Szabadidő

7 szuper karácsonyi vásár Bécsben

Már kigyúltak a fények Bécs leghíresebb karácsonyi vásárának, a Christkindlmarktnak a fenyőfáján. Ilyenkor, november vége felé azonban sorra nyitják meg kapuikat a karácsonyi vásárok az osztrák fővárosban.
Christkindlmarkt

Évente mintegy hárommillió osztrák és külföldi látogatót vonz a városháza előtt található Christkindlmarkt, amely nélkül már elképzelhetetlen a karácsonyvárás Bécsben.

Az Európa leggyermekközpontúbb karácsonyi vására címért méltán versengő bécsi „Adventi varázslat” minden évben változatos programokat kínál a kicsiknek. Van mennyei postahivatal, ringlispíl, bábszínház, Jézuska-műhely, és egy igazi Jézuskával is lehet találkozni, akit minden évben a bécsi lányok közül választanak ki közönségszavazással.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt változatos kulináris élvezeteket kínál a városháza előtti téren felállított 140 stand. Az evés-ivás mellett a kitartóan keresgélők a család minden tagja számára találhatnak ajándékot a mandula, mézeskalács és puncs illatába burkolózó vásárban.

A Christkindlmarkt hagyományos elemeihez tartozik a hétvégeken az adventi éneklés, a betlehemkiállítás, a toronyzene vagy a városháza melletti park meseszerűen feldíszített fái, amelyek alatt andalogva nem nehéz egy időre megfeledkezni a mindennapok rohanásáról.


Christkindlmarktbécsi karácsonyi vásár
Helyszín:
1., Rathausplatz
Időpont: 2008. november 15. – 2008. december 24.
Bővebb információ: www.christkindlmarkt.at »

Karácsonyi falu

Egy egész karácsonyi falu várja az érdeklődőket a Kunsthistorisches és a Naturhistorisches Museum között. Itt a hagyományos kézművesportékák mellett rendhagyó ajándékok között válogathatunk. Fúvósok, toronyzene és gospelkórusok teszik teljessé a hangulatot.

Weihnachtsdorf – karácsonyi falu
Helyszín:
1., Maria-Theresien-Platz
Időpont: 2008. november 19. – december 24.
Bővebb információ: www.weihnachtsdorf.at »

Karácsonyi vásár a schönbrunni kastélyban

A schönbrunni kastély díszudvarán felállított karácsonyi vásárt ajánljuk azoknak, akik szívesen visszacsöppennének egy kicsit a Monarchia idejébe. Itt a hagyományos fa- és bádogjátékok mellett szalmából, üvegből és filcből készült karácsonyfadíszek vagy kézzel készített kerámiák és gyertyák közül lehet válogatni. A standoknál bécsi és különböző osztrák specialitásokat kínálnak, szomjoltóként pedig számos fantáziadús alkohol- és cukormentes puncskreáció vagy tea közül is lehet választani.


Karácsonyi vásár a schönbrunni kastélyban, Schönbrunn
Helyszín: 13., Schönbrunner Schlossstrasse (Ehrenhof des Schlosses Schönbrunn)
Időpont: 2008. november 22. – december 26.
Bővebb információ: www.weihnachtsmarkt.co.at »

Cobenzli karácsonyi vásár

 

A Wienerwaldhoz tartozó dombon, a Cobenzlen a karácsonyi vásár középpontjában a környezettudatosság áll, nem véletlenül lett természetesen karácsony a mottója. Az ínyencek piacán az osztrák régiók specialitásai és biotermékek között válogathatnak a tudatos vásárlók. A kínálatot puncs, sült gesztenye, mézeskalács és helyben termesztett bécsi bor teszi teljessé.

A környezetbarát ajándékok mellett mindjárt a környezetbarát csomagolóanyagot is megvehetik az érdeklődők. Gazdag programkínálat várja a gyerekeket is, akik a kekszsütés mellett például korcsolyázhatnak vagy kirándulhatnak is a közeli parasztudvarra.

Landgut Cobenzl – cobenzli karácsonyi vásár
Helyszín: 19., Cobenzl (megközelíthető a 38A busszal és az U4-es metróval Heiligenstadttól)
Időpont: 2008. november 29. – december 21., szombat–vasárnap
Bővebb információ: www.natuerlich.wien.at »

Spittelbergi karácsonyi vásár

Egyik stand a másikat éri a karácsonyi vásáron a 70-es években revitalizált Spittelberg kanyargós utcácskáin. A főleg kézművesek és művészek lakta biedermeier városrész adventi vásárának választéka hűen tükrözi a lakók foglalkozását. Akad itt kézzel készített csokoládé, szőrme, bőráru, agyagedény, tűzzománc és ezüst ékszer vagy fafaragás.

Weihnachtsmarkt am Spittelberg – spittelbergi karácsonyi vásár
Helyszín: 7., Spittelberggasse
Időpont: 2008. november 15. – 2008. december 23.
Bővebb információ: www.spittelberg.at »

Altwiener Christkindlmarkt

Kizárólag osztrák kézművesek által előállított portékát találhatunk az Altwiener Christkindlmarkton, amelyet 1987-ben rendeztek meg először a Freyungon, hogy ellenpéldát állítsanak a fogyasztói társadalom térhódításának. A standoknál üvegárut, karácsonyfadíszeket, fonott és faragott kosarakat és ládikákat, főzött szappanokat, ékszereket és ruhaneműket kínálnak. A programot népzene, bábjáték és adventi koszorú készítése egészíti ki. Egyre több turista fedezi fel magának a különleges hangulatú karácsonyi vásárt.

Altwiener Christkindlmarkt
Helyszín: Freyung
Időpont: 2008. november 21. – december 23.
Bővebb információ: www.altwiener-markt.at »

Tél a múzeumnegyedben

Üdítő változatosságot jelent a hagyományos karácsonyi vásárok puncs- és fahéjillatú mesevilágával szemben a MuseumsQuartier „Winter im MQ” programsorozata. Fényjáték, curlingpálya, autóverseny és DJ-k várják azokat, akik egy kicsit más karácsonyi hangulatot szeretnének. A nyáron kényelmes utcabútorként funkcionáló betonelemeket ilyenkor különleges finomságokat rejtő jégpalotává állítják össze. Az MQ boltjában pedig már október vége óta széles választékát kínálják a formabontó karácsonyfadíszeknek és ajándékoknak. A rendhagyó dolgokat kedvelők itt pimasz feliratokkal ellátott karácsonyi gömbök, söralátétek, nyuszi alakú gyertyák, mécsesek, angyalok vagy bohókás medálok között válogathatnak.

Winter im MQ – „Tél a múzeumnegyedben”
Helyszín: 7., MuseumsQuartier
Időpont: 2008. november 13. – 2008. december 23.
Bővebb információ: www.mqw.at »

Bécs.lap.hu »

Advent.lap.hu »
Karácsony.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top