Szabadidő

Apassionata

December 16-án a Budapest Sportarénában egy olyan egyedülálló elõadás megvalósítására kerül sor, amely átfogó képet ad országunk páratlanul gazdag lovaskultúrájáról. Ismerkedj meg a szereplõkkel!








Apassionata Extra


Időpont: 2006. December 16., 20 óra és december 17. 15.00
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Bővebben az előadásról »

ExperiDance Tánctársulat

2000 októberében azzal a nem titkolt céllal alakult a magyar néptánc szakmai berkekben rendhagyó felállású ExperiDance Produkció, hogy támogatásával szétröppentse a világban, a Román Sándor nevével fémjelzett kategóriájukban egyedülálló táncprodukciók hírét. A Tánctársulat mára elmondhatja magáról, darabjai műfaji kategórián belül maradva, a legkeresettebb színpadi produkciók közé tartoznak. Tagjai Táncművészeti Főiskolát végzett hivatásos táncosok, szám szerint 24 fő, a művészi munkájukhoz nélkülözhetetlen háttér apparátussal.







ExperiDance Tánctársulat

Darabjaik Magyarországon, műfaji kategórián belül maradva, 6 éve a legkeresettebb színpadi produkciók közé tartoznak. A társulat öt egész estés show-ját 900 teltházas előadáson keresztül több mint hatszázezer néző látta és ünnepelte. Közönségbarát, szórakoztató fellépéseik nagyszabású szakmai, illetve technikai felkészültségről tesznek tanúbizonyságot. Produkcióik részben ettől egyediek. Előadásaikon egészségesen ötvözik a minőséget – az arányok megtartásának figyelembevételével – a popularitással.

A társulat nagyszerű kihívásként éli meg az Apassionata együttműködését, hisz közös színpadteret használva, ilyen léptékben, ekkora közönség előtt, ló és táncos, ember és állat még nem lépet fel Magyarországon.








Kassai Lajos
Kassai Lajos – Lovas íjász

Kassai Lajos a modernkori lovasíjászat megteremtője. 15 év alatt dolgozta ki egy ősi magyar harcművészet alapjain nyugvó sportág szabályrendszerét és edzésmódszereit. Kezdetben Magyarországon, majd egész Európában, Amerikában, és Kanadában tartott sikeres bemutatókat, edzőtáborokat, majd létrehozza a Lovasíjász Világszövetséget.

A világ szinte minden részén vannak tanítványai, és keresik fel azt a bázist Kaposmérő határában, ami a jelenlegi sportág központja. Minden eddigi lovasíjász versenyt megnyert. 1998-ban pedig 12 órán át tartó, megállás nélküli lovasíjászatával bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, amit négy év kemény felkészülés után 2002. május 11-én döntött meg. Az idén elképesztő teljesítményével, 24 –órás lovasíjászatával ismét bekerült a rekordok könyvébe.
Tagja a Megszállottak Klubjának.
2003. augusztus 20-án Mádl Ferenc köztársasági elnöktől a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti keresztjét vehette át.


Sasvári Sándor

„Eredetileg zenésznek készültem és csak kíváncsiságból jelentkeztem – Kerényi Miklós Gábor javaslatára – 1982-ben az akkoriban induló Rock Színház társulatához. Felvettek egy nagyon jó kedélyű társaságba és rengeteg azóta is tartó barátságra leltem. A csapatot még jobban összekovácsolták a közös balettórák és beszédtechnikai gyakorlatok, melyet lelkesen látogattunk, hiszen nem kis mosolygásra adott okot, ahogy többek között Vikidál Gyula barátommal közösen ismerkedtünk a pliék világával.

A Rock Színháznál már rövid idő elteltével komoly lehetőséget kaptam: a Sztárcsinálók című magyar rockoperában Juvenalis szerepét osztották rám. A Rock Színház a későbbiekben is igen meghatározó szerepet játszott az életemben, rengeteg főszerepet kaptam. Amiért a leghálásabb vagyok? A Jézus Krisztus Szupersztár 1986-os magyarországi ősbemutatóján alakíthattam Jézus szerepét. Kiválasztottnak érzem magam, amiért ezzel a csodálatos szereppel közelebb kerülhettem Jézushoz. Ezt a szerepet még hála Istennek rengetegszer eljátszottam. Jézus személye a későbbiekben a Mária Evangéliumában is rám talált, ahol egy kicsit más nézőpontból formálhattam meg. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Jézust három különböző darabban három különböző módon alakíthattam.







