Szabadidő

2008: az újdonságok éve az Állatkertben

Új állatokkal, megújult létesítményekkel, látványetetésekkel, állatbemutatókkal és számos meglepetéssel várja látogatóit az Állatkert a tavasz folyamán.

Az attraktivitás nagyszabású gyarapodása mellett a most kezdődő szezonban minden korábbinál gazdagabb és sűrűbb programkínálattal, látványetetésekkel, állatbemutatókkal, tevesétáltatással, kígyósimogatással, egész nyári hangversenysorozattal várja látogatóit a városligeti intézmény.

Új létesítmények

Az elkövetkező hetekben-hónapokban lényegesen nagyobb létesítmények lépnek üzembe, valójában több állattartó térből álló komplexumnak tekinthetjük őket:

Berber makákó
Berbermakákó

Emberszabású majmok kifutói – Az 1987-ben átadott állatház belső tereit már korábban korszerűsítették. Az elmúlt hónapokban elkészült a külső férőhelyek átalakítása is, így az orangutánok és a gorillák is új és tágas férőhelyet kapnak.

Afrikai szavanna – Az 1930-ban létesített Afrika kifutó, valamint az 1968-ban átadott régi Teveház, lovarda és kertészet helyén az afrikai szavannák élővilágát bemutató komplexum került kialakításra. A komplexumhoz egy antilopok, gazellák, zsiráfok, struccok és orrszarvúk bemutatását szolgáló 5000 négyzetméteres szabadkifutó-rendszer, csoportos térrel és elkülönítő terekkel rendelkező új zsiráfistálló, kétszer hat variálható részből álló antilop- és gazellaistálló, több részből álló orrszarvúistálló, struccistálló, új szurikátakifutó és belső férőhely, valamint sarkantyús teknősök, marabuk és más állatok elhelyezésére alkalmas további létesítmények is tartoznak.

Elefántistálló – A meglévő, 1912-ben épült Elefántház funkciójának megtartása mellett új elefántistálló épült, amely a meglévő férőhelyeket kiegészítve hosszabb távon lehetővé teszi a szaporodó elefántállomány elszállásolását is. A nagy terjedelmű csarnok belső tere a Szavanna-térség istállóihoz csatlakozik, az elefántok számára készült istállóajtó viszont a meglévő elefántkifutóra nyílik.

Nagyszikla – A 34 méter magas, 1912-ben épült cementbeton műszikla ugyan egyetlen építmény, állattartási szempontból azonban létesítmények sokasága tartozik hozzá: ilyen a medvekifutó, a kispandák kifutója, a makákókifutó, az indiai vadkutyák számára kiépített szurdokkifutó, a berbermajmok és a tarvarjak férőhelye, valamint a szirtiborz-kifutó is.

Sárkánybemutató – Az április második felére várt sárkány a tevék szomszédságában kap majd helyet, később azonban a jelenlegi Kenguruház földszintjén nyer majd végleges elhelyezést.

Mérgeskígyó-bemutató – A Kenguruház emeletén – ahol jelenleg az éjszakai állatok bemutatója működik – ősszel mérgeskígyó-bemutató kialakítását tervezi az Állatkert.

Ausztrália ház – A jelenlegi Kós Károly-féle Madárház funkciója megváltozik, az ausztrál régió állatai, erszényesek, éjjel aktív állatok lelnek benne új otthonra.

A benépesítés alatt álló létesítmények közül a leghamarabb a gorillák és orangutánok új kifutói kerülnek átadásra: az ünnepélyes megnyitóra április 29-én kedden kerül majd sor. Ugyanekkor nyílik meg a Nagyszikla felszínén vezető kalandsétány és a Kós-féle tervek szerint újjáépült vendéglátóhely, a Tejcsarnok is. Szintén április végére várják az első új zsiráflányt és a sárkányt.

Antilop istálló
Antilop istálló

 

Május végén nyílik meg a Szavanna kifutó és istállói, továbbá ekkor kezdik birtokukba venni az elefántok az új elefántistállót.

