Szabadidő

Nyaralj ökoszállodában!

A világ számos országában környezetkímélő szállások ezrei közül válogathatsz. Na de mitől öko egy szálloda?

Ökoszálloda: a környezettudatos szállásválasztás szempontjai

A szállodák nagy része nem csupán “nagy fogyasztó” energiában, vízben, tekintélyes mennyiségű tisztítószer felhasználója és hulladék termelője, hanem felelősséget is érez Földünk értékeiért, a természet megóvásáért. Több évtizedes múltra tekint vissza a szállodák környezetvédelmi programja, amelyhez 1995-ben a Magyar Szállodaszövetség is csatlakozott. 1996 óta kétévenként pályázatot hirdet tagjai körében a Zöld szálloda cím elnyerésére, melyhez mindenre kiterjedő feltételeknek kell megfelelniük a szállodáknak. Az, hogy környezetkímélő szállások ezrei találhatóak a világ számos országában, már több mint trend.

Tipp: így nyaralj környezettudatosan! Tippek, ötletek! »


Tavaly hazánkban a külföldiek által itt töltött vendégéjszakák száma 9,8 millió volt, a belföldieké 9,2 millió. Az idei évben eddig 2,7 millió külföldi vendég 8,1 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, 3,1 millió belföldi vendég pedig 8 milliót. Várhatóan 2008-ban a belföldiek vendégéjszakáinak száma eléri a 10 milliót, a külföldieké pedig a 10,2 milliót.

Honfitársaink évente több millió vendégéjszakát (2008-ban eddig 3,7 milliót) töltenek el külföldön is, többnyire egyéni közlekedéssel, gépkocsival eljutva a helyszínre. Egyre népszerűbbek a távoli egzotikus célok, amelyeket csak interkontinentális repülőjáratokkal tudunk megközelíteni. A fenti adatokból könnyen belátható, hogy csak a turizmus okozta közlekedés mekkora környezetterhelést jelent. Ebből a terhelésből, láthatjuk, Magyarország is kiveszi a részét.

Az értékelés a következő szempontok szerint történik:

• Használnak-e megújuló energiaforrást, mennyire törődnek az energiahatékonysággal?

• Gyűjtik és újra felhasználják-e az esővizet?

• Komposztálják-e a keletkező szerves anyagot, újrahasznosítják-e a hasznosítható hulladékot, tudatosan kevesebb anyagot használnak-e a tevékenységük során?

• A tetőre ültetett dús növényzettel érik-e el a még jobb szigetelést?

• A szálloda ablakai újrafelhasznált üvegből készülnek-e?

• A bútorokhoz használnak-e újrafelhasznált anyagokat?

• A háztartási szemétből nyernek-e energiát vagy hőt?

• A fürdőszobákban vákuumszelepes zuhanyzófejeket használnak-e, melyek segítségével intenzívebben folyik a víz a tusolófejből, mégis kevesebbet használunk el belőle?

• Használtak-e helyi, nagy mennyiségben elérhető anyagot, esetleg újrahasznosított anyagot, helyi cégekkel, mesterekkel dolgoztattak-e, kihasználják-e a környező adottságokat?

• Csökkentik-e a vegyszerek, tisztítószerek használatát, kiváltják-e ezeket biológiailag lebomló, környezetbarát termékekkel?

• A fel nem használt, nem romlandó ételeket karitatív célokra vagy ételbankokba adják-e?

• Lehet-e bioélelmiszereket kapni, a helyi termékeket részesítik-e előnyben?

• Kapnak-e valamilyen képzést a helyiek, a dolgozók, a vendégek a helyi környezeti és természeti értékekről?

• Szolgáltatásaik igénybevételét intézhetjük-e az interneten keresztül?

 

A zöld szemlélet nem csak a szállodákban, hanem egyaránt megjelenik a mediterrán tengerpartok apartmanjaiban, a fjordok mellett felvert kényelmes sátrakban vagy a dzsungelben. A világ távoli tájain is nyílik lehetőség a gyönyörű természeti környezetben horgászatra, lovaglásra, kenutúrákra, és természettudós által vezetett kirándulásokra. A vendégek ugyan alhatnak franciaágyon, sőt, vízöblítéses vécé használatára is van lehetőségük, de kőépület helyett sátrat kapnak. A szabadtéren álló zuhanyhoz vödörben hordják a vizet. Az éttermekben keressük a helyi specialitásokat, a helyben termett zöldségekből, gyümölcsökből, tenyésztett állatokból készülő fogásokat! A víz mindenütt érték, otthonunktól távol se pazaroljuk!


Légi közlekedés

Már a légitársaságok között is van olyan, amelyeknél szempont a környezetvédelem. A szén-dioxid-kompenzációs program, az ECO átláthatóvá, megbízhatóvá és hatékonnyá teszi a szén-dioxid kibocsátást, emellett lehetővé teszi az utasok számára, hogy kompenzálják a járatok szén-dioxid-kibocsátását. A szén-dioxid-kompenzációs program augusztus 3-tól minden utas számára elérhető. A program keretében kiszámolják az egy utasra eső kibocsátást az úthossz, a kihasználtság és az üzemanyag-fogyasztás alapján. A flotta zömét a legkevésbé szennyező, legcsendesebb repülőgépek alkotják, amelyek a mai legmodernebb repülőgépeknél 25%-kal csendesebbek, 50%-kal kevesebb szén-dioxidot és 75%-kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. Az Európai Unió emellett a világon elsőként hamarosan bevonja emisszió kereskedelmi rendszerébe (ETS) a légiközlekedést is.

Forrás: Green Capital

www.zöldszállás.hu »

környezetvédelem.lap.hu
környezetbarát.lap.hu
utazas.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top