Tippek egy prágai hosszú hétvégéhez

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Öt napra tervezd Prágát. És ne azért, mert trendi egy jó hosszú hétvégét a Moldva partján tölteni, hanem mert ennél kevesebb idő nem elég az ismerkedésre. Készülj fel: a város elcsavarja a fejedet!
Írta: 2008. 08. 27. Szabadidő rovat 

Uvidíme se brzy – azaz „a mielőbbi viszontlátásra” –, mormogom a nyelvtörő szavakat a prágai buszpályaudvar valutaváltójában. Hét óra buszozás után megérkeztünk. Egy rövid szállásmustrát követően azonnal a nyakunkba vesszük a várost: gyalog, macskakövön, hódítási céllal.


1 nap: Időutazás az Óvárosban

Először csak úgy kacsints rá, kóstolj bele a város hangulatába: csodáld meg a Malá Strana (Kisoldal) barokk házait és templomait, nézz naplementét a Károly hídról – tényleg szép –, szokj hozzá a hömpölygő emberáradathoz, majd a Vencel téren át juss el az Óváros térig. Ott aztán pihenj meg egy kicsit, és csak úgy legyél. Mert ha addig sehol sem érezted volna, ott mindennél bizonyosabban fogod: a 650 éves Týn templom tornyainak tövében, a román és gótikus házak ölelésében megállt az idő. Közép-európai számítás szerint is.

Az Orloj naponta turisták ezreit vonzza
Az Orloj naponta turisták ezreit vonzzaItt csak a kávézók árai zökkentenek vissza a valóságba. Azok követik a turisták szabta trendet – éppen ezért kapucsínót és sört ne az Óváros téren igyál. Lehet éppen, csak a pénztárcád bánja. Két-három utcával arrébb ugyanolyan finom a kávé és éppen annyira habos a sör. A koronád pedig megmarad. Még szebbre, még több látnivalóra.

Sör a mellékutcákban: 25–50 Kčs, kávé 25–40 Kčs
Sör és kávé a központi helyeken: 29–59 Kčs, kávé 29–50 Kčs
Ha mégis tömegközlekedsz Prágában: Kisoldal, Hradzsin: 22–23-as villamos, Zsidóváros, Óváros, Vyšehrad: 17-es villamos, Vencel tér, Károly park, Letná park: 14-es villamos
Extra tipp:
Középkori Kínzóeszközök Múzeuma a Károly híd lábánál, Torture Museum, Krizovnické, nám. 194/1, Praha, 1.
Az Óváros térről lekanyarodva egy mellékutcában az Erotika kiállítást is ajánljuk: Melantrichova 18, 110 00 Praha, 1, www.sexmachinesmuseum.com

 

2. nap: A Zsidóvárostól a Vencel téri sült kolbászig


A Zsidóváros ódon zsinagógáira burjánzó szecessziós épületek, letisztult kubista házak között találhatsz rá. Hiába nyüzsög ott a világ összes turistája, ne ess kétségbe. Válts jegyet öt imaházra és a zsidó temetőre. Cserébe elgondolkodtató kiállításokat és a régi sírok türelemparancsoló csöndjét kapod. Ne siess – itt nem is lehet. Az öreg városrészből hagyd, hogy sodorjon magával az utca oda, ahová épp kedve tartja. Például be egy Vencel térhez közeli mellékutcába, ahol a cseh Kommunista Múzeum található. Véletlenül. Mert ezt az épületet az összes útikönyvből kifelejtették. Feliratot se keress, mert csak egy tábla van, amely útbaigazít. A kiállítás nem vidám, de annál érdekesebb. Este fűszerezd meg a napot egy Vencel téri könnyű sétával: ne hagyd ki az utcai árusoknál kapható finom virslit (párky) vagy a híres cseh sült kolbászt (klobásy).

A Moldva és hídjai esti kivilágításban
A Moldva és hídjai esti kivilágításban

 

Bővebb infó a Zsidóváros látogatható zsinagógáiról és az árakról:
www.jewishmuseum.cz, öt imaház és a zsidó temető: belépő 480 Kčs
Kommunista Múzeum: Na Příkopě 10, Praha 1, www.museumofcommunism.com, belépő: 180 Kčs3. nap: Őrségváltás a palotában

A prágai Vár komoly vizuális élmény, éppen ezért az egyik legfelkapottabb turistalátványosság Prágában. Ha ezt tudomásul vetted, akkor érdemes minél korábban indulnod, hogy délben elkapd az őrségváltást a palota bejáratánál. A kapun túl megcsodálhatod a pompás Szent Vitus-székesegyházat, az Arany utcácska kedves, színes házait és a Vár állandó kiállításait.