Sasvári Sándor
Már gyerekkoromtól vonzódom az állatokhoz, különösen a lovakhoz. A Mester utcában laktunk, amikor még lovas kocsik jártak arrafelé. Amikor meghallottam a lovak közeledését, ugráltam a kiságyamban és kiabáltam, hogy: “Gyorsan, pacihoz!”, és akkor azonnal ki kellett venni a kiságyból, és oda kellett vinni az ablakhoz…
Nyolc éves voltam, amikor nővéreim jártak lovagolni a Tattersaal Nemzeti Lovardába, ahová én is elkísértem őket. Ott szerettem bele a lovaglásba, de rengeteg más helyre is jártam lovagolni. Díjugrató versenyeken is indultam, szép eredményeket értem el.

Az volt az álmom, hogy olyan helyen élhessek, ahol az állataim vesznek körül. Ezt pár évvel ezelőtt sikerült is megvalósítanom. Vásároltunk egy nagy telket testvéremmel közösen, ahol először az istálló épült fel, majd a két ház: nővéremé és a miénk. Itt élek családommal és a rengeteg kutyával, macskával és lóval körülvéve.








Fotó: Mitrov Gabriella
Kaszkadőr Lovas Színház

Balog D. Menyhért akciórendező és társulata Magyarországon elsőként bemutatott egyedülálló programjaival szórakoztatja nézőket, és állnak megrendelőink rendelkezésére az ország legjobb lovas kaszkadőreivel
„A világ legjobb lovagjai küzdenek azért a szent lóért, amelyiket ha megnyer valamelyik lovag, többé nem állhatja semmi útját a lovagtornák győzelmében. „

Az ország legjobb kaszkadőrei és kaszkadőrlovai részvételével, akik nemzetközileg elismert filmekben bizonyították tudásukat, mint a Trója, Mennyei királyság, Nagy Katalin, Napóleon, Kleopátra stb. Lovaikon lovagolt Jeremy Irons, Antonio Banderas, Whoopi Goldberg, Franco Nero, és tőlük vett lovasoktatást Chatrine Zeta-Jones. A Magyar színészképzőbe járó színészek itt kapják meg első lovas órájukat. A kaszkadőrök doubliroztak, (helyettesítettek) olyan sztárokat, mint Sylvester Stallone, Jeremy Irons, James Belushi, Timothy Dalton és hazai színészeink legjobbjait is. A Magyar színészképzőbe járó színészek tőlük kapják első lovas órájukat.


Lázár testvérek:

Lázár Zoltán
– Ötszörös világ-, háromszoros országos bajnok, hajtóderby győztes. Budapest XVII. Kerület Rákosmente díszpolgára, a fogathajtó sport örökös bajnoki cím és a Széchenyi díj birtokosa.

Szüleinek köszönheti, hogy még gyermekként köthetett egy életre szóló barátságot a lovakkal. 1989 óta igazolt sportoló, a lovas sportban először díjugró szakágban kezdődött sikeres sportolói pályafutása. Világbajnokságon gyermekként, mint néző szurkoló vett részt, 1978-ban Kecskeméten, 1984-ben Szilvásváradon, 1989-ben Balatonfenyvesen, ahol bátyja Vilmos első világbajnoki aranyérmét nyerte csapatban. A folytatásban 1993-ban az USA-ban Gladstoni VB-már segédhajtóként komoly részt vállalt Lázár Vilmos első egyéni érmének megszerzésében, ami akkor és ott ezüstérem lett, de aranyként csillog azóta is a Lázár család vitrinjében.

