múzeuma, Moszkva Fotó: Jevgenij Zseltov)
Pegazus-rhyton, Kr. e. 5. sz. második fele (Keleti Művészetek Állami Múzeuma,
Moszkva, fotó: Jevgenyij Zseltov)

A tárlaton a kurgánok ékszer-, ruházat- és fegyverleletei mellett a titokzatos ókori nép két kontinenst összekötő kulturális és gazdasági kapcsolataival is megismerkedhetünk, és megcsodálhatjuk a korszak kiemelkedő színvonalú nemesfémművességének mintegy ezer alkotását: német, orosz, román, ukrán múzeumokból érkező műtárgyak mellett a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményének remekeit is.

Szarvasfej. Kr.e. 4. század első fele (Keleti Népek Művészetének Állami Múzeuma, Moszkva Fotó: Jevgenij Zseltov)
Szarvasfej, Kr. e. 4. század első fele (Keleti Népek Művészetének Állami Múzeuma,
Moszkva, fotó: Jevgenyij Zseltov)

 

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16., 2. emelet
A kiállítás megtekinthető: 2009. március 25. – május 31.
A kiállítás jegyárai:
• felnőtt: 2000 Ft
• diák, nyugdíjas: 1000 Ft
A kiállítás honlapja: www.szkitak.hu »

Predátorok – Interaktív kiállítás a ragadozók titokzatos világáról
Magyar Természettudományi Múzeum

Nem szűkölködik látványelemekben a Magyar Természettudományi Múzeum legújabb interaktív kiállítása, mely azzal a céllal jött létre, hogy közelebb hozza a ragadozók titokzatos világát, eloszlassa a bennünk élő tévhiteket, félelmeket arról, hogy a ragadozó életmódú fajok vérengző vadállatok lennének. Számos, a múzeum gyűjteményeiben található ragadozóval találkozhatunk, ha a tárlatot végigjárjuk, továbbá megismerhetjük zsákmányszerzési technikáik változatosságát, megtudhatjuk, hogyan kutatják fel a prédát, milyen eszközöket és milyen trükköket vetnek be a sikeres vadászat érdekében. A kiállítás óriási, mozgó-mozgatható modelljei és az interaktív játékok segítségével rengeteg izgalmas kérdésre kaphatunk választ, így például arra is, hogy hogyan szövi hálóját a pók, hogyan csap le áldozatára a kobra, vagy hogy miért csíkos a tigris és pöttyös a jaguár.

 

Vajon túlélhető a krokodil harapása? A kiállításon kiderül!
Vajon túlélhető a krokodil harapása? A kiállításon kiderül!

 

Extra tipp: családi hétvégék a predátorok között
A predátorok jegyében rendezett családi hétvégéken a látogatók személyesen találkozhatnak a téma szakértőivel: zoológusokkal, botanikusokkal, a pókok, a hüllők, a madarak és a kétéltűek szakértőivel. Amíg a felnőttek és a nagyobb gyerekek beszélgetések, interaktív bemutatók során a legavatottabb szakemberektől értesülhetnek a legújabb kutatási eredményekről, elméletekről, a család fiatalabb tagjai kézműves-foglalkozáson vehetnek részt.
A részvétel ingyenes. Időpontok: április 4., június 6., szeptember 12., október 3.

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, 1083 Budapest, Ludovika tér 2–6.
A kiállítás megtekinthető: 2009. március 18. – november 23.
Nyitva tartás: 10–18 óráig, szünnap: kedd
Belépőjegy:
• felnőtt: 1400 Ft
• diák (6–26 év): 750 Ft
A múzeum honlapja: www.mttm.hu »

Mi Vida – Menny és pokol
Műcsarnok

A spanyolországi MUSAC – Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León – Európa egyik legizgalmasabb 21. századi nemzetközi kortárs művészeti gyűjteménye. Ebből a kollekcióból nyílt nagyszabású nemzetközi válogatás Mi Vida – Menny és pokol címen a Műcsarnokban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Ez a különleges és felkavaró, 36 művész közel 100 alkotását bemutató, a Műcsarnok egész épületét betöltő kiállítás újabb bizonyítéka kíván lenni annak, hogy az új évezred művészete szerethető és élvezhető. A kiállító művészek között a kortárs művészet olyan, immár világhírű alkotói is szerepelnek, mint Marina Abramović, Candice Breitz, Thomas Hirschhorn, Jesper Just, Muntean–Rosenblum, Julian Opie, Pipilotti Rist vagy Joana Vasconcelos.

 

Ryan McGinley: Dakota Hair, 2004, színes fotó; a MUSAC jóvoltából
Ryan McGinley: Dakota Hair, 2004, színes fotó; a MUSAC jóvoltából

 

Helyszín: Műcsarnok, 1146 Budapest, Dózsa György út 37.
A kiállítás megtekinthető: 2009. március 28. – május 17., hétfő kivételével naponta 10–18 óráig, csütörtökön 12–20 óráig.
Belépőjegy: 1200 Ft
A Műcsarnok honlapja: www.mucsarnok.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top