Szabadidő

Tokaji Tavasz – tippek egy mámoros hosszú hétvégéhez

Ha Tokaj, akkor bor – ez nem is kérdés. A kérdés inkább az, hogy mi mást lehet arrafelé csinálni a borozáson kívül? Eláruljuk: egyre több mindent.

Tokaj-Hegyalján ősidőktől kezdve folyik a szőlőművelés, és nagyjából ugyanilyen régóta ejtik útba a térséget a bor szerelmesei. Hogy akkoriban milyen fogadtatás, szállás és ellátás jutott a borbarátnak, azt nem tudom, de 5-10-15 évvel ezelőtt még komoly kalandtúrát jelentett egy tokaji látogatás. Ma már más a helyzet.

Új kezdet

Ezt a környéket a természet teljes erőbedobással borvidéknek teremtette. A lejtők tökéletes fekvésűek, a vulkanikus talaj kellőképp gazdag, és a klíma is pont megfelelő ahhoz, hogy a helyi fákból készült hordókban, speciális nemes penészek közreműködésével létrejöjjön a varázslat, a tokaji bor, amelyet messze földön is ismernek.

Tokaji Tavasz - tippek hosszú hétvégéhez

 

Sokáig elég volt a nemes nedű vonzereje ahhoz, hogy bevállaljuk a teljes bizonytalanságot: mert ha végre elvergődtünk valahogy Tokajig, csak az ösztöneinkre bízhattuk magukat. Semmi nem segített a pinceválasztásban, szállásokban sem igazán bővelkedett a környék, és a borozáson kívül sok mindent nem lehetett csinálni, legfeljebb megmártózni a Tisza és a Bodrog összefolyásában. Idővel aztán elkényelmesedtünk annyira, hogy kicsit sajnálkozva bár, de elmaradoztunk a vidékről, a tokaji bort meg megvettük a boltban.

Szerencsére a környék a világörökségi cím elnyerését követően pályázati forrásból egyre több kulturális-turisztikai beruházást tudott megvalósítani, és ha kis lépésekben is, de érezhetően fejlődésnek indult. Ráadásul időközben egymásra talált egy maroknyi nagyon lelkes, a térségbe nem titkoltan szerelmes szakember, akik elhatározták, hogy újra vonzóvá teszik a vendégek számára Tokaj-Hegyalját, és összefogásra bírták az addig külön utakat járó szolgáltatókat.

Madártávlatból...
Madártávlatból…

 

Szemnek s szájnak ingere

Hogy tetszik az, hogy szürkemarha-bélszín tokaji sajttal sütve, diófelfújttal, balzsamecet-eszenciás szőlőraguval? Esetleg a libamájpástétom hagymalekvárral, borzselével és brióssal? Vagy a kéksajt körtekompóttal? Az ilyen finom falatok teljesen szokványos alkotóelemei egy-egy tokaji borvacsorának. Az öt-hat – hasonlóan különleges – étekből álló vacsorák igazi gasztronómiai kompozíciók: minden fogáshoz a hozzá leginkább illő bort szolgálják fel, a megfelelő évjáratból és pincészetből.

Libamáj terrine
Libamájterrine

A Tokaji Tavasz keretében is számos étterem kínál ilyen borvacsorát, és tapasztalatból mondhatom, hogy érdemes kipróbálni; egyébként aki most látogat el Tokajba, az az elsők között ízlelheti meg Hegyalja 2008-as új borait is. Természetesen a „szimplább” borkóstolókhoz és borbemutatókhoz kínált házi tepertőkrém, házi sajt, füstölt hús és májpástétom sem megvetendő; egy-egy ilyen kóstolón ráadásul igen sok érdekesség kiderül a pince titkairól, az egzotikus nevű Botrytis szerepéről, a borkészítésről és a borkultúráról is; sőt sok helyütt lehetőség van a szőlőbirtok bejárására is.