1994-ben kerül a magyar kettesfogathajtó válogatottba, 1995-ben Poznanani VB-n már tagja a negyedik helyen szereplő magyar csapatnak. 1995-ben magyar hajtó derbyt nyer, majd l997-ben Riesenbeckben egyéniben óriási meglepetésre aranyérmes lesz. A folytatásban még abban az évben nyer magyar bajnokságot, 1999-ben a minden eddigi VB-ket felülmúló magyar sikerben oroszlán részt vállal magára, különösen maraton győzelmével, de egyéni ezüstérem, no meg a csapat arany újabb mérföldkõ életében. 1999-ben ismét magyar bajnok.
2003-ban a franciaországi Jardy adott otthon a X. mini jubileumához érkezett kettes fogathajtó világbajnokságnak, ahol a magyar hajtók egyéniben is, és csapatban is világbajnoki címvédőként álltak rajthoz. A VB-re készülve egyéniben és csapatban magyar bajnokságot nyer Lázár Zoltán. A VB-n egyéniben nem jött össze az “ismétlés”, de csapatban ismét a dobogó legfelső fokán állhatott Lázár Zoltán, Lázár Vilmos és Nyúl Zoltán alkotta “magyar egység.” Lázár Zoltán negyedik VB aranyérmét helyezhette el a Domonyvölgyi Lázár Lovaspark Világbajnok termében lévő vitrinjébe.






Lázár Vilmos – Hatszor sikerült világbajnokságot nyernie! Magyar bajnokságot és hétszeres magyar hajtó derby győztes.
Budapest XVII. kerület Rákosmente díszpolgára, Világbajnoki érem és a Széchenyi díjjal kitüntetett sportoló, a fogathajtósport örökös bajnoka. A hazai és a nemzetközi fogathajtó sport kiemelkedõ eredményeket elért egyénisége. Az új magyar hajtó király minden szerénytelenség nélkül Lázár Vilmos, aki csodálatos sportpályafutása során mindent elért amit ebben a sportágban el lehet érni.

Sportpályafutása 1984-ben indul, és eddig hét világbajnokságon szerepelt, hat világbajnoki arany és egy ezüstérem fémjelzi sikeres sportpályafutásának eredményeit. 22 évesen 1989-ben indult elsõ világbajnokságán és csapatban aranyérmet nyert, azt követõen valamennyi VB-n ott volt. Sportpályafutása során, eddig nyolc világbajnokságon állt rajthoz és eredményességét hat arany és egy ezüstérem bizonyítja.

A díjhajtásban, mely kétség kívül a legszubjektívebb versenyszáma a fogathajtó sportnak Lázár Vilmos hat évig (1997-2003) volt veretlen hazai és nemzetközi versenyeken, ami szinte példanélküli ebben az összetett sportban, amit úgy hívnak a fogathajtás.








Fotó: Mitrov Gabriella
Dallos Család


Dallos Zsófia – Budapesten született 1976-ban. Két diplomával rendelkező lovas és szakedző. Sportoló szülei mellett szinte a nyeregben nőtt fel. 1985. óta versenyez díjlovaglásban. Pályafutása alatt eddig ötször nyert ifjusági, kétszer junior és kétszer felnőtt Magyar Bajnokságot. Tizszeres Budapest Bajnok. 1993-ban az Ifjusági Európa Bajnokságon egyéni 8. helyezett volt. 2005-ben és 2006-ban Világ Kupa fordulón három alkalommal nyert.Háromszor került a Világ Kupa Közép Európai döntőjébe. Számos nemzetközi versenyen ért el értékes győzelmet és helyezéseket. 2006.-ban kvalifikálódott és indult az aacheni Világjátékokon. Naponta 6 lóval dolgozik és legnagyobb vágya, hogy az Olimpián indulni tudjon.

Dallos Gyula – A magyar lovassport örökös bajnoka. Szombathelyen született 1950-ben. Testnevelési Egyetemet végzett szakedző, mesteredző, a mai napig maga is aktív versenyző. 1963-69 Díjugratásban, 1969-72 Militaryban, 1972-től díjlovaglásban versenyez. Jelentősebb eredményei: 1991 EB egyéni 7. hely, 1993-ban EB egyéni bronzérem, 1994-ben VB egyéni 7. hely. 1991-től 11 alkalommal első helyezés Világ Kupa fordulón, 6 alkalommal részvétel a Világ Kupa döntőjén.
1967-ben Ifjúsági Díjlovagló Bajnok, 1969-ben Felnőtt Magyar Bajnok. 1979-2003. között folyamatosan 25 alkalommal Magyar Díjlovagló Bajnok. Több száz Nemzetközi Nagy Díj győztese és helyezettje. Jelenleg családjával Dunakeszin él és dolgozik, tanítványai eredményesen versenyeznek a díjlovaglás élmezőnyében.


