Szabadidő

Angyalok városa – Salzburg

Még nem késõ belekóstolni Ausztria legrégebbi adventi vásárának hangulatába, és megismerni a méltán híres Mozart-golyó történetét. Látogass el Salzburgba, ahol a karácsonyi muzsikától megbûvölve akár az angyalok nyomába is eredhetsz.

Karácsonyi díszkivilágítás a sétálóutcán


Mit mennyiért?

Az adventi vásár árai a budapesti karácsonyi vásárokon tapasztaltaktól nem sokban térnek el.
• Forralt bor és a számtalan ízben kapható puncs: 2–3 euró.
• Kézműves karácsonyi díszek: 1–10 euró.
• Sült gesztenye: 2 euró.
• Forró csoki és kapucsínó a Mozart kávéházban: 2–4 euró.
• Kézműves adventi koszorúk: 6–10 euró.

A karácsonyi fények Salzburgban nappal bátortalanul erőlködve pislákolnak. A Salzach-folyó két partján elterülő városrészek fölé emelkedő hegyek szigorúan figyelik a karácsonyi készülődésben szaladgáló embereket, az utcán végighaladó díszes lovas kocsikat. Egy jó forró fürdőért kiált az átfagyott test, melynek hangját végül egy erdeigyümölcs-zamatú forralt borral fojtom el. Hisz itt a karácsony, és a nyirkos idő elől oly sok helyre menekülhetünk!

Mert Salzburg télen csak úgy ontja a megbújós, bevackolós, romantikázós helyeket: a karácsonyi díszbe öltözött udvarokat, forró csokitól illatozó cukrászdákat, sült gesztenyétől barnálló kályhákat, teafüvektől bódító illatú kicsiny üzleteket. Akár egymás után betérhetünk mindegyikbe, belekóstolhatunk a testet-lelket melengető snapszokba, tojáslikőrös puncsot ihatunk, és a szivárvány színeiben pompázó karácsonyi díszek között újra és újra gyereknek érezhetjük magunkat: az utcán árult díszek között megannyi mosolygós, pufók, karcsú és törékeny, vidám és szomorkás angyallal is találkozhatunk…

Tipp: angyalkakörkép. Nézd meg képgalériánkat! »

A november végétől kezdődő időszakban ugyanis a vásári csecsebecsék, forralt bor, kézművesajándékok kedvelőinek paradicsomává válik Salzburg világörökségi óvárosa. Romantikus, összebújós sétákat tehetünk a muzsikaszóba burkolt utcákon, sült almát, zamatos gyümölcskenyeret és vattacukrot kóstolhatunk, felfedezhetjük a puncskészítés rejtelmeit, és Ausztria legrégebbi karácsonyi vásárában megcsodálhatjuk a város nagy közös karácsonyfáját, amelyet ebben az évben a Fülöp-szigetekről érkező színes csillagok díszítenek.

Karácsonyi hangulat a Mozart téren

Az igazi csoda Salzburgban szürkület után érkezik. A város majd 500 éttermében, az éttermek udvarain, a központban felállított hatalmas jégpályán, az azt körülvevő „talponállókban” mintha az esti fény varázsolná a hangulatot. Csengők és poharak koccannak, az udvarokban millió fény gyúl ki, és a pirospozsgás járókelők arcát mintha valóban angyalszárnyak simítanák: meghitt vidámság lesz úrrá a városon, ha jól figyelsz, az angyalok szárnyának surrogását magad is meghallhatod… Csak állj meg egy pillanatra a vásári forgatagban, ne hagyd, hogy az illatok az orrodnál fogva vezessenek!

Tipp:
díszmustra a salzburgi adventi vásárban. Nézd meg képgalériánkat! »

A vásárok kínálatában szebbnél szebb angyalkákat találsz…


Érzékek csapdája

Salzburgban járva kísértések egész sorával találkozunk. Ha fogvacogva betérünk egy – a környéken oly gyakran a mai napig családi vállalkozásként működő – sörözőbe, családias hangulatú, főként a helyiek körében kedvelt étterembe vagy elegánsabb, turisták számára fenntartott étterembe, könnyen oda lesz minden ellenállás: a frissen csapolt búzasör, az ízletes párolt káposzta, a puhára sült kappanhús, a ropogósra sütött magos kalácsok, a liptói túró és császármorzsa ellen hadakoznunk kár is lenne. Az ízek csábítóan édesek: a sült burgonya finoman, megadóan omlik a szájban, a legtöbb helyen Mozartról elnevezett sütemények, fagylaltok vagy csokoládés desszertek pedig megkoronázzák a vacsorát.


Ha az utcán járva tör ránk az édességvágy, a sült almát, vattacukrot és édes pralinékat magunk után hagyva érdemes inkább a város nevezetességének tartott Mozart-golyó nyomába erednünk. Itt kapható ugyanis a valódi Mozart-golyó, mely kissé eltér attól, mint amit a világ országaiban Mozart-golyóként árulnak…

Az igazi Mozart-golyó

Talán jellemezni is kár: a Mozart-golyó piros-arany csomagolásában mindannyiunk számára ismert édes és csábító élvezet. Krémes csokoládéba burkolt marcipános praliné kicsiny, ártatlan golyónak álcázva. Ugye nem kérdés, hogy mennyei ízének, ennek a csodás teremtménynek a kitalálója igazi zseni lehetett – bármi is ösztönözte a desszert megalkotására. Hogy a piros-arany öltözetű Mozart-golyón túl is létezik desszert, csakis salzburgi utam során hittem el. A város ugyanis az igazi, a valódi, a legelső Mozart-golyó receptúrája alapján készült kék-ezüst csomagolású golyóbist kínálja az idelátogatóknak. A receptet az 1800-as évek végén a Fürst család alkotta meg, és azóta is kézzel, tartósítószer nélkül készíti, árulja a város négy kis üzletében az egykori üknagypapa nyomán.


Szilveszter Salzburgban

Mozart városában az év a komolyzene jegyében végződik majd. Szilveszteri hangversenyek, elegáns pezsgős fogadások, éjféli harangzúgás és tűzijáték koronázza majd az óévet. Akik nem jutnak be a város elegáns rendezvényeire, a szilveszteri hangversenyt a város szinte bármely pontján élvezhetik majd a közvetítő hangszóróknak köszönhetően.


Ma még karácsony, jövőre foci

A város azon tereit, amelyek a karácsonyt megelőző időben mézeskalács és forralt bor illatában úsznak, a jövő évben a labdarúgó-Európa-bajnokság szurkolói foglalják majd el. A Svájccal közösen megrendezett Eb három csapatjátékának idejére 2008. június 7-től 29-ig a város nevezetes terei – így a Residenz- és a Mozartplatz is – valódi szurkolói övezetekké alakulnak majd át, ahol 25 ezer ember kényelmét szolgáló videovetítő fallal, gasztronómiai szigetekkel, pagodákkal várják majd a rajongókat.

„Kár, hogy üres a pálya :)”

Salzburg a gyakorlatban:
Budapestről mindössze 6-7 órányi autóútra van az osztrák város, az oda vezető út legnagyobb részét jó minőségű autópályán teheted meg. A városba érkezve érdemes kiváltani az úgynevezett Salzburg-kártyát, amelyből több változat is létezik.
Ha egy hosszú hétvégét tervezel, a 72 órás, a város minden jellegzetes látnivalójának megtekintésére és az összes fontosabb intézménybe való bejutásra feljogosító kártyát ajánljuk, amelyet 34 euróért vásárolhatsz meg.
Szálláshelyekről és más, a turisták számára fontos tudnivalókról a www.salzburg.info oldalon tájékozódhatsz.

Tipp: Salzburg képekben – Tovább a képgalériára! »

A 7 legfontosabb látnivaló, ha nem csak a karácsonyi vásározás kedvéért utazol az osztrák városba:
• Hohensalzburg vára a vármúzeummal – ide Ausztria legrégebbi felvonójával juthatunk fel, amelyből csodálatos látvány tárul elénk Salzburgra.
• Mozart szülőháza – Mozart itt komponált több mint 350-et a legszebb művei közül.
• Hellbrunni kastély: Salzburg városközpontjától mindössze negyedórányi autózással érheted el a varázslatos hellbrunni kastélyt, amelynek kertjében és a nagyközönség számára megnyitott termeiben, az adventi időszakban minden héten szerdától vasárnapig várják az idelátogatókat.
• Stiegl sörfőzde – Ausztria legnagyobb magánsörfőzdéje, a sörkészítésről szóló kiállítással.
• Mirabell-kert.
• Salzburg Red Bull futballstadion – a 2008-as labdarúgó-Eb három csoportmérkőzésének helyszíne.
• A világhírű Muzsika hangja című film forgatásának helyszínei.
Salzburg télen

Tipp: Bővebb infó »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top