Szabadidő

3+1 látnivaló a Wörthi-tó körül

A Karintiában található Wörthi-tó gyönyörű tájakkal, mediterrán klímával és számtalan programmal várja a kirándulókat. Íme néhány látnivaló, amiért érdemes útnak indulni.

Karintiában szinte harapni lehet a jó levegőt – nem meglepő hát, hogy Ausztria legdélebbi tartománya az aktív kikapcsolódást kedvelők terepe. A kristálytiszta vizű fürdőtavak, a hegyek és az üde zöld természet mindenkinek kellemes kikapcsolódási lehetőségeket tartogatnak. A régió központja a 17 kilométer hosszú Wörthi-tó, amelynek partját kedves alpesi fogadók és elegáns szállodák tarkítják. A tó vize – habár 85-86 méter mély – nagy mélysége ellenére is felmelegszik, és nyáron eléri akár a 27 °C-ot is. Mindehhez társul a mediterrán jellegű mikroklíma, amelynek köszönhetően a Wörthi-tó felkapott fürdőparadicsom. Az osztrákok csak Riviéraként emlegetik a környéket, ami nem túlzás, ha a pálmafákkal övezett sétálóutcákra, a bódító illatú, buja virágoskertekre vagy a nyüzsgő kávézókra gondolunk. Igazi mediterrán hangulatba csöppen az, aki itt piheni ki fáradalmait vagy itt próbál feltöltődni.

Maria Wörth, a déli part ékköve
Maria Wörth, a déli part ékköve

Ha erre járunk, mindenképpen keressük fel a tóba félszigetként benyúló, idilli fekvésű kis falut, Maria Wörthöt. Itt található a híres plébániatemplom, amelynek barokk oltárán látható az a Szűz Mária-szobor, amelyet Karintia legszebben kimunkált gótikus faragványai között tartanak számon. A templomot pirinyó, gondosan karbantartott sírkert veszi körül.

A plébániatemplom sírkertje
A plébániatemplom sírkertje

 

Velden – a nagyvilági üdülővendégek paradicsoma – szintén megér egy sétát. Kár lenne kihagyni a programból a híres kaszinót, amelynek teraszáról meseszépek a tó éjszakai fényei. A kikötő mellett található, élénksárga reneszánsz kastélyt is vegyük szemügyre – itt játszódik ugyanis a „Kastély a Wörthi-tónál” című híres tévésorozat.

Velden - éjszakai kivilágításban
Velden – éjszakai kivilágításban

Persze számos egyéb látnivalóval kecsegtet a környék – nézzük, még mit érdemes megnéznünk, ha a Wörthi-tónál pihenünk.

1. Pyramidenkogel kilátó

A meghökkentő alakú Pyramidenkogel egy 851 méter magas kilátó a Wörthi-tó déli partján, Maria Wörth felett. Az 54 méter magas, háromszintes kilátó tetejére lifttel juthatunk fel, a kilátóig pedig kacskaringós szerpentin vezet (Keutschach felől). Érdemes azonban leküzdeni tériszonyunkat, mert a magasból – jó időben – egész Karintiát beláthatjuk. A lélegzetelállító körpanorámát, a lenyűgöző hegyóriásokat, a smaragdzölden csillogó víztükröt érdemes megörökíteni – ne felejtsd otthon a fényképezőgéped.

Panoráma a Pyramidenkogel tetejéről
Panoráma a Pyramidenkogel tetejéről

 

Nyitva tartás:
Április és október: 10.00–18.00
Május és szeptember: 9.00–19.00
Június: 9.00–20.00
Július és augusztus: 9.00–21.00

Belépők:
Felnőtt: 6 euró
Gyermek: 3 euró (6–17 év)

Cím: 9074 Keutschach am See

Bővebb információ »

Két keréken
A Wörthi-tó a kerékpárosok számára is ideális terep: a vidéket kerékpárutak hálózzák be, így rengeteg lehetőség adódik a táj felfedezésére. Ha családdal, gyerekekkel érkezel, válaszd a part menti útvonalakat, a hegyi utak inkább a sportosabb látogatók számára jelenthetnek kihívást. Biciklit szinte bármelyik településen lehet kölcsönözni.

2. Minimundus

A miniatűr világban a Föld 53 országának több mint 170 híres épületét csodálhatjuk meg – természetesen kicsinyített másolatban. Külön érdekesség, hogy az eredeti építőanyagokat használták fel a miniatűr épületek elkészítésekor, 1:25 méretarányban. A meseszép parkban vasútmodellek is helyet kaptak, és van egy minikikötő is.

Nyitva tartás:
Április: 9.00–18.00
Május, június, szeptember: 9.00–19.00
Július, augusztus: 9.00–20.00

Belépők:
Felnőtt: 12 euró
Gyermek: 7 euró (6–15 év)

Cím: Klagenfurt, Villacher Strasse 241.

Bővebb információ »


3. Happ – hüllőállatkert és őslénypark

Klagenfurtban, közvetlenül a Minimundus szomszédságában található ez az állatkert, ahol 60 különféle kígyó-, 20 teknős- és 16 gyíkfaj várja a látogatókat, de vannak itt egzotikus halak, leguánok is. A rovarházban madárpókokat és skorpiókat, a kertben pedig dinókiállítást láthatsz. Gyerekekkel kihagyhatatlan program.

Nyitva tartás: nyáron 8–18.00; nyilvános etetési idő, krokodilok és piranhák részvételével: minden szombaton 15 órakor

Belépők:
Felnőtt: 9 euró
Gyermek: 5 euró (4–15 éves kor között)

Cím: Klagenfurt, Villacherstr. 237.

Bővebb információ »


+ 1 tipp: Panoráma a fedélzetről – hajókázás a Wörthi-tavon

Ha tavasszal vagy nyáron jársz erre, ne hagyd ki a romantikus hajókirándulást. A sétahajó szinte minden településen megáll, bárhol felszállhatsz rá. A csendes öblök, pompás villák, bájos nyaralóházak mellett elhaladva élvezd az egyedülálló kilátást, a lágyan simogató szellőt és persze a kiszolgálást a fedélzeten.
Információ »

Wörthersee Card

Foglald le szállásodat a 165, Wörthersee-kártyához csatlakozott szállásadó egyikénél, így automatikusan megkapod a nagy kedvezményekre jogosító kártyát, amellyel ingyenesen fedezheted fel a környék kirándulóhelyeit és szabadidős kínálatát, továbbá belépést nyújt nyolc strandfürdőbe is.
Információ



Szállás a Wörthi-tónál – fórum »

Szállások – fórum »

Ausztria.lap.hu

Karintia.lap.hu

Ausztria-hotel.lap.hu

Még több információ Ausztriáról »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top