Borkóstoló
Borkóstoló

 

Na de mi alapján lehet eldönteni, hogy Erdőbényén a Béres-birtokot vagy Mezőzomboron a Disznókő-birtokot, esetleg Tokajban a Hímesudvart vagy a Benkő Borházat, netán valami egészen mást válasszunk? Utazás kapcsán ritkán szoktam ilyet mondani, de ezúttal bátran megteszem: nyugodtan forduljon mindenki (akár helyben, akár előzetesen) a tokaji Tourinform-irodához, ahol az egyéni igények alapján is tudnak programokat, pincészeteket vagy épp szállásokat ajánlani.

Borpince, Béres-birtok
Borpince, Béres-birtok

 

További információk:
www.tokajitavasz.hu »
www.tokaj-turizmus.hu »
www.tokaji-borut.hu »

A pincéken túl

Már a nevek is meseszerűek, hát még a környék! Szegilong, Makkoshotyka, Legyesbénye és Golop csak néhány a borvidékhez tartozó települések közül, ahová jólesik ellátogatni két borozás között – vagy épp a borozás és a kirándulás kedvéért. Szegilongon például kemencében sült kenyérlángossal várja vendégeit a tájház, Erdőbényén fény derül a hordókészítés és szerencsés esetben a kádártánc titkaira, májustól júliusig pedig a Nagy-Kopaszon igazi orchidearitkaságokat is meg lehet lesni.

Melegebb időben mindenképp érdemes csónakba vagy kenuba ülni: a Bodrog-ártér igazi különlegesség, túlcsordulóan gazdag élővilággal; megfelelő vízállás esetén konkrétan a fák között, buja dzsungelben lehet evezni.

A kultúrára szomjazókat most már Tokaj legújabb büszkesége, a nemrégiben átadott Paulay Ede Színház is várja, amely saját társulat híján vendégelőadásoknak, koncerteknek és egyéb programoknak ad helyet – állítólag egyre többen vannak, akik kifejezetten egy-egy ilyen este kedvéért utaznak Tokajba, majd maradnak is pár napot.

Ha úgy döntesz, hogy ennyi jó mellett megérdemelsz még egy kis extra kényeztetést is, akkor jó szívvel ajánlom Tarcalon az Andrássy Kúriát. Aki az igazán meghitt hangulatú, gyönyörűen kialakított, és minden jóval felszerelt wellnessrészlegben egy vinoterápiás kezelésre is benevez, az a saját bőrén tapasztalhatja meg, hogy a tokaji szőlő nem csak belsőleg alkalmazva lehet csodaszer.

Tokaji Tavasz - tippek hosszú hétvégéhez

 

Három kedvenc szállásunk Tokaj-Hegyalján

Bártfay Udvarház***
Tállyán, Európa mértani középpontjában áll a családias hangulatú szálló, kemencével fűthető reggelizővel, szabadtéri tűzrakó hellyel, egyszerűbb wellness-szolgáltatásokkal; a remek konyhájú Oroszlános borvendéglő szomszédságában.
www.bartfayudvarhaz.hu »

Andrássy Kúria Hotel Wine & Spa****
A tarcali négycsillagos szállodához saját szőlőbirtok és pincészet is tartozik, a wellnessrészleg mellett igazi különlegesség a kandallós szivarszoba és a télikert.
www.andrassy.hu »

Andrássy Kúria
Andrássy Kúria


Magita Hotel***

Erdőbényén a hajdani csendőrlaktanyából átalakított, barátságos szállodában pezsgőfürdős szabadtéri úszómedence, szauna és bowlingpálya is a vendégek rendelkezésére áll.
www.hotel-magita.hu »

+1 szállástipp:
Tarcal – Gróf Degenfeld Kastélyszálló****
A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok parkjának közepén, festői környezetben, öreg fák között találod az egykori kúriából kialakított négycsillagos kastélyszállót. Az antik bútorok, régi festmények 19. századi miliőt idéznek fel, a kastélyszálló pinceborozója pedig ideális helyszín a szőlőbirtok kitűnő borainak kóstolásához. Az úszómedence, a szauna, a fitneszterem, a teniszpályák további remek kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak.
www.hotelgrofdegenfeld.hu »

Gróf Degenfeld Kastélyszálló
Gróf Degenfeld Kastélyszálló

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top