„Autópálya” az orrszarvúknak

A 2008-as esztendő nemcsak az új létesítmények megnyitásának éve lesz az Állatkertben, hanem a nagyszabású állatszállításoké is. A meglévő állatok közül több is új helyre költözik a kert területén belül, így a zsiráfokat, az orrszarvúkat, a szurikátákat, a szirti borzokat, a kispandákat és a tarvarjakat is új otthonba költöztetik a közeljövőben. Látványosabb és nagyobb helyre költöznek a Pálmaház szomszédságában lakó prérikutyák is. Ez várhatóan több hétig eltart, hiszen a vész esetén föld alatti üregrendszerükbe visszahúzódó rágcsálókat képtelenség a szokásos módszerekkel befogni: meg kell várni, amíg mindegyikük bemerészkedik az élve fogó csapda dobozába.

A legnagyobb szabású költöztetési „manőverre” azonban az orrszarvúknál lesz szükség. Az ilyen állatokat rendszerint altatásban költöztetik, erre azonban nincs lehetőség, hiszen Lulu jelenleg is vemhes. Így aztán a régi és az új orrszarvúkifutót ideiglenes terelőkordonnal kötik össze, és – ha minden jól megy – „lábon” mehetnek majd át az orrszarvúk új férőhelyükre. A különleges „manőver”, amelyhez hasonlót ilyen méretű állatnál utoljára száztíz éve végeztek az Állatkertben, várhatóan több napig eltart.

Új lakók érkeznek az Állatkertbe

Az új létesítményekbe számos új állat is érkezik. A meglévő két zsiráf mellé például további kettő érkezik a prágai állatkertből: egyikük április végén, a másik várhatóan szeptember folyamán. Októberben két új ázsiai elefánt is érkezik.

Áprilistól októberig rengeteg új állat érkezik Budapestre, és szinte minden hónapban lehet számítani egy-egy nagyobb állattartó komplexum megnyitására. Az újonnan érkező állatok egy része olyan fajokhoz tartozik, amelyek az utóbbi időben nem kerültek bemutatásra, esetleg korábban soha nem láthatta őket a fővárosi közönség. Tizenötnél is több új faj beszerzését tervezi az Állatkert az elkövetkező hónapokban, ezek közül várhatóan az alábbi fajok tarthatnak számot a leginkább a nagyközönség érdeklődésére:

• berbermakákó (Macaca sylvanus) (elterjedés: Északnyugat-Afrika, Gibraltár),

• ázsiai vadkutya (Cuon alpinus) (elterjedés: Dél-, Délkelet- és Kelet-Ázsia),

• Böhm-zebra (Equus burchelli boehmi) (elterjedés: Kelet-Afrika),

• ecsetfülű folyami disznó (Potamochoerus porcus) (elterjedés: Afrika),

• nagyszarvú mocsári antilop (Kobus megaceros) (elterjedés: Északkelet-Afrika),

• gyűrűsfarkú víziantilop (Kobus ellipsiprymnus) (elterjedés: Afrika),

• Mhorr-gazella (Gazella dama mhorr) (elterjedés: Nyugat-, Északnyugat-Afrika),

• vörös vadbivaly (Syncerus caffer nanus) (elterjedés: Közép- és Nyugat-Afrika).

• Szintén nagy érdeklődésre tarthat számot a sárkány is.

 

Ezeknek az állatoknak a többségét, elsősorban a Szavanna-komplexumba kerülő antilopokat és gazellákat, valamint a sárkányt még a nyár beköszönte előtt be fogja mutatni az Állatkert a nagyközönségnek.

Légy ott! – Állati randevúk

Az új létesítmények és újonnan érkezett állatok mellett látványetetésekkel, a látogatók közé kihozott állatokkal, kígyósimogatással és egyéb programokkal is igyekeznek a közönség kedvében járni az Állatkert munkatársai. Április első hétvégéjétől napi harmincegy ilyen programon lehet részt venni. Tíz órától délután ötig félóránként lesz 2-2 program az Állatkert különböző pontjain.


Több látnivaló – olcsóbban!

A látnivalók és programok gyarapodása, a látogatói élmények gazdagodása és az üzemi költségek növekedése ellenére az Állatkert az idén nem emelte jegyárait, sőt márciustól jelentősen csökkentette a családi látogatás költségét (2 felnőtt 2 gyerekkel az egy évvel korábbi 5500 helyett 4800 Ft). Így az Állatkert 2008-ban többet ad – kevesebbért!

Fővárosi Állat- és Növénykert
1146 Budapest, Állatkerti krt. 6–12.
Az Állatkert honlapja »
Jegyárak »
Nyitva tartás »

Állatkert.lap.hu
Gyerekprogram.lap.hu
Virtuális nevelde.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top