Szabadidő

8 tipp, amiért érdemes Pécsre menni

Pécs mediterrán klímája, pezsgő kulturális élete, izgalmas fesztiváljai, zsúfolásig tömött kávéházi teraszai sokakat vonzanak a kétezer éves múlttal bíró városba. Íme a 8 legjobb látnivaló, ha erre jársz.

1. Múzeumok utcája

A joggal „Múzeum utcának” nevezett Káptalan utca számos híres látnivalónak ad otthont. A bőséges kínálatból időnk és ízlésünk szerint csemegézhetünk kedvünkre. Itt található többek között a Modern Magyar Képtár rendkívül gazdag kiállítása, a Reneszánsz Kőtár s nem utolsó sorban a Vasarely Múzeum, az op-art nemzetközi szinten is elismert képviselőjének, a pécsi születésű Vásárhelyi Győzőnek a kiállítása.

Amerigo Tot szobrai a Zsolnay Múzeum kertjében
Amerigo Tot szobrai a Zsolnay Múzeum kertjében

Az utca végén található Zsolnay Múzeum megújult tárlata a híres kerámiagyár alapítójának és családjának rendkívül gazdag művészi munkásságát mutatja be. A Káptalan utcától nem messze eső Janus Pannonius utcában található a város egyik leghíresebb múzeuma, a Csontváry Múzeum, a különleges életutat bejárt Csontváry Kosztka Tivadar sajátos szín- és szimbólumvilágú festményeivel.

Tipp: és ha már itt jársz, ne hagyd ki a lakatfalat sem!

Lakatok ezrei, mint szerelmi jelképek tolonganak a Janus Pannonius utcában lévő aprócska kovácsoltvas rácsfalon. A különböző színű, alakú, és esetenként a szerelmespárok nevével ellátott lakatok tömege időközben a város egyik egyedi látványosságává vált.


2. Török emlékek nyomában

Pécs Magyarország török emlékekben leggazdagabb városa. A város főterén, a Széchenyi téren áll a város egyik jelképének számító félgömbkupolás Gázi Kászim pasa dzsámija, mely jelenleg római katolikus templomként funkcionál. A dzsámi imafülkéi, szamárhátíves ablakai, a sztalaktitboltozat ma is őrzik a török építészet jellegzetességeit. A város másik török kori emléke a Kórház déli részén magasodó Jakováli Hasszán dzsámija. Ez hazánk egyetlen olyan török temploma, amely mellett minaret is áll. A Ferencesek utcája nyugati végén találjuk Memi pasa fürdőjének romjait, a Mecsek oldalában pedig Idrisz baba türbéjét (sírkápolnáját) nézhetjük meg.

Gázi Kászim pasa dzsámija a Széchenyi téren
Gázi Kászim pasa dzsámija a Széchenyi téren

3. A nyüzsgő utca

A belváros másik meghatározó része a Széchenyi térről nyíló Király utca, melyen nyaranta egymást érik a kávézók, éttermek nyüzsgő teraszai. Városi sétánkat érdemes megszakítani, és egy kis felüdülést nyerni az utca valamelyik csábító teraszán.

4. Édes szobrok – Szabó Marcipán Múzeum

A Király utcát járva ne hagyjuk ki úti céljaink sorából a különleges szoborcsodákat felvonultató cukrászkiállítást sem. A Magyar-Osztrák kiállításon huszonnégy marcipán keretbe foglalva, festett portré alakjában életre kelnek történelmünk nagyjai. Az édes alkotások között található egy egész hortobágyi ménes, egy gyönyörű esküvői hintó négy lóval, de megcsodálhatjuk a kaktuszvilág legszebb példányait is. A kézművesség másik válfaját idézik a párnák, kalocsai csipkék, goblein bútorok, s a kicsik örömére megcsodálhatók a gyerekvilág mesejelenetei is.

Cím: Pécs, Király utca 36-38.
Nyitva tartás: hétfő-vasárnap 10-18 óráig

 

5. Világörökség a föld alatt – Ókeresztény sírkamrák

Különleges föld alatti világba csöppenhetünk, ha ellátogatunk Pécs egyik legkiemelkedőbb nevezetességéhez. Az egykori Sopianae városában, a Kr. u. IV. században létesült ókeresztény temetői együttes a 2000. évben felkerült az emberiség legbecsesebb értékeit tartalmazó Világörökségi listára.

Korsós Sírkamra
Korsós Sírkamra

A bibliai és más vallási tárgyú jelenetekkel, ókeresztény szimbólumokkal ékes falfestmények a késő római ókeresztény művészet kiemelkedő alkotásai. Pécs ókeresztény temetője, és a korabeli város ugyancsak földalatti maradványai méretüket és gazdagságukat tekintve a legjelentősebb Itálián kívüli római kori emlékek.

Látogatható sírkamrák:
Péter-Pál és Korsós Sírkamra (Szent István tér)
Ókeresztény Mauzóleum (Szent István tér)
Késő Római Sírkápolna és Kora Keresztény Kettős Festett Sírkamra (Apáca utca 8. ill. 14.)

