Szabadidő

Vince-napi bor- és gazdarandevú

A nagyszabású rendezvény számos kikapcsolódási lehetõséget kínál: bemutatkoznak a legkiválóbb magyar gazdák és borászok, természetesen lesz borkóstoló, kézmûves programok, játszóház, vásár, népzenei elõadások és tárlatvezetések.





A Vajdahunyadvár mai épületét, amely Budapest egyik meghatározó, látványos építménye, 100 évvel ezelőtt építették fel az 1896. évi millenniumi gazdaünnepi sikerek után. Erről 2007-ben, ünnepi programokkal, elsőként a HÍR (Hagyományok-Ízek-Régiók) agrártermékeinek látványos és pompás bemutatásával emlékeznek meg, és köszöntik Budapest idegenforgalmi nevezetességét Vince-napi gazdarandevú címmel.





Miért, hogyan tartották meg a Vince-napot, mit ettek, mit ittak ezen alkalomból? Hogyan készültek fel az új gazdasági évre, miben reménykedtek, mit jósoltak Vince napjának időjárási megfigyeléseiből? Ezt mutatja be az agrár-kulturális rendezvénysorozat, amely folytatja azt a megkezdett munkát, amit Vince napja, a magyar kultúra napja, a Himnusz születésének napja kapcsán a Mezőgazdasági Múzeumban elkezdtek már a korábbi években.

Mulatozások, lakmározások ideje

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum évkezdő ünnepi rendezvénysorozata az egykori gazdák év eleji összejövetelét eleveníti fel, amikor egymásnál, egymás pincéiben, a kemény tél és az évzáró adventi-karácsonyi ünnepkör, az István- és János-nap után már a gazdasági év tennivalóit vették számba. Az ünnepnapok után a fontos dolgos hétköznapok következtek, készülődés az új gazdasági évre, a mezőgazdaság minden ágazatában. Vince napjának megülése ennek a felkészülésnek az alkalma, amikor az időjárást figyelve, annak alakulásából messzemenő következtetéseket vontak le az évi kenyérgabona-termésre, a szántóföldi növénytermesztésre, a kerti növény- és szőlőtermesztésre, a bortermésre.

Ezeken a téli estéken az előző évi megtermelt javakat élte fel a parasztgazdaság, illetve tervezgetett a gazda, mit és hogyan változtasson. Az előző év szerencsés időjárása, munkaszorgalma biztosította a téli hónapokban és az évkezdő első negyedévben az élelmet, a kenyeret, a húst, a bort, a sajtot mint legfontosabb alapélelmiszereket.

A Vince-nap tehát, mind a termelés, mind a táplálékfogyasztás szempontjából, mind a hagyomány, mind a kultúra figyelemre méltó napja volt. Kisebb ünnepnapnak is számított, egyféle profán ünnepnek, amikor a mulatozásnak, a falatozásnak, a borkóstolásnak, a lakmározásnak az ideje is eljött.






Állandó programok: bor és HÍR-es borkorcsolyák bemutatása, gazdaismertetés, termékkészítési-kézművesipari bemutatók, az új állandó kiállításon a jurtánál joghurt-, a középkori ház kemencéje mellett pékáru-, a magyar szürke közelében sajt- és szalámikóstoltatás; az emeleten a Levendula Játszóház és Alkotóműhely programjai: tanyasi (gazdasági udvar) terepasztal készítése, szőlős játékok, mondókák, nemezelés, csuhéból, csutkából, gyapjúból állatkák készítése, ismerkedés gabonákkal, magokkal; kézműves vásár.
Ünnepi programok a múzeumban


• HÍR-es termékek – borkorcsolyák és termelő agrárrégióik Magyarországon. Kiállítás kóstolóval a barokk épületszárny  „Ló” termében és a főbejárat környékén, agrártörténeti-kultúrtörténeti kiállítás tablókon, vitrinekben, tárlókon, mulázs és eredeti HÍR-termékekkel, kóstolóra kitett, elfogyasztható termékekkel.

• HÍR-es borkorcsolya termelő gazdák bemutatkozása folyamatosan. Részben a „Ló” teremben és a folyosón, asztalok mellett a HÍR-termékek folyamatos készítése közben, azt bemutatva, a gyártást szemléltetve és ismertetve a látogató-érdeklődő közönség szeme láttára, illetve színpadszerűen kiemelt térségen, moderálás mellett a termékkészítő, a kézműves-gyártó üzemének, a termék történetének bemutatása beszélgetés formájában.

• Mesélő régi eszközök. Kiállítás a régi élelmiszer-ipari, mezőgazdasági eszközökről és termékekről. Különböző nagyságú, társadalmi helyzetű csoportok munka- és termelőeszközeit, a speciális növénykultúrák eszközeit tekintheti meg a látogató, hogy képet kapjon, milyen magas szaktudás és munkakultúra kellett az európai hírű, de még világhíressé váló magyar termékek és termények előállításához.






• Családi vetélkedő és társasjáték kicsiknek és nagyoknak (humoros, interaktív, a HÍR-termékek történetéből, eszközeiből, a művészetek és a tudomány játékos kvízműsora).