Lezsák Levente

1993 óta kaszkadőr, az Európa Kaszkadőr Liga tagja közel száz filmes és színházi produkció közreműködője. A magyar színészvilág kiválóságai mellett olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Brad Pitt, Robin Williams, Salma Hayek, Whoopi Goldberg, Franco Nero, John Cusack, Kate Beckinsale Adrian Paul, Gerard Depardieau, Michael York és Johnatan Pryce; legutóbb Christopher Lambert, valamint a BBC legújabb szuperprodukciójának, a Robin Hood című filmsorozat főszereplőjének dublőre volt. Lovait lovagolta Glenn Close, Tim Roth, Christopher Lambert, Görög Zita, Dörner György, Szervét Tibor és Bicskey Lukács.








Borsó Dorottya
Borsó testvérek

Borsó Ágnes – 1977-ben Budapesten született. 1986 óta lovagol. Lovász József mesteredző segítségével hétszeres ifi és junior díjlovagló válogatott volt, kétszeres junior magyar bajnok. Részt vett ifi- és junior Európa bajnokságokon. Bölcsészkari diplomája mellett edzői végzettséggel rendelkezik, négy nyelven beszél. Jerezi Királyi Spanyol Lovasiskola kurzusán vett részt, lovai nagydíj szintig képzettek.

Borsó Dorottya – 1981-ben Budapesten született. 1986 óta lovagol Lovász József tanítványaként. 2000-ben több mint fél évet töltött egy spanyol rejoneador (lovas torreador) családnál öt spanyol lovával továbbképzésen. Ez alatt az idő alatt lehetősége volt mélyebb betekintést nyerni a spanyol lovaskultúrába. Bikaviadalok, vaquero- és tenyészverenyek, spanyol ló képzési sajátosságai. Jerezi Királyi Spanyol Lovasiskola kurzusán többször vett részt, ahol a földi idomítást és a hosszúszáras munkát is elsajátíthatta. Külkereskedelmi főiskolai diplomája mellett edzői végzettséggel rendelkezik, négy nyelven beszél. Mindketten az Epona Lovarda edzői és lovasai.


Mészáros gyerekek

A tatárszentgyörgyi Mészáros testvérek az ország és a világ legfiatalabb fogathajtói. 4 testvér, közülük csak hármat láthat a közönség, a legkisebbnek nézzék el, hogy most nem lép fel, mert Bence még csak három és fél hónapos. A gyerekek 4 éves koruktól hajtanak. A Magyar Lovas Kör tagjai és a most megalakult lovas színház tagjai is. Minhárom gyereket az édesapjuk tanította be, tőle örökölték a fogathajtás és a lovak iránti szeretetet.


Koltai Polett és Pénzes Gábor

Dámalovas és huszár hagyományok felelevenítésével tartunk bemutatót. Két eredeti magyar lófajtát ( alipicait a nóniuszt) ismerhetjük meg akét mén személyében. látványos és változatos bemutatok hűen adják vissza a xvII-xIx század huszár, csikós és dámalovas szokásait, látványos tüzes elemekkel, társastánc alapjaira épülve lendületes, korabeli magyar zenével felejthetetlen élményt nyújt.







Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad

A szilvásváradi Állami Ménesgazdaság 1950 óta ad otthont Európa legrégibb kultúrlófajtájának a lipicainak. Az Állami Ménesgazdaság legfőbb feladata, hogy a lipicai lovat tiszta vérben génmegőrzés céljából tartsa és nevelje, és fenntartsa a magyarországi lipicai törzstenyészetet. Az Állami Ménesgazdaság 1976-óta minden évben rendez országos és nemzetközi fogathajtó versenyeket, egyéb lovas programokat, mint például néhány éve a Lovas Világtalálkozó, vagy a leghíresebb, 1984-ben a magyar szempontból roppant sikeres négyes fogathajtó világbajnokság. Az intézmény nem titkolt célja, hogy lehetőleg a közeljövőben ismét négyes- vagy kettesfogathajtó világbajnokságnak adjon otthont.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top