Nyitva tartás: 10.00-16.00, hétfő kivételével mindennap.
Bővebb információ »

 


6. Körpanoráma a Misina-tetőről

A város minden pontjáról látható tv-torony és kilátó meglátogatása kihagyhatatlan egy pécsi út során. A Misina-tető magasságát tekintve ugyan elmarad a Mecsek több csúcsától, azonban ez a városközponthoz legközelebb eső és jól megközelíthető kilátóhely (Kiss József-kilátó), ahova autóval vagy autóbusszal is feljuthatunk. Megfelelő kalandvággyal felvértezve gyalogosan is nekivághatunk az útnak, fáradozásunk nem lesz hasztalan, ugyanis a 176 méter magas tévétorony 70 méter magas teraszán kialakított körkilátóról csodálatos panoráma fogad.

A Misinára vezető úton lenyűgöző szépségű látványban gyönyörködhetünk, a tévétoronyhoz vezető szerpentin elhalad a Szabadság szobor mellett, melyet 1975-ben állítottak fel. Érdemes egy kicsit megpihenni itt is, és megszemlélni az elénk táruló várost.

A torony üveg falú presszójáig gyorslift segítségével juthatunk fel, a nyitott kilátóterasz pedig a presszó fölött van. A kilátó körerkélyéről (tériszonyosok maradjanak a presszó zárt teraszán) nem csupán Pécs látképében gyönyörködhetünk, hiszen tiszta időben remekül kirajzolódnak a Mecsek hegység csúcsai is, távolabb a Villányi hegység vonulatát, keleti irányban a Zengőt, nyugatra pedig a Tubest csodálhatjuk meg. Érdemes egy pulóvert csempészni a hátizsák aljába, jól jöhet a huzatos kilátón.

Panoráma a tv-toronyból
Panoráma a tv-toronyból

 

Belépő:
felnőtt: 600 Ft
diák: 500 Ft
4-14 év között: 400 Ft
Nyitva tartás: h-v: 9.00-21.00

 

7. Állatkert a Mecseken

A gyermekes családok programjai között mindenképpen érdemes időt szakítani a magyar és egzotikus állatokat bemutató, s az ország egyik legszebb természeti adottságaival felruházott állatkertjére. A pécsi állatkert a Mecsek oldalában terül el közel 3,5 hektáros területen. Az erdővel körülvett kertben a hazai állatvilág mellett más földrészeken honos, egzotikus állatfajok is megismerhetők. Az állatkert több mint harminc éve ad otthont nyári táboroknak, melyeken a résztvevő gyerekek közelebbről is megismerkedhetnek az itt élő állatokkal. Az állatkertben minden vasárnap látványetetéssel egybekötött állatkerti sétákat rendeznek.

Az Állatkerten kívül a belvárosban található Akvárium-Terráriumban is láthatunk különleges állatokat, elsősorban a hüllők titokzatos világa iránt érdeklődőknek érdemes ellátogatni ide.

Megközelítés: Az Alagút irányából vagy a 34,35, 35/A jelzésű helyi buszjáratokkal
Cím: 7635 Pécs, Angyán János út (Mecsek oldal)
Nyitva tartás: 9-18 óráig (január, február 9-16.00
További információ »

 

8. Mecsextrém Park

Az örökmozgók a várostól távolabb találhatnak kikapcsolódásra alkalmas helyeket. Ilyen többek között az aktív kikapcsolódást ígérő Mecsextrém Park. A Pécstől két kilométerre található Parkban az extrém sportok iránt vonzódók kellőképpen kiélhetik kalandvágyukat. A szabadidős és csapatépítő játékok egyébként éppúgy megtalálhatók, mint az extrém sporteszközök, s a több mint húszféle játékelem közül korhatár nélkül válogathatunk.

A legnépszerűbb a nyári bob, az adrenalinfüggőket pedig alpesi és gyakorló kötélpark, tiroli csúszda, gördeszka, görkorcsolya- és BMX pálya, mászófal, toronycsúszda, zorb, a fiatalabb korosztályt pedig csúszda, mászóvár, valamint lovaglási lehetőség várja.

Megközelítés: a park a 66-os számú főút mellett, Árpádtetőn található. A gépkocsival érkezőket őrzött parkoló várja. A Park a helyi járatú 31-es autóbusszal is megközelíthető.
Cím: Pécs, Árpádtető 1.
Nyitva tartás: március 1 – szeptember 31. minden nap 10-19 óráig; október 1 február 29. minden nap 10 -17 óráig
További információ »

Útikönyv ajánló: Pécs – Utazások Baranyában


Pécset és környékét mutatja be a Well-PRess Kiadó legújabb Vendégváró útikönyve. Több mint 200 oldalon mintegy 200 kép, 11 térkép, minden látnivalóhoz kapcsolódó praktikus információk teszik még jobban használhatóvá az informatív kötetet.

A kötet három séta során kalauzolja végig az utazókat Pécsen.
Ugyancsak három túra járja be a város igen tágan értelmezett környékét.

A gyerekkel utazók külön tippeket kapnak, hol töltheti el kellemesen az idejét az egész család, de a kirándulni szeretők is kapnak túraajánlatokat a könyv végén található tematikus fejezetekben.

Kiadó: Well-PRess Kiadó

 

Ajánló:
Pécs.lap.hu »
Utazás.lap.hu »
Mecsek.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top