Szabadidő

Tippek egy prágai hosszú hétvégéhez

Öt napra tervezd Prágát. És ne azért, mert trendi egy jó hosszú hétvégét a Moldva partján tölteni, hanem mert ennél kevesebb idő nem elég az ismerkedésre. Készülj fel: a város elcsavarja a fejedet!

Uvidíme se brzy – azaz „a mielőbbi viszontlátásra” –, mormogom a nyelvtörő szavakat a prágai buszpályaudvar valutaváltójában. Hét óra buszozás után megérkeztünk. Egy rövid szállásmustrát követően azonnal a nyakunkba vesszük a várost: gyalog, macskakövön, hódítási céllal.

1 nap: Időutazás az Óvárosban

Először csak úgy kacsints rá, kóstolj bele a város hangulatába: csodáld meg a Malá Strana (Kisoldal) barokk házait és templomait, nézz naplementét a Károly hídról – tényleg szép –, szokj hozzá a hömpölygő emberáradathoz, majd a Vencel téren át juss el az Óváros térig. Ott aztán pihenj meg egy kicsit, és csak úgy legyél. Mert ha addig sehol sem érezted volna, ott mindennél bizonyosabban fogod: a 650 éves Týn templom tornyainak tövében, a román és gótikus házak ölelésében megállt az idő. Közép-európai számítás szerint is.

Az Orloj naponta turisták ezreit vonzza
Az Orloj naponta turisták ezreit vonzza

Itt csak a kávézók árai zökkentenek vissza a valóságba. Azok követik a turisták szabta trendet – éppen ezért kapucsínót és sört ne az Óváros téren igyál. Lehet éppen, csak a pénztárcád bánja. Két-három utcával arrébb ugyanolyan finom a kávé és éppen annyira habos a sör. A koronád pedig megmarad. Még szebbre, még több látnivalóra.

Sör a mellékutcákban: 25–50 Kčs, kávé 25–40 Kčs
Sör és kávé a központi helyeken: 29–59 Kčs, kávé 29–50 Kčs
Ha mégis tömegközlekedsz Prágában: Kisoldal, Hradzsin: 22–23-as villamos, Zsidóváros, Óváros, Vyšehrad: 17-es villamos, Vencel tér, Károly park, Letná park: 14-es villamos
Extra tipp:
Középkori Kínzóeszközök Múzeuma a Károly híd lábánál, Torture Museum, Krizovnické, nám. 194/1, Praha, 1.
Az Óváros térről lekanyarodva egy mellékutcában az Erotika kiállítást is ajánljuk: Melantrichova 18, 110 00 Praha, 1, www.sexmachinesmuseum.com

 

2. nap: A Zsidóvárostól a Vencel téri sült kolbászig


A Zsidóváros ódon zsinagógáira burjánzó szecessziós épületek, letisztult kubista házak között találhatsz rá. Hiába nyüzsög ott a világ összes turistája, ne ess kétségbe. Válts jegyet öt imaházra és a zsidó temetőre. Cserébe elgondolkodtató kiállításokat és a régi sírok türelemparancsoló csöndjét kapod. Ne siess – itt nem is lehet. Az öreg városrészből hagyd, hogy sodorjon magával az utca oda, ahová épp kedve tartja. Például be egy Vencel térhez közeli mellékutcába, ahol a cseh Kommunista Múzeum található. Véletlenül. Mert ezt az épületet az összes útikönyvből kifelejtették. Feliratot se keress, mert csak egy tábla van, amely útbaigazít. A kiállítás nem vidám, de annál érdekesebb. Este fűszerezd meg a napot egy Vencel téri könnyű sétával: ne hagyd ki az utcai árusoknál kapható finom virslit (párky) vagy a híres cseh sült kolbászt (klobásy).

A Moldva és hídjai esti kivilágításban
A Moldva és hídjai esti kivilágításban

 

Bővebb infó a Zsidóváros látogatható zsinagógáiról és az árakról:
www.jewishmuseum.cz, öt imaház és a zsidó temető: belépő 480 Kčs
Kommunista Múzeum: Na Příkopě 10, Praha 1, www.museumofcommunism.com, belépő: 180 Kčs

3. nap: Őrségváltás a palotában

A prágai Vár komoly vizuális élmény, éppen ezért az egyik legfelkapottabb turistalátványosság Prágában. Ha ezt tudomásul vetted, akkor érdemes minél korábban indulnod, hogy délben elkapd az őrségváltást a palota bejáratánál. A kapun túl megcsodálhatod a pompás Szent Vitus-székesegyházat, az Arany utcácska kedves, színes házait és a Vár állandó kiállításait.

Ez utóbbiakat érdemes két napra beosztanod, mert úgy marad időd mást is megnézni. Mint például a Várral ellenkező irányban fekvő, mesébe illő barokk kápolnát, a Loretót, amelyhez zegzugos, hangulatos utcákon lehet eljutni. A kápolna további előnye, hogy nincs messze a Vártól, és itt viszonylag kevés az egy főre jutó turista. Az sem mellékes, hogy útközben szebbnél szebb barokk palotákat, jobbnál jobb sörözőket és éttermeket lehet találni.

A színes házairól ismert Arany utcácska
A színes házairól ismert Arany utcácska

 

A Várban lévő kiállításokhoz érdemes a legdrágább jegyet váltanod: 250 Kčs (a jegy belépésre jogosít az Ulászló-terembe és a fölötte lévő palotarészbe, a Vár történeti kiállítására (www.story-castle.cz), a Szent György-kolostorba és az ottani reneszánsz-barokk festmények kiállítására, a Vár képtárába (www.obrazarna-hradu.cz), az Arany utcácskába és a Daliborka-toronyba, valamint a Lőportoronyba – a jegy másnapra is érvényes, így azokat a kiállításokat, amelyeket nem volt időd megnézni, másnap bepótolhatod.
Loreto kápolna »

 

4. nap: Szecesszió habos kávéval

A középkor és a barokk után kóstolj bele a századelő szecessziós hangulatába a Mucha Múzeumban. Hála a stílus doyenjének, Muchának és követőinek, Prága tele van szebbnél szebb, szemet gyönyörködtető szecessziós házakkal és kapukkal.

Shop a Mucha múzeumban
Shop a Mucha Múzeumban

A kiállítás után kortyolj habos kávét a szép, szecessziós stílusú Európa Szálló kávéházában. Az édes semmittevés után meg se állj a Kampa-szigetig. Ott csöndben és nyugalomban elmélkedhetsz a látottakon. Sőt. A fák alatt még pávákat is lehet etetni.

A Kampa park éttermet a lenyűgöző kilátás miatt is érdemes felkeresni
A Kampa Park éttermet a lenyűgöző kilátás miatt is érdemes felkeresni

Ha te is megéheznél, térj be egy finom halételre vagy knédlire a romantikus Kampa Park nevű étterembe. Ha csak egy pohár habzó sörre vágysz, meg se állj a sziget végén lévő vízimalomban működő étteremig. A víz csobogásért és festői környezetért itt nem kell külön fizetni: az árak épp annyira barátiak, mint a város kicsiny mellékutcáiban.

Mucha Múzeum: Kaunický palác, Panská 7, 110 00 Praha, 1, www.mucha.cz, belépő: 240 Kčs
Hotel Evropa Café, Václavské náměstí 25.

Kampa Park, Na Kampě 8b.

 

5. nap: Búcsú Vyšehradon


Ha öt nap alatt sikerült belehabarodnod Prágába, búcsúzz tőle stílusosan. Jobb helyet nem is választhatnál erre, mint a város egyik legcsöndesebb és legszebb részét, Vyšehradot. A legenda szerint Vyšehrad vára volt régen a cseh királyok székhelye, és Libuše hercegnő itt jósolta meg Prága dicsőségét. Ha nem hiszel a mesékben, akkor is érdemes kilátogatnod ide: a vár ma már nem áll, de a helyén lévő park végéről csodálatos kilátás nyílik a Moldvára és a városra, a fák alatt hangulatos összebújós teraszok vannak, és itt található a gyönyörű Szent Péter és Pál neogót templom is. A búcsú nehéz lesz, de annál szebb: Uvidíme se brzy – Prága, a mielőbbi viszontlátásra.

Közlekedés Vyšehradra: a metró C vonalán Vyšehrad állomásig, onnan lépcsőn lehet feljutni Vyšehradra – a sétát a Vyton villamosmegállónál érdemes befejezni, ahonnan a 3-as, 17-es és 19-es villamossal lehet visszajutni a városközpontba.
A templomtól jobbra egy kapun át lehet eljutni a temetőbe és a panteonhoz, ahol olyan cseh hírességek találtak örök nyugalomra, mint Mucha, Smetana, a zeneszerző, vagy Josef Myslbek szobrász.

És még – rengeteg hasznos infó:
Ha piacra akarsz menni: prágai piac Holešovicében (friss zöldség, gyümölcs, szárnyas, hal, textil, virág…), nyitva tartás: hétfő–péntek 6.00–17.00, Bubenské nábřeži 306.
Ha régiségboltba akarsz menni: Dorotheum, Ovocný trh 2., Starožitnosti, Náměstí Kisnkych 7. www.anitque-shop.cz
Ha üveget, porcelánt szeretnél vásárolni – a híres cseh üveg messze földön híres, Bohemia kristály, Železná 14., Dana-Bohemia, Národní 43.
A legjobb bazár, ahol tengernyi régiséget, retrocuccot találhatsz olcsón: B&P bazár, Nekázanka 17.

Megnézem
Összes kép (1)

Így juthatsz el Prágába:
Fapados távolsági busszal: Orange Ways
Fapados repülővel: Smart Wings
Nem fapados repülővel: Malév
Vonattal: A Budapest–Prága, Holešovice pályaudvart naponta közlekedő vonat köti össze: Máv Start
Autóval: Prága Budapesttől 530 km-re fekszik, autópálya heti matrica, 3,5 t alatt 200 CZK

Szállásinfó: ha egyénileg utazol, érdemes az interneten szállást foglalni, mert az egycsillagos szállástól az ötcsillagos változatig mindent megtalálsz. Bővebb infó:
Prága.lap.hu »
Prágai szállás.lap.hu »
Csehország.lap.hu »

Tipp: nézd meg a szerző fotóit Prágáról! Klikk ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top