Ez utóbbiakat érdemes két napra beosztanod, mert úgy marad időd mást is megnézni. Mint például a Várral ellenkező irányban fekvő, mesébe illő barokk kápolnát, a Loretót, amelyhez zegzugos, hangulatos utcákon lehet eljutni. A kápolna további előnye, hogy nincs messze a Vártól, és itt viszonylag kevés az egy főre jutó turista. Az sem mellékes, hogy útközben szebbnél szebb barokk palotákat, jobbnál jobb sörözőket és éttermeket lehet találni.

A színes házairól ismert Arany utcácska
A színes házairól ismert Arany utcácska

 

A Várban lévő kiállításokhoz érdemes a legdrágább jegyet váltanod: 250 Kčs (a jegy belépésre jogosít az Ulászló-terembe és a fölötte lévő palotarészbe, a Vár történeti kiállítására (www.story-castle.cz), a Szent György-kolostorba és az ottani reneszánsz-barokk festmények kiállítására, a Vár képtárába (www.obrazarna-hradu.cz), az Arany utcácskába és a Daliborka-toronyba, valamint a Lőportoronyba – a jegy másnapra is érvényes, így azokat a kiállításokat, amelyeket nem volt időd megnézni, másnap bepótolhatod.
Loreto kápolna »

 

4. nap: Szecesszió habos kávéval

A középkor és a barokk után kóstolj bele a századelő szecessziós hangulatába a Mucha Múzeumban. Hála a stílus doyenjének, Muchának és követőinek, Prága tele van szebbnél szebb, szemet gyönyörködtető szecessziós házakkal és kapukkal.

Shop a Mucha múzeumban
Shop a Mucha Múzeumban


A kiállítás után kortyolj habos kávét a szép, szecessziós stílusú Európa Szálló kávéházában. Az édes semmittevés után meg se állj a Kampa-szigetig. Ott csöndben és nyugalomban elmélkedhetsz a látottakon. Sőt. A fák alatt még pávákat is lehet etetni.

A Kampa park éttermet a lenyűgöző kilátás miatt is érdemes felkeresni
A Kampa Park éttermet a lenyűgöző kilátás miatt is érdemes felkeresni


Ha te is megéheznél, térj be egy finom halételre vagy knédlire a romantikus Kampa Park nevű étterembe. Ha csak egy pohár habzó sörre vágysz, meg se állj a sziget végén lévő vízimalomban működő étteremig. A víz csobogásért és festői környezetért itt nem kell külön fizetni: az árak épp annyira barátiak, mint a város kicsiny mellékutcáiban.

Mucha Múzeum: Kaunický palác, Panská 7, 110 00 Praha, 1, www.mucha.cz, belépő: 240 Kčs
Hotel Evropa Café, Václavské náměstí 25.

Kampa Park, Na Kampě 8b.

 

5. nap: Búcsú Vyšehradon


Ha öt nap alatt sikerült belehabarodnod Prágába, búcsúzz tőle stílusosan. Jobb helyet nem is választhatnál erre, mint a város egyik legcsöndesebb és legszebb részét, Vyšehradot. A legenda szerint Vyšehrad vára volt régen a cseh királyok székhelye, és Libuše hercegnő itt jósolta meg Prága dicsőségét. Ha nem hiszel a mesékben, akkor is érdemes kilátogatnod ide: a vár ma már nem áll, de a helyén lévő park végéről csodálatos kilátás nyílik a Moldvára és a városra, a fák alatt hangulatos összebújós teraszok vannak, és itt található a gyönyörű Szent Péter és Pál neogót templom is. A búcsú nehéz lesz, de annál szebb: Uvidíme se brzy – Prága, a mielőbbi viszontlátásra.

Közlekedés Vyšehradra: a metró C vonalán Vyšehrad állomásig, onnan lépcsőn lehet feljutni Vyšehradra – a sétát a Vyton villamosmegállónál érdemes befejezni, ahonnan a 3-as, 17-es és 19-es villamossal lehet visszajutni a városközpontba.
A templomtól jobbra egy kapun át lehet eljutni a temetőbe és a panteonhoz, ahol olyan cseh hírességek találtak örök nyugalomra, mint Mucha, Smetana, a zeneszerző, vagy Josef Myslbek szobrász.És még – rengeteg hasznos infó:
Ha piacra akarsz menni: prágai piac Holešovicében (friss zöldség, gyümölcs, szárnyas, hal, textil, virág…), nyitva tartás: hétfő–péntek 6.00–17.00, Bubenské nábřeži 306.
Ha régiségboltba akarsz menni: Dorotheum, Ovocný trh 2., Starožitnosti, Náměstí Kisnkych 7. www.anitque-shop.cz
Ha üveget, porcelánt szeretnél vásárolni – a híres cseh üveg messze földön híres, Bohemia kristály, Železná 14., Dana-Bohemia, Národní 43.
A legjobb bazár, ahol tengernyi régiséget, retrocuccot találhatsz olcsón: B&P bazár, Nekázanka 17.

