Szabadidő

Csodálatos Baltikum

Az Európa utolsó titkának is nevezett balti országok talán már nem is olyan misztikus helyek. Észtország, Lettország és Litvánia három aprócska, de csodálatos ország – mind egyedi és rengeteg mesés meglepetéssel várják az utazót.

A legkisebb – Észtország

Azok számára, akik nagyobb országokból érkeznek ide, bizonyára meglehetősen szokatlannak tűnik, hogy az országot akár négy-öt óra alatt is körbe lehet járni minden különösebb sietség nélkül. Észtország aprócska területe ellenére azonban rengeteg látnivalóval szolgál. A bájos tengerparti kisvárosok, ódon falvak, tőzeglápok, zöldellő erdők és rétek valóságos kis mesevilágba kalauzolják az erre járót. Ezen túl varázslatos kastélyok egész sora csábít álmélkodásra, nem beszélve magáról a fővárosról, mely az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori város Európában.

Tallinn

Tallinn templomok közt kanyargó keskeny, macskaköves utcáin barangolva valóban visszarepülünk egy kicsit az időben, hogy aztán az éjszakai mulatozók modern fényei kijózanítsanak, és visszabillentsenek a jelenbe. Akármerre is induljunk azonban az óváros felfedezésére, mindenhol kávézók, éttermek, bárok, butikok és az észt kézművestermékeket kínáló boltok szegélyezik majd utunkat.

Fő látnivalók Észtországban

Tallinn: A Finn-öböl festői partszakaszán fekvő város egyedülálló építészeti remekmű, csaknem teljes egészében megőrizte középkori óvárosát. Méltán nevezik Európa egyik legelragadóbb városának, ahol a középkori és a modern épületek jól megférnek egymás mellett. A legtöbb látnivalót a régi kereskedőházakkal, eldugott középkori udvarokkal tarkított óvárosi rész tartogatja a turisták számára, de a középkori városfalakon kívül is akad látnivaló.

Pärnu: A kellemes tengeri klímával, arany homokos tengerparttal rendelkező város Észtország legnépszerűbb nyaralóhelye, az ország nyári fővárosa. Az óvárosban azonban egyéb kikapcsolódási lehetőség is adódik remek múzeumok, galériák, butikok és boltok formájában. A gyógyulásra vágyók körében is népszerű a város, az iszappal végzett kezelésnek ugyanis errefelé nagy hagyományai vannak.

Tartu: 18. századi épületek, régi faházak, zöld parkok és békés folyópart. A lassan áramló, csendes kis Emajogi-folyó által kettéválasztott Tartu Észtország első egyetemi városa. Egyetemét 1632-ben alapította II. Gusztáv Adolf svéd király. Az egyetemnek köszönhetően a város méreteihez képest meglepő itt a szellemi nyüzsgés.

Saaremaa: A sziget Észtország és egyben a Baltikum legnagyobb szigete, az észtek kedvenc nyaralóhelye. Saaremaa természeti környezete rendkívül sok szépséget rejteget, a szigetet sűrű fenyőerdők borítják, de régi szélmalmok, apró, kőkerítéssel határolt házikók, világítótornyok is szép számmal népesítik be a szigetet.
A sziget megközelítése:
komppal: Virtsuból Muhu szigetén át,
repülővel: Kuressaare repülőteréről járatok indulnak Tallinnba, szezonálisan Pärnu, Stockholm és Helsinki felé is indulnak járatok.

Lahemaa Nemzeti Park: A tengerpart, az erdők, tavak, folyók és a lápvidékek természeti szépségei mellett számos történelmi, régészeti és kulturális látnivaló várja az idelátogatókat. A park területén séta- és túrautak, illetve kerékpárutak csábítanak aktív felfedezőtúrákra.

Lettország 

Riga

Lettország a turisták tömegeitől ma még kevésbé érintett terület. A fenyőerdőkben álló, omladozó kastélyoktól a Balti-tenger partján lévő üdülőhelyekig minden adott a kikapcsolódáshoz.

Fő látnivalók Lettországban

Riga: Az élettől nyüzsgő főváros lüktető éjszakai életével, macskaköves utcáival és lenyűgöző szecessziós épületeivel Kelet-Európa egyik legérdekesebb városa.

Kolka-fok: A Kolka-fokra tett kirándulás olyan, mintha a világ végén járnánk. A terület Lettország egyik leginkább rabul ejtő látványát kínálja a hosszan és megszakítás nélkül elnyúló, fehér homokkal borított tengerparttal és a háttérben feltűnő fenyvesekkel.

Jurmala: Lettország nyaralóhelye, mely a fővárostól nyugatra helyezkedik el. Nyaranta turisták tömegei lepik el, nem is csoda, hiszen a friss levegő és a nyugodt légkör vonzza a pihenni vágyókat.

Liepaja: A település az ország harmadik legnagyobb városa, a Balti-tenger partján fekszik. Itt rendezik meg minden év augusztusában Lettország legnagyobb rockfesztiválját.

Litvánia 

A hazánkhoz legközelebb eső balti állam mindenki számára kellemes meglepetéseket tartogat. Litvánia természeti szépségei – erdei, tavai, varázslatos földnyelve és ingoványos deltavidéke –, valamint a ritka látnivalók, mint a Keresztek hegye és a szovjet szoborpark vonzzák ide a kíváncsi turistákat. Az ország fővárosa, Vilnius pedig Európa egyik legszebb és legjobb állapotban lévő barokk városa.

Fő látnivalók Litvániában

Vilnius: A litván fővárosba érkezőket elsősorban a gyönyörű barokk óváros ejti rabul. Az ékszerdobozhoz hasonlatos belvárosban egymást érik a templomok, a napközbeni séta fáradalmait pedig az utcai kiskocsmák valamelyikében pihenhetjük ki, ugyanis ezekből sincs hiány.

Palanga: A tengerparti üdülőhely télen a nyugdíjasok békés paradicsoma, nyáron viszont diszkózenétől harsogó üdülőhellyé változik.

Kur-földnyelv: Ez a vékony, homokos földnyelv benyúlik Oroszországba. Csodáljuk meg Nidában a Nagy-dűne tovasodródó, arany homokját, kerekezzünk el egy sűrű fenyvesen keresztül Joudkrante-ba, járjuk be vitorlással a „litván Velencét”.

Keresztek hegye: „Litvánia Mekkája” keresztek ezreiből áll egy földhalmon. Az idők során zarándokok tömegei érkeztek ide. Ha itt járunk, keressük fel a szomszédos kolostor pápa által is megáldott kápolnáját.

Cikkünk megírásában a Park Kiadó gondozásában megjelent Balti államok című könyv volt segítségünkre. Ha közelebbről is megismerkednél a Baltikummal, akkor a Lonely Planet útikönyvsorozat kötetében bőséges hasznosítható leírást találsz a három országról, kimerítő és minden részletre kiterjedő útleírásokkal, programajánlatokkal, étkezési és szórakozási lehetőségekkel kiegészítve. Segítségével könnyedén megszervezheted utazásodat, előre kiválaszthatod, mely látnivalókat szeretnéd felkeresni, ötleteket gyűjthetsz kirándulásokhoz, túrákhoz, kulturális és sportprogramokhoz. 
A tájékozódásban a részletes és mindenre kiterjedő leírások mellett ajánlott olvasmányok, valamint részletes, jól áttekinthető térképek segítik az utazót.

A könyv címe: Balti államok – Észtország, Lettország, Litvánia
Sorozat: Lonely Planet útikönyvsorozat
Kiadó: Park Könyvkiadó »
Ára: 5500 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top