Szabadidő

A török bazárok világa – 4 szuper hely Isztambulban

Ha szeretsz vásárolgatni, Isztambulban a helyed. A város tele van varázslatos piacokkal és bazárokkal – most meg is mutatjuk neked a legjobbakat.

Isztambul piacain „muszáj” alkudni és csevegni

Az Isztambulba látogatókat kétségtelenül megérinti az az életérzés, amely a város számos piacát és bazárját jellemzi. A bazárok összekötik a hagyományt és a modern életet. Azoknak, akik szeretnek vásárolni, egyszerűen muszáj meglátogatniuk a város legismertebb bazárját, a Kapali Carsisit, a Fedett bazárt (Grand Bazaar). Megér egy kitérőt az Egyiptomi bazár és a könyvpiac is. Ezeken a helyeken az alkut és a kereskedést egyenesen elvárják, hiszen azok a bazárkultúra állandó alkotóelemei.

 

A Fedett bazár – a kis üzletek labirintusa

A 15. század közepe óta a Kapali Carsisi jószerivel a bevásárlás Mekkája, az óváros lüktető szíve. Ezen a 20 ezer négyzetméteres területen naponta csaknem egymillió ember fordul meg. A bazár a Nuruosmaniye mecsettől a Beyazit-mecsetig nyúlik el, és szinte mindent kínál, ami szem-szájnak ingere. A négyezer üzletben hatalmas választékot találunk ruhákból, kiegészítőkből, szőnyegekből és selyemből. Minden kézműiparnak hagyományosan saját negyede van a bazárban.

Itt-ott hagyományos török üzletekbe botlunk, amelyek kellő mennyiségű autentikus érzésről gondoskodnak, és amelyekben a helybéliek szívesen vásárolnak. A Fedett bazárba négy kapun keresztül lehet bejutni. Ezek a bazár két főutcájának két végén állnak. Az utcák a bazár délnyugati sarkán futnak össze. Ha a bazárt az egyik kapun át az Aranyszarv irányában hagyjuk el, a Tahtakale elnevezésű faárunegyeden keresztül egészen a tengerig sétálhatunk. Vasárnaponként a Fedett bazár zárva tart.

Az Egyptomi bazár – mindig az orrunk után

Az Egyiptomi bazár illattengerrel fogadja a látogatót. A közel-keleti piac Eminönüben, a Yeni mecset mögött, az Aranyszarv bejáratához közel fekszik, és az arab világ minden elképzelhető fűszerét kínálja vevőinek. A bazárt, amelyet a 17. század közepén az építész Kazim aga fából építtetett, a 20. század negyvenes éveiben restaurálták. „Egyiptominak” azért nevezik, mert régebben az egyiptomiak árulták itt fűszereiket.

Hagyományosan gazdag a kínálat: fűszerek, szárított gyümölcsök, olajos magvak, teafajták, olajok és eszenciák. Az Egyiptomi piacra is igaz: aki az ízek és illatok új világát kívánja felfedezni, ezt ne vasárnapra tervezze be, mert ez a nap itt is szünnap.

Az Arasta bazár – kicsi és finom

A Kék mecset mögött, az óvárosban található a Sipahi Carsisi, a kicsiny és tradicionális Arasta bazár körülbelül negyven bolttal. A teret eredetileg a 17. században hozták létre az oszmán uralkodók lovainak elszállásolására. A lóállásokat az évek során újabb és újabb tüzek pusztították el, és a teret sokáig csak rom borította. A 20. század nyolcvanas éveiben nyíltak meg itt az első boltok. Ez a kis bazár vasárnap is vásárlásra invitál, azon a napon, amikor a két nagy konkurencia, a Fedett és az Egyiptomi bazár zárva tartja kapuit.

A legjobb hely könyvmolyoknak

A Sahaflar Carsisi, a könyvantikváriusok piaca Isztambul legrégebbi piacai közé tartozik. A könyvkereskedők a 18. században lassanként elhagyták a Fedett bazárt, és itt telepedtek meg. Nem sokkal ezután törvény született a könyvnyomtatásról és a könyvkiadásról, amely lehetővé tette a könyvkereskedés felvirágoztatását. Az isztambuli könyvkereskedelemnek ma is ez a piac a központja, és egyben az értelmiségiek találkozóhelye.

Kis bazárok és piacok áradata

Még számos további kis bazár és piac is van Isztambulban, és ezek nem kevésbé érdekesek és kedvesek, mint nagy testvéreik. Mindenképpen megemlítjük a Kumkapi halpiacot – ahol számtalan halvendéglő teremt kellemes atmoszférát –, a Sariyer halpiacot és a Beyoglu virágpiacot. Varázslatos piacokat és bazárokat hamar találunk Isztambulban, ha csak egy kicsit is odafigyelünk. A naponta nyitva tartó virágzó piacok mellett hetipiacok is vannak, amelyeket elsősorban a helybéliek látogatnak.

Isztambul nagyon közel jár ahhoz, hogy bevásárlóparadicsom legyen, és nem csak a sok piac és bazár miatt. Ha ugyanis szívesebben megyünk bevásárlóközpontokba, Isztambulban számos modern shoppingcentrumot is találunk. Ilyen például az Akmerez, a Metro City vagy a Nisantasi City. A bevásárlómetropolis sokrétű kínálata szinte mindenki ízlésének tartogat valami érdekeset.

Bővebb információ Törökországról: www.goturkey.com

Forrás: Török Idegenforgalmi és Kulturális Tájékoztató Iroda

Tipp: török zenék, török klipek »

Isztambul.lap.hu »
Törökország.lap.hu »
Törökriviéra.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top