• Az Év Bortermelője, termék- és gazdabemutató, borkóstolóval, kiállítással. A Magyar Bor Akadémia december 15-i döntése értelmében Garamvári Vencel lett az „ÉV BORTERMELŐJE” címmel kitüntetett gazda. Munkásságáról, borkészítési filozófiájáról, nehézségeiről és eredményeiről moderátori segítséggel, borkóstolással egybekötött bemutatót tartunk, amely az első lesz Magyarországon. A bemutatót üvegvitrinben kiállítás is kíséri, mindazokkal a személyes tárgyakkal, palackokkal, címkékkel, elismerésekkel, amiket eddig kapott.





• Az Év Pincészetének bemutatója
borkóstolóval, kiállítással.

• Borkóstoló Egyetem a HÍR-termékek borkorcsolyáival (mindennap déltől, gasztronómiai javaslatok, ételek és borok), Vince-nap alkalmával a borkóstolás „története, művészete, és gyakorlata” oktatása, bemutatása a borkóstolókhoz ajánlott HÍR-termékekkel mint borkorcsolyákkal. 
A Borkóstoló Egyetemen külön belépővel az emeleti „Körterem”-ben vehetnek részt az érdeklődők.

Részletes programok













2007. 01. 19. péntek

11.00 Megnyitó – közreműködik: „Kéknefelejcs” Asszonykórus (Inám község, Szlovákia)
12.00 A Szent Vince Borrend bemutatkozása, felvonulása, borkóstolója. Moderátor: Csoma Zsigmond
13.00 Tárlatvezetés „A magyar mezőgazdaság története” c. állandó kiállításon
14.00 HÍR termény-termékbemutatók, borkorcsolyák, HÍR-es családi játék. Vezeti: Csoma Zsigmond – Huth Anna
15.00 Tárlatvezetés „A magyar mezőgazdaság története” c. állandó kiállításon Molnár Erzsébet muzeológussal
16.00 Borkóstoló Akadémia (borok és HÍR-es borkorcsolyák). Vezeti: Csoma Zsigmond
17.00 Vártörténeti séta Juhász Gabriellával

2007. 01. 20. szombat

11.00 Megnyitó (Hagyományok-Ízek-Régiók)
Közreműködik: Táborfalvi Népzenei Együttes
12.00 HÍR termény-termékbemutatók, borkorcsolyák és HÍR-es családi játék. Vezeti: Csoma Zsigmond – Huth Anna
12.00 Táborfalvi Népzenei Együttes
13.00 Tárlatvezetés „A magyar mezőgazdaság története ” c. állandó kiállításon dr. Szatmári Sarolta főigazgató-helyettes asszonnyal
14.00 Népdalkör (Bugyi község)
14.00 Az „Év Bortermelője”, Garamvári Vencel bemutatkozása, kiállítása, borkóstolója. Moderátor: Csoma Zsigmond
15.00 Népdalkör (Bugyi község)
15.00 Vártörténeti séta Kőrösi Andrea muzeológussal
16.00 A VÉ-TÓ együttes (Balassagyarmat) műsora
16.00 HÍR termény-termékbemutatók, borkorcsolyák és HÍR- es családi játék. Vezeti: Csoma Zsigmond – Huth Anna
17.00 Borkóstoló Akadémia (borok és HÍR-es borkorcsolyák). Vezeti: Csoma Zsigmond
18.00 Tárlatvezetés „A magyar bor Európában” c. állandó kiállításon Beck Tibor muzeológus-borásszal

2007. 01. 21. vasárnap

11.00 „Kéknefelejcs” Ifjúsági Citerazenekar (Dabas)
11.00 HÍR termény-termékbemutatók, borkorcsolyák és családi játék. Vezeti: Csoma Zsigmond – Huth Anna
12.00 Tárlatvezetés „A magyar bor Európában” c. állandó kiállításon Beck Tibor muzeológus-borásszal
13.00 Borkóstoló Akadémia (borok és HÍR-es borkorcsolyák). Vezeti: Csoma Zsigmond
14.00 Vártörténeti séta Juhász Gabriellával
14.00 Gyöngyharmat Együttes (Pécel)
15.00 HÍR termény-termékbemutatók, borkorcsolyák és HÍR-es családi játék. Vezeti: Csoma Zsigmond – Huth Anna
15.00 Tárlatvezetés „A magyar bor Európában” c. állandó kiállításon
16.00 Borkóstoló Akadémia (borok és HÍR-es borkorcsolyák). Vezeti: Csoma Zsigmond


 


 


 


 


 


 


 


 


 




 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 
A múzeum Vince-napi programjai belépődíjjal látogathatók!
• Felnőtt: 600 Ft
• Gyerek (3–14), nyugdíjas: 300 Ft
• Családi (2 felnőtt, 2 gyerek): 1500 Ft

Időpont:
2007. január 19–20–21.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Városliget, Vajdahunyadvár

Bővebb információ a 363-1117, 363-1793 telefonszámon, vagy e-mailen: huth@mmgm

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top