Így juthatsz el Prágába:
Fapados távolsági busszal: Orange Ways
Fapados repülővel: Smart Wings
Nem fapados repülővel: Malév
Vonattal: A Budapest–Prága, Holešovice pályaudvart naponta közlekedő vonat köti össze: Máv Start
Autóval: Prága Budapesttől 530 km-re fekszik, autópálya heti matrica, 3,5 t alatt 200 CZK

Szállásinfó: ha egyénileg utazol, érdemes az interneten szállást foglalni, mert az egycsillagos szállástól az ötcsillagos változatig mindent megtalálsz. Bővebb infó:
Prága.lap.hu »
Prágai szállás.lap.hu »
Csehország.lap.hu »

Tipp: nézd meg a szerző fotóit Prágáról! Klikk ide! »

Címkék: utazás
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom
Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Szívderítő fotók: cukiságok a kertben

Szívderítő fotók: cukiságok a kertben

Mi lehet szebb egy virágzó, tavaszi kertnél? Ugyanez...
Facebook lájkok száma
Sírva fakadt Bodrogi Gyula

Sírva fakadt Bodrogi Gyula

Könnyekig hatódva fogadta a gratulációkat...
Facebook lájkok száma
Feltételeket szabott a TV2-nek a Bódi házaspár

Feltételeket szabott a TV2-nek a Bódi házaspár

Alig jött ki a kórházból, máris forgat a TV2-n Bódi...
Facebook lájkok száma
Mesés medencés ház a Tasman-tengernél

Mesés medencés ház a Tasman-tengernél

A képzelet szárnyán ma Sydneybe repülünk egy építész,...
Facebook lájkok száma
VV6: plasztikáztatni szeretne Dorka

VV6: plasztikáztatni szeretne Dorka

Csak pár napja élvezheti Zsolt társaságát Dorka, de...
Facebook lájkok száma
Idén már ennyit költött Andy Vajna a feleségére

Idén már ennyit költött Andy Vajna a feleségére

Andy Vajna nem sajnálja a fényűző életmódot...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Szerepet kapott Zimány Linda Jude Law filmjében

Szerepet kapott Zimány Linda Jude Law filmjében

Zimány Linda a filmvásznon is helyet kapott Jude Law...
Facebook lájkok száma
„Az életem tényleg az, amivé a gondolataim teszik”

„Az életem tényleg az, amivé a gondolataim teszik”

Érdemes egy próbát tenni és tulajdon gondolataink...
Facebook lájkok száma
Ilyen álomvilágban él anya és lánya

Ilyen álomvilágban él anya és lánya

„Néha nehéz volt eldönteni, hogy ki az irányító, ki...
Facebook lájkok száma
Ezer napon múlik az élet?

1000 napon múlik az élet?

Mindannyian a legjobbat akarjuk a gyermekeinknek,...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Várkonyi Andrea: „Gáborral hagyjuk élni egymást”

Várkonyi Andrea-interjú

A papír nem számít.
Facebook lájkok száma322
„Néha aggódunk, nehogy összeessenek” – miért van annyi bukás a nyelvvizsgán?

Nyelvvizsga – miért van annyi bukás?

A diákok 40 százaléka megbukik
Facebook lájkok száma155 Hozzászólások száma139
Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Íme egy darabka, kiváló állapotban megőrzött múlt.
Facebook lájkok száma123 Hozzászólások száma14
Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Világszerte elismert klasszikus zenészek mutatták meg...
Facebook lájkok száma101
VV Alexa feltöltette száját, mélyen vallásos anyja kiborult - fotó

Megváltoztatta külsejét VV Alexa - fotó

VV Alexa a minap feltöltette a száját, ez a tette...
Facebook lájkok száma86 Hozzászólások száma4

Elbúcsúztatták Szabó Gyula színművészt

Családja, pályatársai, barátai, tanítványai és...
Facebook lájkok száma83 Hozzászólások száma3
A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

Magánál a készüléknél már csak a kazetta okozott...
Facebook lájkok száma52

Ilyen volt a bekokainozott párocska az étteremben

Hogyan lesz a bélszínből hátszín? Hogyan viselkedik a...
Facebook lájkok száma37

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem